Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У САП назвали суму застави, яку проситимуть призначити Охендовському

  • 18.12.2016, 09:51
  • 2 994

Він підкреслив, що наразі прокурори САП вивчають це клопотання, і в понеділок воно буде спрямоване до суду.

Раніше голова ЦВК заявив, що наполягає на своїй невинуватості та подаватиме клопотання щодо припинене провадження проти нього через "нікчемність почеркознавчої експертизи".

Антикорупційна прокуратура в понеділок, 19 грудня, звернеться до суду з клопотанням про обрання голови ЦВК Михайлу Охендовському запобіжного заходу у вигляді застави в сумі 1 млн 200 тис. грн. Про це повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Ми чекали від детективів НАБУ клопотання про обрання запобіжного заходу. Таке клопотання ми отримали в п'ятницю вдень. Детективи клопочуть про обрання йому (Охендовському — ред.) застави в розмірі інкримінованої суми хабаря на час вчинення злочину - 1 млн 200 тисяч гривень", - заявив Холодницький.

Як повідомлялося, 15 грудня у НАБУ впродовж чотирьох годин тривав допит Охендовського. Після допиту голова ЦВК заявив, що наполягає на своїй невинуватості та подаватиме клопотання щодо припинене провадження проти нього через "нікчемність почеркознавчої експертизи".

Нагадаємо, раніше керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав підозру у вчиненні злочину Охендовському. Детективи Бюро встановили, що голова ЦВК упродовж 2012 року здійснив шість закордонних відряджень, пов’язаних зі своєю професійною діяльністю на чолі Центрвиборчкому, які, за версією слідства, профінансовано коштами Партії Регіонів. Свідчення про це містять докази, долучені до так званої «справи чорної бухгалтерії» Партії Регіонів — кримінального провадження, розпочатого детективами Бюро в травні 2016 року на підставі заяви екс-першого заступника Служби безпеки України.

Джерело: Інтерфакс-Україна

НАБУ опублікувало відео повідомлення підозри Охендовському

Загальна сума хабарів, інкримінованих підозрюваному, становить понад $161 тис.

Національне антикорупційне бюро оприлюднило на своєму сайті відео повідомлення підозри голові ЦВК Михайлу Охендовському.

«13 грудня детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили голові Центральної виборчої комісії про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу України («Одержання хабарів у великому та особливо великому розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище»). Вказані статті діяли на момент скоєння злочину», - йдеться у повідомленні.

У НАБУ наголосили, що загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, склала 161 698 доларів США, що в еквіваленті по курсу Національного банку України на час вчинення злочинів становило 1 294 438 грн.

«В ході досудового розслідування детективи Бюро встановили, що голова ЦВК упродовж 2012 року здійснив шість закордонних відряджень, пов’язаних зі своєю професійною діяльністю на чолі Центрвиборчкому, які, за версією слідства, профінансовано коштами Партії Регіонів. Свідчення про це містять докази, долучені до так званої «справи чорної бухгалтерії» Партії Регіонів — кримінального провадження, розпочатого детективами Бюро в травні 2016 року на підставі заяви екс-першого заступника Служби безпеки України. Підозрюваному вручено повідомлення про виклик на допит», - додали в НАБ.

Джерело: Тиждень.ua

НАБУ: "Голові ЦВК вручили підозру прямо в аеропорту"

Голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському вручили повідомлення про підозру.

Про це повідомила прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра, передає "Українська правда".

Вона зазначила, що підозру вручили в аеропорту "Бориспіль", куди керівник ЦВК прилетів з Киргизстану після спостереження за виборами і референдумом.

Водночас керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у cвоєму Facebook написав про розслідування щодо Охендовського.

"Під час досудового розслідування детективи НАБ та прокурори САП встановили, що Охендовський як член ЦВК у 2012 році здійснив 6 виїздів закордон з метою, як вказано у документах про відрядження, "ознайомлення із виборчим законодавством України та особливостями виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року".

"Втім, справжньою підставою цих закордонних візитів, як вбачається з матеріалів розслідування, було виконання Охендовським , обраним до складу ЦВК у 2007 році за квотою Партії регіонів, неофіційного доручення вищих службових осіб держави та членів цієї партії стосовно донесення до представників урядів іноземних держав, міжнародних і міжурядових організацій в позитивному світлі інформації про "демократичний" перебіг виборчого процесу в Україні з метою недопущення можливого визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам", - додав він.

"Досудове слідство має достатні підстави вважати, що як "винагороду за такі свої дії, підозрюваний отримав відшкодування понесених ним за кордоном витрат за рахунок коштів Партії регіонів", - зазначив керівник САП.

За його словами, документами так званої "чорної бухгалтерії" підтверджуються чотири випадки отримання ним готівкових коштів в офісі Партії регіонів у Києві на вул. Липській, 10, на загальну суму 16 734 долари США. "Отримуючи ці гроші, факт їх одержання Охендовський щоразу засвідчував власноручним підписом у відповідних облікових листах, які були надані до антикорупційних органів влітку цього року. Автентичність його підписів підтверджено проведеною у кримінальному провадженні почеркознавчою експертизою", - заявив Холодницький.

Крім того, як повідомив керівник САП, вивчення документів, які до НАБ України у червні передав колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак, показало ще два записи про можливе отримання Охендовським грошей у сумі 100 000 та 45 000 доларів США.

"Незважаючи на те, що про одержання цих грошей підозрюваний власноручно не розписувався, встановлено, що їх видачою займалась та ж особа, що і у випадках отримання ним коштів за відрядження, що дозволяє стверджувати про їх достовірність. В сукупності вказані факти є достатніми для повідомлення про підозру та продовження досудового слідства уже не за фактом вчинення злочину, а відносно конкретної особи", - заявив Холодницький.

Таким чином, за його словами, мова йде про вчинення злочинів, передбачених частинами 3 та 4 статті 368 Кримінального кодексу України, чинної на час їх скоєння — одержанні хабарів у великому та особливо великому розмірі особою, яка займає особливо відповідальне становище.

"Тепер детективи НАБ України під процесуальним керівництвом прокурорів САП мають визначений законом строк, щоб завершити збір доказів та направити вказане провадження до суду для розгляду по суті", - написав Холодницький.

Схожі новини