Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під ялинку – на 30-40% підвищені тарифи за проїзд

Готують пасажирам перевізники Львівської області.

З 10 січня 2017 року перевізники Львівської області піднімуть тарифи на проїзд у приміських та міжміських маршрутках на 30-40%. Про це вони офіційно заявили під час зустрічі з керівництвом Львівської ОДА. Причина подорожчання, мовляв, у тому, що востаннє ціну піднімали два роки тому, а за цей час подорожчали запчастини, пальне. Також з нового року до 3 200 зросте “мінімалка”.

«Через збільшення мінімальної зарплати держава підняла базу оподаткування. Тож податки на зарплату працівникам зростуть на 65%. Це серйозно впливає на формування вартості проїзду, — зауважив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка. - Кожен перевізник сам визначатиме собі тариф, залежно від видатків за проїзд. Тому у Львівській області зростання ціни буде різним — від 30 до 40%».

За словами Івана Велійки, ще одна “довгограюча” проблема власників маршрутів — пільгові категорії пасажирів, їх є аж 26 видів. Через безкоштовних пасажирів, кажуть перевізники, робота маршруток нерентабельна. В обласній скарбниці вкотре не заклали коштів на компенсацію за пільговиків.

“Ми готові надалі безкоштовно возити пільговиків, але даємо термін — лише до 1 квітня 2017 року, - наголошує Іван Велійка. - Після цього хочемо запустити пілотний проект щодо монетизації пільг (пільговикам виділятимуть на картку кошторис для оплати на проїзд. Пасажир може ці гроші використати і на інші потреби. - Авт.).

Голова Львівської ОДА Олег Синютка сказав, що зустрічався із власниками обласних маршрутів. Домовилися, що спочатку перевізники подадуть у Львівську ОДА обґрунтовані розрахунки нових тарифів, потім буде проведено громадські слухання. “Якщо тарифи на проїзд піднімуть без громадських обговорень, тоді перевізників перевірятимуть правоохоронні органи, - зауважив Олег Синютка. - Згідно зі зміненим законодавством, власники міжміських та приміських маршрутів мають право самостійно підняти ціну за проїзд. Але якщо вони це зроблять без громадського обговорення — їх чекають перевірки”.

Фото автора

Схожі новини