Передплата 2024 «Добра кухня»

Турчинов: Мінські домовленості — єдиний дипломатичний інструмент деокупації Донбасу

  • 16.12.2016, 16:57
  • 2 225

Росія саботує Мінські домовленості, оскільки не змогла зробити з бойовиків повноцінного суб'єкта переговорів, як планувала спочатку.

При цьому для України ці домовленості є дипломатичною можливістю тиску на Росію. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв’ю виданню «Ліга.net»

На його переконання, Мінськими домовленостями Росія намагалася створити видимість внутрішнього конфлікту в Україні.

«Росія ніколи не збиралась їх виконувати. Москва підписувала домовленості з метою забезпечення легітимізації окупаційної влади на цих територіях. Оскільки реалізувати задумане не вийшло, Росія почала просто саботувати виконання Мінських домовленостей», — сказав Турчинов.

При цьому, вважає секретар РНБО, Україна не може здійснювати частину своїх зобов’язань за домовленостями, оскільки для них досі немає умов.

«Проводити вибори під вогнем? Це маячня. Це нереально. Ми ніколи не стріляємо першими — тільки у відповідь. Ми — за мирну деокупацію, але не будемо пасивно споглядати, як нас розстрілюють», — зазначив він.

За його словами, Мінські домовленості не є кращим інструментом для врегулювання військового конфлікту, але наразі це єдиний майданчик, на якому питання деокупації українських територій можливе без зброї, політико-дипломатичним шляхом.

«Логіка проста і зрозуміла: припинення вогню, вивід російських військ, відновлення контролю над українсько-російським кордоном. Після цього — встановлення української влади та проведення виборів», — підкреслив Турчинов

Най його переконання, в частині Мінських домовленостей про амністію не йдеться про зняття відповідальності із геть усіх, хто брав участь у створенні та діяльності самоназваних «народних республік».

«Амністія можлива тільки для українських громадян, які працювали у квазі-структурах так званих ДНР/ЛНР, але не для вбивць. У кого руки в крові — рано чи пізно бдуть відповідати за скоєне», — зазначив він.

Секретар РНБО також дав зрозуміти, що Україна причетна до ліквідації ключових бойовиків, оскільки «на війні смерть ворога — звичайне явище». При цьому він відмовився брати за це відповідальність.

«Це війна і на війні ті, хто окропив руки кров’ю українців мають бути знищені. Вбивці на окупованих територіях мають тремтіти від своєї приреченості», — сказав він.

Турчинов: "Раджу довгострокові депозити в доларах"

Секретар РНБО України Олександр Турчинов упевнений, що найближчим часом ситуація в економіці стабілізується, і знову стане вигідно тримати заощадження в гривні.

Про це він сказав в інтерв'ю Ліга.net.

Турчинов відзначив, що до кризи 2008 року було вигідно тримати заощадження в національній валюті. "Був час, коли було вигідно тримати депозити в гривні - 2005, 2006, 2007 рік. Але коли в 2008 році почалася світова фінансова криза, гривня стала більшою мірою ніж долар піддаватися девальвації, тому депозити я переклав у.о.", - зазначив він.

"Я думаю, найближчим часом ми зможемо стабілізувати економіку і знову стане вигідно тримати заощадження в гривні і я з задоволенням переведу свої депозити", - додав секретар РНБО.

"Справа не в "довіряєш" або "не довіряєш". Якщо це оперативні рахунку, вони мають бути в гривні, оскільки втрати на конвертації себе не виправдають. Наприклад, коли я отримую зарплату - я не біжу в найближчий кіоск, щоб її обміняти. Якщо це довгі депозити, зрозуміло, що в разі якихось стрибків ви не зможете зняти або конвертувати. Тому для довгострокових вкладів поки що я б рекомендував використовувати долари", - сказав Турчинов, реагуючи на тезу, що чиновник має демонструвати довіру до національної валюти.

Турчинов: "Україна почала постачати в армію ракети власного виробництва"

За словами голови РНБО, Україна ставить перед собою завдання робити ракетні комплекси нового покоління.

Україна у 2016 році розпочала поставки в армію власних ракет для реактивних систем залпового вогню. Про це розповів секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю Ліга.net.

"Тепер можемо виробляти будь-які модифікації ракет для систем залпового вогню, для протиповітряної оборони, крім того, оперативно-тактичні ракети і так далі. Такою технологією володіють не так багато країн", - пояснив він.

При цьому Турчинов додав, що Україна ставить перед собою завдання робити ракетні комплекси нового покоління.

"Наприклад, якщо говорити про ракетні системи залпового вогню, то це - керовані ракети, які потрапляють точно в ціль, а не просто накривають території, як російські аналоги. Наше завдання не тільки досягти стандартів НАТО, але, насамперед, щоб наша зброя було краще російської", - уточнив секретар РНБО.

Разом з тим він назвав дві проблеми, які стоять на шляху виробництва ракет — маленькі обсяги фінансування та штучне обмеження військово-технічного співробітництва.

"Незважаючи на гострі проблеми з фінансуванням, ми вже з цього року здійснюємо поставки в армію ракет для РСЗВ. Кількісні показники я не маю права озвучувати, але ми змогли досить швидко вирішити цю проблему, тому що вона була дійсно надактуальною", - резюмував Турчинов.

Турчинов: "Іноді мені здається, що я не знаю Тимошенко"

Колишній близький соратник Юлії Тимошенко Олександр Турчинов більше не бачиться з нею і не спілкується.

Про це він розповів в інтерв'ю ЛІГА.net.

"Суть популізму - обіцяти швидке і легке рішення проблем: виграємо війну, всіх нагодуємо, все вирішимо, - і все це без будь-яких зусиль. Але скільки б раз ми не наступали на ці граблі, як би сильно не отримували по лобі - висновків не робимо, ляскаємо в долоні людям, які або нічого не створили в своєму житті, або провалили все, за що бралися. Країні потрібна стабільність, щоб вистояти і перемогти. А багато політиків розгойдують ситуацію, їм не терпиться залізти у владу, вони вважають, що для цього всі засоби хороші. Метушаться з достроковими виборами, як старий ловелас, який наковтався віагри: "Бігом всі на дострокові вибори, поки у мене рейтинг піднявся...". А на країну плювати", - заявив Турчинов.

Реагуючи на репліку, чи говорить він про Юлію Тимошенко, секретар РНБО зазначив, що говорить про "всіх політиків-популістів в цілому".

При цьому з самою Тимошенко, за словами Турчинова, він не бачиться і не спілкується. Відповідаючи на питання про те, що він один з небагатьох, хто особисто дуже добре знає Тимошенко, секретар РНБО відповів: "Іноді мені здається, що я її не знаю".

Турчинов про ліквідацію ворогів: "Тремтіть, бійтеся і чекайте"

«На війні смерть ворога - звичайне явище».

Про це в інтерв'ю ЛІГА.net заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, коментуючи смерті ватажків терористів, які почастішали.

"Йде війна. На війні смерть ворога - звичайне явище. Ви хочете, щоб я публічно взяв відповідальність за реалізацію цих завдань? Я цього робити не буду. Але це війна і на війні ті, хто обагрив руки кров'ю українців повинні бути знищені. І якщо хтось із убивць все ще вважає, що він де-небудь сховається - на окупованій території або в Росії - то їм, мені чомусь так здається, це зробити не вдасться", - заявив Турчинов.

Він підкреслив, що робити гучні заяви - це не найскладніше. "Наші партнери постійно просять нас не провокувати ситуацію. Ми і не провокуємо, як бачите. Гучні заяви і піар тільки ускладнюють роботу спецслужб будь-якої країни", - сказав секретар РНБО.

За його словами, робота з ліквідації загроз України в особі окремих терористів "робиться не для піару". "І якщо говорити про Моссада, то ніхто там про більшість своїх операцій публічно не заявляє. Винятки - так, бували, але як форма психологічного тиску на арабських терористів, щоб показати, що відплата неминуча", - сказав Турчинов.

Разом з тим, заявив секретар Радбезу України, вбивці на окупованих територіях "повинні тремтіти від своєї приреченості". "Адже удар може бути отриманий не тільки від українських спецслужб, а й від бандитів-конкурентів за право грабувати недограбоване і від російських господарів, які підчищають за собою брудні сліди. Бійтеся і чекайте", - сказав Турчинов.

Турчинов: "Україна продовжить ракетні навчання попри істерики Москви"

«Україна проводила навчання на своїй території і в своєму повітряному і морському просторі».

Відновлення системи протиповітряної оборони - стратегічне завдання для України, і важливий крок з її реанімації було зроблено під час навчань, які нещодавно відбулися на півдні нашої країни.

Про це заявив у інтерв'ю секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, повідомляє прес-служба РНБО.

«Ці навчання спричинили істерику в Москві. Там почали погрожувати, що якщо ми здійснимо хоч один пуск, то вони почнуть завдавати ударів по пускових установках та збивати наші ракети. Для нас було принципово не тільки провести навчання, а й продемонструвати, що ми не збираємося відступати через позбавлені будь-яких підстав російські ультиматуми», - підкреслив Турчинов.

«І Москва не мала жодних підстав для своїх ультиматумів», - сказав він, нагадавши, що в ультиматумі йшлося про наміри завдати удару по українських пускових установках у разі навіть одного запуску нашої ракети. За словами Турчинова, фактично це була загроза розпочати проти України бойові дії, атакувавши наші позиції в Херсонській області.

«Всі їхні спроби перешкодити нам, зупинити нас на цьому шляху не будуть результативними. Ми успішно провели навчання і так само успішно їх продовжимо. Зрозуміло, що свої загрози вони не реалізували, тому що це було б відкритим нападом Росії на Україну, і сховатися за форматом гібридної війни вже б не вийшло», - зазначив Турчинов.

Відповідаючи на запитання про те, що б Україна робила в разі прямої російської агресії через ракетні навчання, секретар РНБО України сказав: «Вчинили б адекватно ситуації». За його словами, було опрацьовано кілька сценаріїв дій, і Україна була готова до будь-яких провокацій.

Схожі новини