Передплата 2024 ВЗ

Президент вшанував пам’ять героїв Чорнобиля

  • 14.12.2016, 13:01
  • 2 475

Порошенко взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля».

Урочисті заходи відбулися у зв’язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У церемонії вшанування пам’яті воїнів та героїв Чорнобиля також взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, Перший Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, члени Уряду, народні депутати, ліквідатори аварії на ЧАЕС, родичи загиблих героїв Чорнобиля.

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Джерело: прес-служба Президента

Гройсман: "Укриття" дозволить Україні та її сусідам почуватися в безпеці"

Гройсман висловив вдячність усім учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії.

Завдяки діям ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС наслідки цієї найбільшої техногенної катастрофи ХХ сторіччя вдалося мінімізувати, наскільки це було можливо, а надалі захищатиме громадян України та сусідніх країн новий саркофаг "Укриття".

Про це йдеться у зверненні Прем’єр-міністра до співвітчизників з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, текст якого розміщено на Урядовому порталі.

"Вся Україна схиляє голову перед героїчними людьми — ліквідаторами найбільшої техногенної катастрофи ХХ сторіччя — Чорнобильської трагедії. Комплекс захисних споруд над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС був прийнятий в експлуатацію 14 грудня 1986 року і відтоді в цей день Днем вшановують наших рятівників", - йдеться у зверенні.

За словами Гройсмана, період з дня аварії 26 квітня до встановлення першого захисного саркофага у грудні — був особливо важким періодом безпрецедентного героїзму і мужності, коли близько 650 тисяч українців і представників інших національностей боролися з наслідками лиха. "Завдяки ліквідаторам аварії врятовано сотні тисяч життів, а самі вони стали взірцем справжньої хоробрості для всього світу. Якби не ліквідатори, наслідки катастрофи були б іще більш жахливими та руйнівними, а зона відчуження була б набагато більшою. Багато з ліквідаторів віддали своє життя і здоров’я", - наголосив Прем’єр-міністр.

Він нагадав про те, що Україна та Східна Європа і сьогодні переживають наслідки вибуху. У зв’язку з поступовою руйнацією старого саркофага зберігався особливо високий рівень небезпеки викидів радіоактивних відходів.

"У 2004 році Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Розроблення проекту нового саркофага здійснювали консорціум компаній Bechtel та Battelle (США), EDF (Франція) та такі вітчизняні підприємства, як Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій, Київський інститут "Енергопроект", Міжгалузевий науково-технічний центр "Укриття", - додав Гройсман.

Глава уряду наголосив, роботи, які було розпочато в квітні 2012 року, вже завершуються. Захисну арку над старим саркофагом розміщено 29 листопада 2016 року. "Ми сподіваємося, що новий саркофаг "Укриття" дасть можливість громадянам України та сусідніх країн почуватися в безпеці. Переконаний, що ці будівельні роботи є гідним продовженням великої роботи ліквідаторів, виконаної тридцять років тому в умовах безпрецедентної загрози їх життю і здоров’ю", - підкреслив він.

В Україні сьогодні вшановують пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

В Україні у середу, 14 грудня, - День вшанування пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

День встановлений в Україні згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа — Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власними життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинули від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники.

За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом — приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші.

Сьогодні ми згадуємо їх — тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом.

Як відомо, 29 листопада 2016 року було завершено насування арки, яка накриває четвертий енергоблок. Будівництво нового саркофагу, який розрахований на 100 років, тривало 4 роки і коштувало 1,5 млрд євро.

Схожі новини