Передплата 2024 «Добра кухня»

Хмарочос на кістках

На місці колишньої НКВДистської пересильної тюрми підприємець має намір звести 16-поверховий житловий будинок.

У Львові — чергове скандальне будівництво. На місці братніх могил колишньої пересильної тюрми НКВД, на проспекті Чорновола, 45-Б, фірма-забудовник “Горизонт-Захід 1”, яку пов’язують із підприємцем Богданом Копитком, взялася зводити 16-поверховий житловий будинок. Продаж апартаментів у “Дипломат тауері” вже рекламується на сайті новобудови, вартість квадратного метра стартує від 18 тисяч гривень. Майбутніх покупців заманюють вигідною локацією, гарним видом на історичний центр міста, який відкриється з найвищого у місті хмарочоса, рестораном і зеленим садом на даху, спа-центром, підземним автопаркінгом...

Тим часом власники довколишніх бізнес-структур (реабілітаційна клініка професора Володимира Козявкіна, ТзОВ “ЗІКО”, юридична компанія “Абданк” тощо), громадські активісти б’ють на сполох, вимагаючи не допустити будівництва на людських кістках. У протесті об’єдналися українська громадська організація “Ідея нації” та єврейська релігійна громада Львова. “Ідея нації” розпочала безстроковий пікет будівництва. Історія цієї місцевості пов’язана зі смертями тисяч людей. Донедавна тут розташовувалася обласна лікарня інвалідів війни - у двадцяти маленьких двоповерхових будиночках, хаотично розкиданих по території. І ніхто не замислювався, що в післявоєнний час у цих будиночках були камери-катівні пересильної в’язниці № 25. Її відкрили у 1944 році, після приходу радянських військ до Львова, за зразком таборів ГУЛАГу. Табір-тюрма був обнесений триметровим цегляним муром.

Незважаючи на припис про призупинення робіт, екскаватор активно розриває котлован.
Незважаючи на припис про призупинення робіт, екскаватор активно розриває котлован.

Сюди завозили засуджених в’язнів з Галичини, Буковини, Закарпаття, формували ешелони для відправлення етапів до таборів ГУЛАГу на Півночі та Далекому Сході. Більшість в’язнів були хворі та скалічені після тортур, престарілі, були вагітні жінки. Таких на етап не брали, вони місяцями гнили у тюрмі. Маленькі камери заповнювали десятками в’язнів, люди стояли, бо лягти було ніде. Смертність зашкалювала, були випадки самогубства, вбивства при спробах втечі. Із допитуваних свідчення вибивали тортурами. У перші повоєнні роки померлих і вбитих закопували на цій же території. А у часи німецької окупації тут було єврейське гетто, де знищили понад 100 тисяч осіб...

Голова єврейської релігійної громади Мейлах Шейхет продемонстрував карти аерофотозйомками цієї території Львова, які зберігаються у Національному архіві США. Там чітко видно десятки червоних прямокутників - це місця братніх могил жертв масових розстрілів. Це захоронення за станом на 1944 рік, а НКВДисти після війни захоронювали там ще більше жертв. “Наша організація понад 25 років займається пошуком місць масових розстрілів, поховань, - сказав Мейлах Шейхет. - Американці у 1944 році докладно зняли Львів, оскільки президент Рузвельт хотів мати докази нацистських злочинів на окупованих територіях. Сучасні технології дозволяють дешифрувати ці аерофотозйомки і накладати їх на сучасну містобудівну ситуацію за допомогою комп’ютерних програм, і фахівці “Львівської політехніки” зробили таку накладку”.

“Наша громадська організація вивчала документи, зустрічалася із юристами істориками, археологами, - розповів голова проводу ГО «Ідея нації» Остап Стахів. - Ми вимагали у забудовника показати дозвільні документи - нам нічого не дають. Ми довідалися, що землю, яку вивозили з цієї території, продавали людям. Маємо свідчення пана Степана з Дублян, який купив тридцять «Кам­АЗів» землі. Так у цій землі знайшли людські рештки! Пан Степан звернувся у Жовківський райвідділ поліції. Думаю, справа матиме кримінальний характер”. Остап Стахів повідомив, що він разом із Мейлахом Шейхетом та юристами зустрічалися з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою з приводу проблемного будівництва. Губернатор пообіцяв створити спеціальну комісію, яка визначить правомірність будівельних робіт, кількість жертв поховань і як цивілізовано вийти з цієї ситуації.

“Працюю в офісі на проспекті Чорновола, 45-А, з 2010 року, - розповів журналісту “ВЗ” президент Благодійного фонду “Справа Скарбека” Назарій Брезіцький. - Тоді тут були хащі і могила з великим хрестом. Мені казали, що тут не варто робити офіс, мовляв, місце погане, але я по молодості не зважав. Якось сусіди почали робити стоянку, і трактор почав викопувати кістки. Я спілкувався з Володимиром Козявкіним - він у 90-х роках замовляв на цій ділянці археологічне дослідження, хотів окреслити межі своєї ділянки. Експертиза показала, що тут є людські рештки. Клініка Козявкіна відмежувалася від цієї території. За цей час, що тут працюю, змінилися чотири власники ділянки. Ніхто не наважувався будувати. Були навіть донецькі. Останні власники - азербайджанці. Вони прийшли до нас радитися, ми сказали, що там є захоронення, і азербайджанець сказав: я на кістках будувати не буду. І продали ділянку. 2012 року я спілкувався з 93-річним паном Іваном, колишнім в’язнем цієї тюрми. Чоловік розповідав, що сидів у камері, яка була в одній з теперішніх кімнат нашого офісу. У цих камерах стояли люди по 20-30 у кімнаті, сісти було неможливо. До вітру ходили в куточок камери. Коли почалося це будівництво, у листопаді цього року, до нас почали приходити люди, думали, це я будую. Прийшла 75-річна жінка, яка тут сиділа маленькою з татом і мамою. Тато закопаний тут на території, мама померла в Сибіру, а ця жінка повернулася сюди...”.

Юрист релігійного позаконфесійного видавництва “Добра книжка” Ірина Сідловська розповіла журналісту “ВЗ”: юристи зробили низку запитів у дозвільні органи і з’ясували, що забудовник не має легітимних документів на проведення робіт. Згідно з інформацією Державного земельного кадастру, власником земельної ділянки за адресою проспект Чорновола, 45-Б, є Копитко Богдан Йосипович. “Особисто з Богданом Копитком ми не розмовляли, а їхніх юристів запитали, на підставі яких документів здійснює будівництво, - розповіла Ірина Сідловська. - Вони нам лише пред’явили декларацію про початок будівельних робіт, зареєстровану на підставі уже нечинних містобудівних умов та обмежень. Моральні аспекти їх не цікавлять. На прес-конференції представники забудовника (заступник директора ТзОВ «Горизонт-Захід 1» Ростислав Муха, адвокат забудовника ТзОВ «Горизонт-Захід 1» Наталія Барбадин-Дунець. - Авт.) зухвало поводилися. Коли представникові забудовника надали слово, вона заявила, що у них є всі документи, є земля у власності, що хочуть на ній, те й роблять”.

Питання “будівництва на кістках” піднімали й на сесії Львівської міської ради. З відповідним запитом до міського голови Андрія Садового звернувся депутат міськради Тарас Чолій. Мер дав завдання профільним заступникам розібратися. Як повідомили журналісту “ВЗ” в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Львові, спеціалісти Інспекції виїжджали на позапланову перевірку на проспект Чорновола, 45-Б. Встановили, що ТзОВ «Горизонт-Захід 1» внесло недостовірні дані у декларацію про початок виконання будівельних робіт. Відповідно спеціалісти ДАБК дали припис зупинити підготовчі та будівельні роботи, усунути виявлені порушення та склали протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Також Інспекція скасувала декларацію про початок будівельних робіт. Чиновники збентежені, адже міська рада десять років тому продала цю ділянку з аукціону, а тепер це “вилізло боком”. Тож тепер, теоретично, власник може просто “виправити виявлені порушення” в документах і будувати що хоче?

Журналіст “ВЗ” навідалася на місце скандального будівництва. Незважаючи на безстрокову протестну акцію під парканом будмайданчика, на території активно працює екскаватор, копає котлован під фундамент…

Фото автора

Схожі новини