Передплата 2024 «Добрий господар»

У Приватбанку заявили про зняття всіх обмежень для клієнтів

  • 22.12.2016, 16:45
  • 6 905

Сьогодні також будуть розблоковані кореспондентські рахунки, відновлене нарахування відсотків, належним чином працюватиме система Swift, а також будуть видаватися кредити "овердрафт".

Націоналізований ПриватБанк в середу, 21 грудня, зняв всі обмеження для клієнтів і надав доступ до всіх послуг, що надавались раніше до введення в банк тимчасової адміністрації. Про це повідомив глава правління банку Олександр Шлапак.

"Хочу також зазначити: протягом останніх трьох днів, коли працювала тимчасова адміністрація, були накладені певні обмеження на діяльність банку, однак сьогодні всі ці обмеження зняті, всі наші клієнти вже до кінця дня можуть отримати повний обсяг послуг, що надавався раніше Приватбанком", - заявивши він.

При цьому Шлапак додав, що в четвер також будуть розблоковані кореспондентські рахунки, відновлене нарахування відсотків, належним чином працюватиме система Swift, а також будуть видаватися кредити "овердрафт" і т. д.

В Україні сформували наглядову раду Приватбанку

Нову команду представляють сьогодні ввечері, передає УТ.

Наглядову раду "ПриватБанку" вже сформовано, її представлять увечері 22 грудня. Про це на брифінгу заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Сформована наглядова рада, ввечері ми представимо цю нову команду. До неї входять 2 члени від держави, інші будуть представниками міжнародних організацій, а також незалежні експерти, фахівці в банківській сфері. Така комбінація професійної наглядової ради з високим рівнем довіри, а також професійної команди, яка буде управляти безпосередньо банком, і є запорукою успіху в майбутньому", — повідомив він.

Приватбанк офіційно перейшов у власність держави

Мінфін та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підписали договір про продаж всіх акцій Приватбанку.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, передає Gazeta.ua.

"З моменту передачі власником 100% акцій банку є держава в особі Міністерства фінансів України. Такий результат є наслідком скоординованих дій Міністерства фінансів України, Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Національного депозитарію, Укргазбанку, Укрексімбанку", - йдеться в повідомленні ФГВФО.

Шлапак зробив заяву про успішну стабілізацію Приватбанку

Він також анонсував переведення зарплатного проекту Міністерства фінансів України на обслуговування до Приватбанку.

Голова правління Приватбанку Олександр Шлапак заявив про успішну стабілізацію Приватбанку. Про це йдеться у його заяві, розміщеній у Facebook.

«Сьогодні можна з упевненістю сказати, ми з успіхом впоралися із завданням стабілізації і збереження найбільшого українського банку, мінімізації панічних настроїв серед клієнтів банку. ПриватБанк працює в звичайному режимі, платежі здійснюються без обмежень. Хочу подякувати нашим клієнтам за довіру, витримку і терпіння. Вибачте, якщо доставили вам незручності - ми зробили все, щоб процес зміни власників банку пройшов безболісно для клієнтів», - йдеться у повідомленні.

За словами Шлапака, держава з самого початку процесу націоналізації активно підтримала банк.

«У нас є можливість оперативно поповнювати готівку в банкоматній мережі та касах банку по всій Україні. Учора Верховна рада ухвалила закон про додаткові гарантії вкладникам ПриватБанку. І вже сьогодні цифри і статистика роботи банку свідчать про те, що ситуація стабілізувалася і понадлімітна підтримка банку з боку власників і регулятора, маю надію, у майбутньому не знадобиться», - заявив Шлапак.

«Інноваційність банку - це одне з головних надбань не тільки банку, але і всієї України. Електронний банк Приват24, інші зручні банківські сервіси працюють стабільно та залишаться доступними нашим клієнтам. Ми не будемо знижувати ліміти кредитування корпоративних клієнтів, а навпаки збільшимо можливості фінансування їх за рахунок подальшого розвитку програми підтримки підприємництва КУБ», - додав він.

Крім того, Шлапак зазначив, що невдовзі відбудеться переведення зарплатного проекту Міністерства фінансів України на обслуговування до Приватбанку.

У Приватбанку кажуть, що всі платежі проводять без обмежень

21 грудня усі операції з рахунками юридичних осіб, суб'єктів господарювання здійснюються Приватбанком в звичайному режимі без обмежень.

Про це йдеться у повідомленні банку, передає ЕП.

Як зазначається, платежі корпоративних клієнтів і підприємців здійснювалися до 22:00 з урахуванням продовження операційного дня СЕП НБУ.

"20 грудня Приватбанк обробив понад 775 тисяч платежів юридичних осіб, підприємців та суб'єктів господарювання", - йдеться у повідомленні.

Також, як зазначили у фінустанові, у звичайному режимі банк обслуговує фізичних осіб - мережа відділень та терміналів самообслуговування банку приймають платежі без обмежень, банкоматна мережа Приватбанку завантажена готівкою, збої у роботі банкоматів з технічних причин не перевищують 7% від загальної кількості працюючих АТМ.

Рада підтримала законопроект Порошенка щодо захисту грошей вкладників ПриватБанку

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому з правками законопроект №5553 "Про внесення зміни в Закон України "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб".

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Відповідне рішення прийняли 276 народних депутатів. Ініціатором закону був президент України Петро Порошенко.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект розроблено з метою посилення тенденції щодо подолання кризових явищ у банківській системі України та закріплення прояви волі держави як власника державних банків у забезпеченні захисту інтересів вкладників - фізичних осіб.

Законопроектом передбачається внести зміни до статті 57 закону України "Про банки і банківську діяльність". Згідно цим змінам, держава бере на себе обов'язок щодо забезпечення відшкодування фізичним особам - вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений у відповідності з законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

При цьому для цих фізичних осіб також зберігаються передбачені законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" гарантії за вкладами у сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

ДФС не штрафуватиме платників податків через перебої у роботі ПриватБанку

Державна фіскальна служба не буде штрафувати платників податків через можливі перебої у роботі ПриватБанку.

Про це заявив глава ДФС Роман Насіров, повідомляє прес-служба відомства, передає Еспресо.

"На сьогодні у суспільстві викликає занепокоєння ситуація, яка склалася у зв’язку з роботою ПриватБанку стосовно перерахування податкових зобов'язань до бюджетів, що у свою чергу може вплинути на виконання обов'язків щодо сплати податків. Проте ДФС зі свого боку хоче заспокоїти платників податків...ДФС не буде штрафувати платників податків через можливі перебої у роботі банків", - зазначив він.

За словами Насірова, згідно з українським законодавством, за порушення строку зарахування податків до бюджетів з вини банку несе відповідальність саме банк.

Таким чином, банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції.

У ДФС додали, що платників податків не будуть штрафувати за умови, якщо НАБУ та Генеральна прокуратура не виявлять незаконних дій.

Мінфін пообіцяв призначити правління і наглядову раду Приватбанку до кінця дня

Про це повідомив глава Мінфіну.

Міністерство фінансів завершить призначення правління і наглядової ради ПриватБанку до кінця дня 20 грудня. Про це повідомив глава Мінфіну Олександр Данилюк.

"Сьогодні до кінця дня ми завершимо формування правління і наглядової ради", — сказав Данилюк під час прес-конференції в Києві 20 грудня.

НБУ застосує міжнародні резерви в разі стрибка курсу

НБУ може застосувати міжнародні резерви в разі стрибка курсу валют після націоналізації ПриватБанку.

Про це в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва, передає Еспресо.TV.

"Навіть якщо б у нас не було такої хорошої ситуації, яку ми бачимо сьогодні, НБУ вже заготовив весь інструментарій, в нашому арсеналі великі міжнародні резерви, які ми можемо витратити також на підтримку курсу, якщо була б якась нестандартна ситуація", - заявила Гонтарєва.

Вона наголосила, що ситуація стандартна і знаходиться під контролем. Зараз депозити фізичних осіб в ПриватБанку складають 150 млрд грн.

МВФ: "Рішення про націоналізацію ПриватБанку є важливим для забезпечення фінансової стабільності в Україні"

Про це йдеться у заяві директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

"Сьогоднішнє рішення української влади націоналізувати ПриватБанк є важливим кроком в її зусиллях щодо збереження фінансової стабільності. Це рішення було ухвалене з метою забезпечення стійкого функціонування банку, враховуючи його системоутворюючу роль у фінансовій системі України, а також з огляду на недостатні зусилля з підкріплення рівня достатності капіталу упродовж останніх місяців", - наголошується у заяві.

Лагард підкреслила, що для підтримки суспільної довіри до української банківської системи та її зміцнення суттєве значення має забезпечення відповідності всіх банків, які працюють в Україні, вимогам достатності капіталу і регуляторним вимогам.

За словами директора-розпорядника МВФ, на даному етапі важливо, щоб процес націоналізації супроводжувався рішучими зусиллями для максимального погашення кредитів пов’язаних сторін, а також призначенням незалежної управлінської команди для відновлення життєздатності банку, а також мінімізацією витрат держави і платників податків відповідно до українського законодавства та кращої міжнародної практики.

Лагард запевнила, що "МВФ продовжуватиме підтримувати Україну в її зусиллях зі створення сильних інститутів, підвищення прозорості та просування структурних реформ, які мають вирішальне значення для досягнення міцного і стійкого економічного зростання".

У ЄС відреагували на націоналізацію Приватбанку

За словами Могеріні, такий крок зробить банківський сектор більш стійким.

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Федеріка Могеріні заявила, що націоналізація ПриватБанку гарантує, що всі банки в Україні відповідають однаковим регуляторним стандартам, передає УТ.

Про це вона сказала на спільній з першим віце-прем'єр-міністром України - міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим прес-конференції у Брюсселі.

"Цей крок повинен допомогти гарантувати, що всі банки в Україні відповідають однаковим регуляторним стандартам, і зробить банківський сектор більш стійким", - сказала вона.

За словами Могеріні, такий крок є важливим елементом більшої програми реформ, яку Євросоюз підтримує.

Березюк: «За ситуацію з "Приватбанком" українці заплатять через держбюджет»

Ситуація з "Приватбанком" — пограбування тисячоліття держбюджету України, передає 24 канал.

Про це сказав голова фракції "Об'єднання "Самопоміч" у Верховній Раді Олег Березюк на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

У олігархічному системному державному управлінні політична корупція є основною складовою всіх проблем. 2/3 членів парламенту і уряду — це вірні прислуги олігархів… Олігархічний режим готує себе до відтворення. Політична система у нього є, закон про вибори за відкритими списками на пропорційній основі приймати не хочеться, тепер тільки потрібні гроші. І гроші знайдуться, — сказав він.

Березюк наголосив, що "Приватбанк" є найбільшим фінансовим закладом України, який відповідає за електронний обіг грошей в Україні, і, "безумовно, є правильним рішенням націоналізувати цей банк, тому що країні потрібна фінансова стабільність і безпеку".

Водночас він відзначив: "Добре, що вклади громадян України будуть захищені, але є і друга частина медалі: це, напевно, найбільше пограбування тисячоліття держбюджету України. Хто заплатить за це все, хто заплатить 150 мільярдів гривень? Безумовно, люди, через бюджет країни".

ЄБРР готовий допомогти з націоналізацією ПриватБанку

Європейський банк реконструкції та розвитку підтримує рішення українського уряду щодо націоналізації ПриватБанку.

Про це заявив президент ЄБРР Сума Чакрабарті, повідомляє прес-центр відомства, передає Еспресо.

"Як Президент Європейського Банку Реконструкції і Розвитку, я рішуче підтримую рішення уряду України приватизувати ПриватБанк і таким чином захистити його вкладників — як приватних осіб, так і підприємства", - наголосив він.

За словами Чакрабарті, для того, щоб досягти стану здорової економіки в державі, необхідно забезпечити довгострокову стабільність ПриватБанку. Понад те, ЄБРР готовий надати Україні експертну допомогу в цьому питанні.

"Ми вже запропонували уряду скористатися нашим досвідом. Ми підтримуємо зусилля Національного Банку з реформування фінансового сектора країни і утвердження належного управління в цій сфері. Україна безумовно може розраховувати на підтримку ЄБРР у цьому важливому завданні", - підсумував Чакрабарті.

Порошенко передав до Ради невідкладний закон про захист вкладників ПриватБанку

Петро Порошенко направив до Верховної Ради законопроект, який має на меті захистити права вкладників ПриватБанку.

Про це під час відеозвернення сказав президент України Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Для посилення захисту вкладників ПриватБанку в якості невідкладного я подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі. Вони будуть такі ж самі як і для Ощадбанку, як для банку, що на 100% належить державі", - сказав він.

Порошенко також закликав зберігати спокій вкладникам банку і зазначив, що нова адміністрація вже бере на себе важелі впливу.

"В ситуації, що склалася, влада ухвалила єдине правильне рятівне рішення — зберегти ваші гроші та примножити їх в успішному банку", — заявив глава держави.

Порошенко пояснив, що в основі рішення про націоналізацію лежить порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі.

"Заходів, яких протягом останніх двох років вживали приватні власники та топ-менеджери, виявилося недостатньо", — підкреслив президент.

За його словами, влада ліквідувала "пряму загрозу як самому банку, так і всій банківській системі України".

"Проблеми ПриватБанку накопичувалися роками. В умовах війни та економічної кризи вони ще більше загострилися. Акціонери не знайшли ресурсів для виконання обов'язкової програми докапіталізації. А чинна бізнес-модель, очевидно, себе вичерпала", — зазначив Порошенко.

Проект закону про внесення зміни до закону "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб зареєстровано 19 грудня під номером 5553.

Текст документа на сайті парламенту поки відсутній. Його передали у профільний комітет.

Мінфін показав ролик про перехід "Приватбанку" в державну власність

Порошенко оперативно написав закон для Приватбанку

Президент Петро Порошенко підготував законопроект про захист вкладників Приватбанку.

Про це він повідомив у Facebook, передає Газета.юа.

"Для посилення захисту вкладників Приватбанку я подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі. Вони будуть такі ж самі, як для Ощадбанку — як для банку, що на сто відсотків належить державі", - написав президент.

За словами Порошенка, від стану справ у цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні — "настільки він великий, чи, як кажуть фахівці, системний".

"Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам Приватбанку недоторканність і цілісність їхніх грошей", - додав президент.

Кубів розповів, скільки готівки в "Приватбанку"

Держава гарантує безперебійне функціонування "Приватбанку" і збереження коштів клієнтів.

Про це під час прес-конференції в Брюсселі заявив віце-прем’єр Степан Кубів, передає УП.

Він зазначив, що уряд підтримав пропозиції Національного банку про перехід ПАТ Приватбанк у 100% державну власність, і це рішення підтримано міжнародними фінансовими установами

"Держава гарантує безперебійне функціонування цієї установи і збереження коштів клієнтів", - сказав Кубів.

Він зазначив, що картки і банкомати працюють у повному обсязі. За його даними, станом на п’ятницю вечір у банку було 7,5 млрд готівки.

Кубів також додав, що кожна фізична особа, вкладник Приватбанку, має гарантоване державою 100% повернення. Що ж стосується юридичних осіб — то перехідний період по юридичних особах буде визначено впродовж 1 дня.

Члени Мінфіну отримуватимуть зарплати у ПриватБанку

Міністерство фінансів перевело зарплати своїх співробітників до ПриватБанку.

Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що до наглядової ради Приватбанку, увійдуть найкращі світові спеціалісти та представники міжнародних організацій. Таким чином наразі формується професійна команда менеджменту банку.

"Як символ стабільності Міністерство фінансів вирішило перевести свій зарплатний проект до ПриватБанку. Ми довіряємо й "Ощадбанку" як державному, а зараз і ПриватБанк буде для нас як символ стабільності", - наголосив Данилюк.

НБУ двічі на день звітуватиме щодо ПриватБанку

Перший заступник глави Нацбанку України Яків Смолій двічі на день звітуватиме щодо ПриватБанку.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє Еспресо.TV.

"Мій перший заступник Яків Смолій уже там, каже, що все під контролем, все працює. Ми започаткували ідею, що двічі на день він даватиме прес-конференції щодо поточної ситуації в банку", - каже Гонтарева.

Гонтарева не знає, що буде з "Приват24"

Національний банк України і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб визначають, у кого право власності на інтернет-банкінг "Приват24".

Про це сьогодні під час прес-конференції заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє Еспресо.TV.

"Щодо системи "Приват24". Зараз команда Національного банку та команда Фонду гарантування - це більш ніж 100 людей - знаходяться у ПриватБанку в Дніпропетровську. І власність на всі програми, на все програмне забезпечення, на всі основні фонди цього банку ми будемо визначати, де вона знаходиться", - зазначила вона.

Водночас Гонтарева порадила українцям користуватися іншими системами інтернет-банкінгу.

"Я не можу вам сказати про програму "Приват24". Але якщо ви подивитеся на "Ощад24", ви зрозумієте, або на "Райффайзен24", або на "Альфа24" ви, може, знайдете більше додаткових сервісів, які там були, але вони не дуже відрізняються. Це такий маркетинговий хід, що це така найкраща програма", - стверджує вона.

ПриватБанк сам попросив державу про націоналізацію

Акціонери ПриватБанку надіслали Кабінету міністрів лист з проханням про входження держави у капітал банку.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє Еспресо.TV.

"Станом на 1 грудня цього року нестача капіталів ПриватБанку зросла до 148 млрд грн., а ліквідність банку суттєво знизилася. Акціонери, неспроможні виконати програму докапіталізації, надіслали Кабінету міністрів лист з проханням про входження держави у капітал ПриватБанк. Цим листом акціонери зобов'язалися реструктуризувати кредити, надані банком юридичним особам з урахуванням вимог НБУ, до 1 липня 2017 року", - каже Гонтарева.

За її словами, інспекційні перевірки Нацбанку та стрес-тестування виявили нестачу капіталу ПриватБанку ще минулого року. Ця нестача на 1 квітня 2015 рокі дорівнювала 113 млрд грн.

"Крім кризових явищ в економіці України до цього призвела невиважена кредитна політика ПриватБанку. Понад 97% корпоративного портфелю, який становив 150 млрд грн на 1 квітня 2015, - це були кредити, пов'язані з акціонерами компанії", - запевняє Гонтарева.

За її словами, ні банк, ні акціонери не виконали програму докапіталізації, а протягом останнього року НБУ провів понад 30 зустрічей з власниками та керівниками фінустанови.

Данилюк розказав, хто увійде до наглядової ради ПриватБанку

До наглядової ради ПриватБанку увійдуть найкращі світові спеціалісти в банківській сфері, а також представники міжнародних організацій.

Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє Еспресо.TV.

"До наглядової ради ПриватБанку увійдуть найкращі світові спеціалісти в цій сфері, представники міжнародних організацій, а також за підтримки міжнародно визнаної компанії, а також наших міжнародних партнерів ми сформували нову професійну команду менеджменту банку, про яку ми оголосимо через деякий час", - зазначив Данилюк.

Він додав, що наразі ця команда формується, і коли вона буде сформована, про це буде додатково повідомлено.

"Всі міжнародні партнери підтримують наше рішення, включно з Міжнародним валютним фондом, Європейським банком реконструкції та розвитку, а також уряди США, Великої Британії тощо", - наголосив міністр фінансів.

Держава планує продати ПриватБанк

Держава планує продати ПриватБанк після того, як його робота буде повністю стабілізована.

Про це на брифінгу заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк, передає Еспресо.TV.

"Після переходу ПриватБанку у державну власність доля держави у банківському секторі є досить значною. Після того, як банк повністю стабілізується, почне реалізовувати свій план, держава планує цей банк продати. Це створить нормальні конкурентні умови на ринку. Продаж відбудеться за прозорими умовами", - сказав Данилюк.

За його словами, в планах держави не є бути власником такої великої частки банківського сектору.

НБУ визнав "ПриватБанк" неплатоспроможним

Нацбанк України визнав "ПриватБанк" неплатоспроможним і звернувся до уряду передати цей системно важливий банк у державну власність.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє Еспресо.TV.

"Учора Національний банк України відніс "ПриватБанк" до категорії неплатоспроможних та звернувся до уряду передати цей системно важливий банк у державну власність", - каже Гонтарева.

Вона додала, що перехід банку в державну власність - єдина можливість зберегти кошти вкладників та врятувати фінансову систему.

"У такий спосіб ми захищаємо понад 20 млн громадян України, які обслуговуються і зберігають кошти в цьому банку. Йдеться про 3,2 млн пенсіонерів, понад 500 тис. студентів та 1,6 млн інших соціально незахищених громадян", - каже Гонтарева.

Данилюк: "У клієнтів "Приватбанку" не буде проблем із доступом до коштів"

Клієнти "Приватбанку" не матимуть проблем із доступом до своїх коштів — зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, будуть надходити справно.

У цьому запевнили міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Національного банку Валерія Гонтарева на спільній прес-конференції у понеділок зранку, передає УП.

"Вчора уряд прийняв рішення про входження держави до капіталу "Приватбанку". Відтепер банк належить державі в особі Міністерства фінансів. Таке рішення було прийнято з огляду на системне значення цього найбільшого в країні банку", — сказав Данилюк.

"Це дозволить стабілізувати банк, зберегти кошти майже 20 (мільйонів — ред.) вкладників Приватбанку, а також забезпечити стабільність фінансової системи країни", — заявив він.

За словами міністра фінансів, "завдяки передачі у державну власність банк продовжує працювати"

"Це дозволяє вкладникам мати безперервний доступ до своїх грошей. Із процедурних причини тимчасово на 1 день буде призупинено обслуговування клієнтів — юридичних осіб. Але вже приймаються кроки, щоб це мало мінімальний вплив на їхній бізнес. Інших обмежень для клієнтів зараз не передбачено і не відбувається", — заявив Данилюк.

Мінфін пояснив, як ліквідують дефіцит капіталу "ПриватБанку"

Міністерство фінансів має намір випустити облігації для ліквідації дефіциту капіталу "ПриватБанку".

Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що ліквідація дефіциту капіталу банку відбудеться у кілька етапів.

"На першому етапі Міністерство фінансів випустить облігації на суму 43 мільярда гривень. Важливо відмітити, що власники самі звернулися до уряду з проханням увійти до капіталу банку, а також взяло на себе зобов'язання щодо, по-перше, сприяння спокійної передачі банку у держвласність, а також зобов'язання щодо реструктуризації порфелю вже після переходу до державної власності, який компенсує видатки держави, понесені під час переходу банку у держвласність", - наголосив Данилюк.

За його словами, наразі завданням держави є не лише стабілізація роботу "ПриватБанку", а і його розвиток, зокрема у сфері корпоративного управління.

У бюджеті передбачені кошти на націоналізацію "Приватбанку"

У держбюджеті передбачені кошти на здійснення переходу ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову власність держави.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк, передає Еспресо.TV.

"Уряд виділяє гроші в необхідному розмірі для того, щоб стабілізувати банк. Для цього в бюджеті передбачені кошти, тобто це не є щось додаткове", - наголосив він.

Данилюк запевнив, що бюджет залишається збалансованим, і параметри бюджету знаходяться в межах, обумовлених програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"ПриватБанк" на день призупинить корпоративні платежі

Націоналізований "ПриватБанк" на один день призупинить корпоративні платежі, що зумовлено технічною необхідністю.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала проектний менеджер реформ фінансового сектору проектного офісу Національної ради реформ Вікторія Страхова.

"Буде зупинка на один день корпоративних платежів. Це ніяк не пов'язано ні з ліквідністю, ні з будь-якими іншими показниками банку. Це технічна необхідність, обумовлена процедурою зміни контролю та особливостями законодавства", — йдеться в повідомленні.

"ПриватБанк" очолить екс-міністр фінансів Шлапак

Перший заступник Голови Правління "ПриватБанку" Олег Гороховський заявив, що під час націоналізації банк очолить екс-міністр фінансів Олександр Шлапак.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Facebook Гороховського.

"У банку з'явиться новий голова правління, Олександр Шлапак, який сформує нову команду топ-менеджерів. Стара команда готова і буде надавати їм всіляку підтримку. Упевнений, що Клієнти і Співробітники не відчують різницю в роботі банку. Карета чи не перетвориться на гарбуз з боєм курантів", - написав він.

У "Приватбанку" пояснили, чому погодилися на націоналізаціюнаціоналізацію

Керівництво банку впевнене, що клієнти і співробітники не відчують різниці в роботі установи. У "Приватбанку" погодилися на націоналізацію після того, як банк пережив сім інформаційних атак.

Кожна з цих атак призводила до відтоків коштів фізичних осіб і корпоративних клієнтів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор з інформаційних технологій "ПриватБанку" Дмитро Дубілет.

"З тих пір, як почалася війна, наш банк пережив сім інформаційних атак. Будь-який інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка почалася тиждень тому, була найважчою. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих клієнтам, що панікують, в банкоматах і відділеннях", - написав він.

Перший заступник голови "ПриватБанку" Олег Гороховський зі свого боку зазначив, що банкоматна мережа в останні дні видавала більше 2 мільярдів гривень в день. При тому, що попередні рекорди ледве дотягували до 1,5 мільярдів в найбільш пікові дні.

"Власне, рішення про добровільну і мирну передачу банку у володіння державі було прийнято рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми не можемо пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти", - написав Дубілет.

Топ-менеджери "ПриватБанку" запевняють, що він буде працювати далі в стандартному режимі.

"Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. У нас все працює, як годинник. У головному офісі та у відділеннях залишаються ті ж професіонали. В банку створена унікальна корпоративна культура. Все це нікуди не дінеться з нашим відходом", - написав Дмитро Дубілет.

"Упевнений, що клієнти і співробітники не відчують різницю в роботі банку", - зазначив Олег Гороховський.

В уряді відзвітували про перехід Приватбанку у стовідсоткову власність держави

Згідно з повідомленням, приватні акціонери Приватбанку звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю, 18 грудня, підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті уряду, передає УТ.

«Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів. Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки», - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні уряду, та міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів Кабміну про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

«Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі. В уряді виходять із того, що ухвалене ним відповідальне рішення врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему», - запевнили в Кабміні.

Згідно з повідомленням, у понеділок, 19 грудня, о 8-30 ранку про деталі ухвалених рішень на спільній прес-конференції поінформують міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. Крім того, вранці окремі заяви з цього приводу зроблять Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Схожі новини