Передплата 2024 ВЗ

Луценко взяв під особистий контроль розслідування нападу на синагогу

  • 21.12.2016, 13:44
  • 1 636

Генеральний прокурор Юрій Луценко взяв під особистий контроль інцидент з нападом на синагогу в Умані і скасував відпустку обласного прокурора.

Про це повідомляє речник генпрокурора Лариса Сарган у Facebook, передає УТ.

"Генпрокурор України Юрій Луценко дав доручення прокурору Черкаської області взяти під жорсткий прокурорський контроль процес розслідування кримінального злочину, вчиненого у синагозі, що знаходиться біля Могили цадика рабі Нахмана в Умані", - написала Сарган.

У зв’язку з цим він взяв під особистий контроль даний інцидент і скасував відпустку обласного прокурора.

Луценко наголосив на недопустимості проявів антисемітизму і релігійної нетерпимості.

Інцидент у синагозі Умані може бути результатом боротьби двох бізнес-угруповань хасидів США і Ізраїлю

"Кривавий перформанс" стався за 5 днів до візиту Гройсмана в Ізраїль, передає ЛБ.

Напад на синагогу в Умані схожий на постановочний з метою залякування. В Умані давно триває боротьба двох бізнес-угруповань хасидів зі США та Ізраїлю за мільйонні потоки обслуговування паломників.

Про це написав у Фейсбуці історик і журналіст, ізраїльський редактор американського видання ForumDaily Шимон Бріман.

"Це схоже на постановочний напад для залякування. В Умані давно триває боротьба двох бізнес-угруповань хасидів з США та Ізраїлю за мільйонні потоки обслуговування паломників... Вони наймали групи українських хлопців для захоплення готелю конкурентів поряд з могилою рабі Нахмана", - написав журналіст.

"Організатори цієї акції з фарбою саме на те й розраховували, що всі ЗМІ сьогодні будуть тиражувати фотки з цією фарбою і свинячою головою. Йде залякування", - зазначив він.

Бріман також зауважує, що "називати нападників без доказів "українськими націоналістами" - це непрофесійно".

"Вони що, розмахували партквитками націоналістичних організацій? Це могли бути хто завгодно - місцеві хулігани, антисеміти, найняті для гучного перформансу з червоної фарбою і свинею для ЗМІ", - наголосив він, зазначивши, що інцидент стався за п'ять днів до прильоту прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана в Ізраїль.

В Умані влаштували погром у синагозі на могилі Рабі Нахмана

Погромники викрикували лайливі слова на адресу євреїв і закидали приміщення шматками свинини.

В Умані Черкаської області в ніч на 21 грудня невідомі влаштували погром у місцевій синагозі на могилі єврейського праведника Рабі Нахмана. Про це повідомляють ізраїльський російськомовний ресурс IzRus та портал Ynet.

Зазначається, що невідомі викрикували лайливі слова на адресу євреїв і закидали приміщення шматками свинини. Зокрема, погромники поставили в приміщенні свинячу голову з вирізаною на ній свастикою.

«Євреї, що перебували в будівлі, зуміли втекти звідти і викликати поліцію. Погромники ж залили все приміщення червоною фарбою, яка, мабуть, символізує кров. Поліцейські прибули на місце, коли погромники вже ретирувалися», — сказано в тексті.

Схожі новини