Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вакарчук разом з громадськими діячами написав листа Порошенку

  • 14.12.2016, 10:50
  • 2 696

Ряд громадських та релігійних діячів України написали листа президенту Петру Порошенку, закликаючи створити систему антикорупційних судів.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Серед тих, хто підписав лист, — Патріарх Київської і всієї Русі-України Філарет, Верховний архієпископ Києво-Галицький УГКЦ Святослав, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, акторка Ада Роговцева та письменник Сергій Жадан.

«Ми, підписанти цього листа, наполягаємо на терміновому створенні повноцінної системи незалежних антикорупційних судів, а не тільки Вищого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Цим судам слід розглядати антикорупційні справи по суті, давати згоду на проведення відповідних слідчих дій за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)», — зазначається в листі.

Підписанти зазначили, що будь-які реформи, які влада не підкріплює системною боротьбою з корупцією, приречені.

«Кінцеві результати антикорупційної кампанії в Україні поставлені в залежність від досі не реформованих судів і від суддів, рішення яких занадто часто є заангажованими. Очищення і оновлення судової влади гальмується, насамперед, через відсутність волі політичних еліт. Ефективність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) при таких умовах буде зведена нанівець», — підкреслили громадські діячі.

Підписанти також запропонували створити спеціальну конкурсну комісію з відбору кандидатів на посади антикорупційних суддів за зразком комісії з проведення конкурсу на заміщення посади директора НАБУ. Громадські та релігійні діячі зазначили, що до складу конкурсної комісії мають бути включені іноземні фахівці з бездоганною міжнародною репутацією.

Схожі новини