Передплата 2024 ВЗ

Гроші на партії: «халяву» на 50 мільйонів навіть Яценюк не подужав 

Не встигли освоїти державний гонорар і в «Самопомочі».

«Кращий ваш подаруночок — це я», - сказав екс-прем’єр Яценюк і за тиждень до Нового року підсунув українцям себе, коханого. У рекламному відеоролику, який нагадує римейк «замріяного хіта» Королевської, головний камікадзе розповідає з дніпровських круч, як він і його партія у поті чола працювали на благо країни. «Поки інші брехали, ми робили те, що потрібно країні... Саме «Народний фронт» став політичним гарантом оборони й оновлення України», - «віщає» Яценюк з телеекранів. А ви думали, що трудоголік Сєня після відставки з прем’єрського крісла відпочивав? Ні — на наше з вами «пакращення» гарував! А тепер за наші з вами гроші самозадоволенням у телевізорі займається. Та, як не трудився, подужати всі 50 мільйонів, які перепали «Народному фронту» з бюджету, не зміг. Як і «Самопоміч», котрій щедрий шмат з державної казни теж увесь не поліз.

Що «фронтовики» і «самопомічники» недоїли, те доведеться повернути. За підрахунками Нац­агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке відає розподілом державного фінансування для партій, «Народний фронт» має перерахувати залишку на 3,92 мільйона гривень, «Самопоміч» - 1,87 мільйона. Решта партій, які цьогоріч отримали кошти на так зване забезпечення статутної діяльності, усе «освоїли».

Кандидатів на розподіл 391 мільйона бюджетних гривень було шестеро — усі партії, які на минулих парламентських виборах пройшли до Верхов­ної Ради. Наприкінці жовтня у НАЗК відзвітували про роздачу «партгонорарів» за два останні квартали року (оскільки норма про державне фінансування партій набула чинності у липні 2016-го, кошти розподілили з розрахунку не за рік, а за півроку). З парламентської шістки від казенної «субсидії» відмовився лише «Опозиційний блок» (чого не зробиш, щоб перед електоратом покрасуватися?). Найщедріше ж із бюд­жетного «пирога» перепало «Народному фронту» і «БПП», які провели до парламенту найбільше своїх депутатів. У НАЗК відзвітували про 50,3 мільйона піврічних для «фронтовиків» та 49,5 мільйона для «порошенківців». «Самопомочі» вділили майже 25 мільйонів гривень (а через місяць ще 19,6 мільйона накинули — за дотримання гендерної квоти у депутатському складі). Радикальній партії Ляшка дісталося майже 17 мільйонів гривень. «Батьківщина» через невчасне подання документів отримала кошти лише за четвертий квартал — 6,4 мільйона.

Куди витратили казенні гроші, партії мають відзвітувати до 9 лютого 2017 року. А «Народному фронту» і «Самопомочі» ще й повернення доведеться оформляти. Тільки не подумайте, що їх совість замучила, тому і вирішили зекономити державні виплати. Може, грошей їм забагато? Та яке там — «халяви» забагато не буває. Освоїти ж дармові мільйони, схоже, просто часу не вистачило. Довелося Яценюку рятувати ситуацію: викидати кругленькі суми (не своє — не шкода) на телерекламу, аби менше до бюджету повертати. Ось і виходить, що наші з вами гроші на вітер пускає вождь партії, рейтинг якої — нижче плінтуса. Дорого ж обходиться бульбашка, якою нам очі замилювали, розповідаючи, що державне фінансування партій — це необхідність, яка оздоровить політичну систему. На прикладі «Народного фронту» бачимо хіба що спробу реанімувати політичного трупа. За 50 мільйонів бюджетних гривень!

Але ця сума — ще півбіди, порівняно з тим, що «Народний фронт» отримає на фінансування своєї статутної діяльності наступного року. Якщо не буде дострокових виборів і нинішня Верховна Рада протримається до кінця 2017-го, парламентським партіям перепаде вже не 391 мільйон, а 442 мільйони. Витрати на фінансування партій зростуть, оскільки їхня сума буде прив’язана до «мінімалки» за станом на 1 січня 2016-го (а про розмір партгонорару на 2018 рік навіть страшно подумати: його вираховуватимуть, відштовхуючись вже від 3200 гривень «мінімалки»). І ділитимуть кошти за весь рік, а не за шість місяців. За приблизними підрахунками, лише для «Народного фронту» з рейтингом, який і до одного відсотка не дотягує, з наших кишень витягнуть понад 125 мільйонів гривень!

Якщо ж наступного року дострокові парламентські вибори таки відбудуться, на партійні «субсидії» доведеться у рази розщедритися. Адже тоді партіям-переможницям, які пройдуть до Верховної Ради, держава зобов’язана буде не лише гроші на статутну діяльність виділити, а й компенсувати витрати на виборчу кампанію. Хто скільки спустить, тому стільки і повернуть. Щоправда, витрати не повинні перевищувати дозволений законом обсяг виборчого фонду. А це — 90 тисяч «мінімалок», або з 1 січня 2017-го — 288 (!) мільйонів гривень.

Інфографіка НАЗК

Схожі новини