Передплата 2024 ВЗ

Україна заплатить €100 тис. за зберігання "скіфського золота" в Нідерландах

  • 15.12.2016, 11:27
  • 4 790

Гроші перекажуть, коли колекція повернеться в Україну.

Україна заплатить музею Аллард Пірсона в Нідерландах більш ніж 100 тис. євро за зберігання експонатів виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря".

Міністр юстиції України Павло Петренко, коментуючи відповідний пункт у рішенні Окружного суду Амстердама, заявив журналістам, що гроші будуть сплачені після повернення колекції в Україну.

"Україна готова сплатити суму за зберігання місцевому музею (в Нідерландах), і в момент повернення цієї колекції на територію України ми всі витрати покриємо", - заявив він.

Петренко прогнозує, що "скіфське золото" повернеться в Україну до кінця 2017 року.

"За моїми прогнозами, якщо справа буде рухатися в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми зможемо побачити цю колекцію вже в Києві", - заявив міністр.

Джерело: Лівий берег

Мінкульт: "Скіфське золото повернеться в Національний музей історії в Києві"

Протягом трьох місяців експонати будуть зберігатися в Амстердамі.

Заступник міністра культури Тамара Мазур заявляє, що експонати виставки кримських музеїв, які перебували на зберіганні в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, будуть повернуті в Національний музей історії в Києві на підставі рішення суду Амстердама. Про це вона сказала на засіданні Кабінету міністрів України в середу.

"Суд в Амстердамі прийняв рішення, згідно з яким артефакти виставки, які прийнято називати "скіфським золотом", повинні бути повернуті в Україну: до Києва в Національний музей історії", - сказала заступник міністра.

За її словами, суд ухвалив, що експонати будуть зберігатися в Амстердамі протягом ще трьох місяців, необхідних для можливої ​​апеляції, а потім будуть повернуті в Україну.

Джерело: Інтерфакс-Україна

"Скіфське золото" повернуть Україні

Відповідне рішення суд виніс 14 грудня.

Окружний суд Амстердама 14 грудня виніс рішення, згідно з яким колекція експонатів з кримських музеїв буде повернуто Україні. Про це повідомляє Reuters.

Позов подали чотири кримські музеї, які контролюються окупантами, з вимогою повернути колекцію з Нідерландів до Криму. У колекції зібрані понад 500 археологічних експонатів. Їх вартість оцінюється в €1,5 млн.

Нагадаємо, 21 січня 2015 року в Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота. 5 жовтня минулого року суд Амстердама розпочав розгляд справи про повернення Україні.

У Міністерстві культури України раніше повідомили, що МЗС Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" відкрили в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого 2014.

Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири — в окупованому Росією Криму. Серед понад 500 експонатів - артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків і скіфів.

Джерело: Reuters

Джапарова: «Зберігання "скіфського золота" в Амстердамі оплачуватимуть всі сторони спору»

Окружний суд Амстердама прийняв рішення про те, що кошти, необхідні на охорону "скіфського золота" в Нідерландах, будуть розділені між всіма сторонами судового спору - кримськими музеями, музеєм Алларда Пірсона та українською стороною.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Кошти на зберігання артефактів українських музеїв у сховищах музеїв Алларда Пірсона поділять на всіх учасників спору", - написала Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні окружний суд Амстердама прийняв рішення про те, що експонати виставки "Крим: скарби і таємниці Чорного моря" будуть повернуті Україні, а не кримським музеям. При цьому передбачалося, що кошти, призначені на оплату зберігання українських цінностей, вивезених з кримських музеїв, сплачуватиме сторона, яка програє.

Сьогодні суд в Амстердамі вирішить долю скіфського золота

У середу об 11.00 (за Києвом) відбудеться засідання окружного суду Амстердама по справі, що увійшла до побуту під назвою "Скіфське золото" - буде оголошено рішення суду.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

Мова йде про виставку експонатів 5 українських музеїв (4 кримських і 1 київський), які виставлялися в приватному музеї Алларда Пірсона 2014 року, в тому числі під час окупації Криму Росією. Після закінчення виставки (літо 2014р.) експонати українських музеїв Криму були опечатані і сьогодні зберігаються в підвалах голландського музею. Оплачувати зберігання експонатів буде сторона, що програє.

"Позиція України була чітко артикульована під час засідання суду в жовтні цього року. Всі експонати Український музеїв належать державного музейного Фонду України. Україна відповідальна за їх збереження. В умовах окупації забезпечити цю схоронність ми не можемо, а тому вважаємо за необхідне повернути артефакти в Україну, які після того, як Росія забереться з Криму, негайно будуть повернуті на півострів", - нагадала вона.

Позиція ж кримських музеїв полягала в аполітичності процесу, мовляв, не варто політизувати, коли мова йде про культурні цінності.

"Голландський захисник кримських музеїв переконував суд у тому, що визнається факт окупації та розуміється "емоція" Украни, але ж "люди і музеї не винні". І представники кримських музеїв та історики приїхали з Криму зображували патріотів України, хоча для нас - це очевидна маніпуляція. Думаю, рішення буде на користь України. Міжнародне право, як запевняють Голландські адвокати України, на нашій стороні", - написала Джапарова.

Схожі новини