Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перетинаєш кордон – знай свою смугу!

Журналіст «ВЗ»  на українсько-польському кордоні була свідком урочистого запровадження довгоочікуваного пілотного проекту із розмежування смуг автомобільного руху.

Від четверга, 22 грудня, на українсько-польському кордоні в пункті пропуску “Краковець” запрацював пілотний проект із розмежування смуг автомобільного руху для автомобілів з українською та закордонною реєстрацією. Проект — ініціатива голови ЛОДА Олега Синютки, підтримана керівництвом митної і прикордонної служби. Це реакція на фактично колапсну ситуацію на кордоні — щодня у чергах у пункті пропуску стоять близько тисячі авто. Журналіст “ВЗ” вирушила подивитися, як працює нововведення, яке має розкоркувати кордон у Краковці.

На кордон їдемо з заступником голови Львівської ОДА Іриною Гримак. За словами пані Ірини, проект було оперативно впроваджено протягом трьох тижнів. “У прикордонній зоні є велика кількість мешканців, які мають спрощену систему перетину кордону (учасники малого прикордонного руху), — говорить Ірина Гримак. — Практично 95% з них мають авто іноземної реєстрації, переважно польської. З кожним роком ця кількість збільшувалася, оскільки люди шукають собі заробітку, і за станом на сьогодні досягла піку. Це спричинює черги, адже машина на іноземній реєстрації може перебувати в Україні лише п’ять днів. Ситуація обурює українців, які їдуть за кордон у приватних або бізнес-справах. Бо змушені чекати в “колєйці” 8-10 годин. Це створює незручності і для самих учасників малого прикордонного руху. Поміж ними стаються сутички. Незручно було і закордонним гостям України, туристам. Також це призводило і до корупційних проявів — домовлялися про чергу за гроші як і учасники малого прикордонного руху, так і поодинокі представники прикордонних та митних служб. На державному рівні питання потребує довгої зміни законодавства для “пересічників”. Тому ми і вирішили започаткувати такий експеримент. На «Краковці» це найбільш технічно можливо. Вирішили зробити окрему смугу для всіх категорій громадян України, які перетинають кордон на загальних підставах, і в тому числі для іноземців, які виїжджають з України через “Краковець”.

Як пояснила заступник голови ЛОДА, за рахунок однієї зі зустрічних смуг Львів-Краковець створили четверту смугу, яка працюватиме на таку потребу для пропуску цих громадян. Ця смуга розділена на чотири частини — по одній їдуть вантажівки, по другій — виключно учасники малого прикордонного руху, по третій — громадяни України та інших держав на загальних підставах, по четвертій — автобуси і, за потреби, дипломатичний транспорт.

Під’їжджаємо до кордону. Смуга, яку мають відкривати, обгороджена червоною стрічкою та спеціальними тумбами. Відбувається урочиста церемонія відкриття нововведення — стрічку перерізають заступник голови ЛОДА Ірина Гримак, начальник Держприкордонслужби у Львівській області Володимир Єгоров та в.о. начальника Львівської митниці Юрій Борисов (на фото). Одразу ж невеличкий брифінг. “Сподіваємося, що експеримент дасть позитивний результат, — говорить Володимир Єгоров. — Якщо експеримент на «Краковці» виправдає себе, а українське законодавство до того часу не зміниться, розповсюдимо цей досвід і на інші пункти пропуску українсько-польського кордону”.

Журналісти з нетерпінням чекають, коли по нововідкритій смузі поїдуть перші автомобілі. Але наразі ніхто не їде, бо про нововведення мало хто знає. Тим часом поруч, де стоять учасники малого прикордонного руху, — понад сто машин. Їх так багато, що вишикувалися у чергу. Запитую, чому не хочуть їхати по вільній смузі? “Нам туди не можна, — каже пан Петро. — У нас номери на польській реєстрації”. Для учасників малого прикордонного руху діє “стара” смуга. Але вже за деякий час і на новій смузі з’явилася невеличка черга — десять автомобілів. Для порівняння, на смузі, де стоять учасники малого прикордонного руху, — 120. Наразі про “грандіозний успіх” експерименту ще зарано говорити — хоча загальний потік автомобілів розділено, обслуговує їх така ж кількість працівників митної і прикордонної служб. Тобто пересічним українцям також доводиться чекати, поки до них підійдуть митники і прикордонники для оформлення перетину кордону...

Схожі новини