Передплата 2024 «Добра кухня»

В «олігарха-узурпатора» забрали депутатську «броню»

  • 08.12.2016, 18:41
  • 2 806

Але дозволу на арешт Новинського в парламенту поки що не просили.

Полку “доторканних” народних депутатів прибуло. До цієї когорти потрапив представник “Опозиційного блоку” Вадим Новинський. 8 грудня парламент 228 голосами “за” дав згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності. Дивною була поведінка представника “Батьківщини” Надії Савченко, яка теж голосувала за те, щоб позбавити Новинського депутатського імунітету. Вона підійшла до “іменинника” і... потиснула йому руку. Мовляв, тримайся! Чим день, тим все важче зрозуміти “нашу Надю”...

Якби раптом “задумалися” і забули натиснути кнопки “за” якихось три нардепи, подання від Генпрокуратури мало всі шанси “пролетіти”. Серед тих, хто не захотів вручати долю Новинського у руки ГПУ, був перший заступник голови регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник (“Народний фронт”). Напередодні він і його комітет, попри подання генпрокурора, відмовилися рекомендувати парламенту забрати у Новинського депутатську “броню” - мовляв, недостатньо аргументів. Вирішили, нехай визначається сама сесійна зала. І там, незважаючи на заперечення олігархом своєї вини, дали “добро” на те, щоб ним займалася Генпрокуратура. Поки що в її документах Новинський фігурує як свідок, але невдовзі може стати підозрюваним...

Утім, кайданків на руках Новинського любителі гострих відчуттів наразі не побачать - ГПУ не заявляла у ВР клопотання про дозвіл на арешт Новинського. Отож, навіть якщо він і спробує накивати п’ятами, силовики не зможуть його затримати.

Нардепа від “Опоблоку” звинувачують в узурпації влади. У тому, що у часи Януковича за командою останнього (разом з екс-міністром МВС Захарченком, екс-начальником київської міліції Коряком) чинив тиск на покійного главу УПЦ Московського патріархату Митрополита Володимира. Хотів, щоб той зрікся престолу, уступивши місце “згідливішому”, проросійськи налаштованому кандидату, який входив у коло наближених до екс-президента. Задля тиску на предстоятеля було викрадено його особистого секретаря — архієпископа Олександра Драбинка, який відповідав за лікування владики. Після цього стан здоров’я глави УПЦ МП різко погіршився... Влітку цього року Новинський погрожував фізичною розправою Драбинку, і цей факт теж є у матеріа­лах слідчих.

Позбавлений недоторканності нардеп і його колеги з “ОБ” кажуть про політичні репресії влади, інструментом у руках якої начебто виступає Генпрокуратура. Сам Новинський запевнив, що втікати з України не збирається.

Думка з приводу

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

Після Онищенка і Новинського настав час кардинально обмежити депутатську недоторканність. Вона не може поширюватися на особливо важкі злочини проти особи і держави: вбивство, викрадення дітей, корупція, державна зрада. Партії носяться з обіцянками відмінити чи обмежити недоторканність на виборах, але геть забувають про це наступного дня після виборів. Тому що недоторканність — це мільйони у партійну касу від охочих отримати індульгенцію за вчинені злочини. Збереження депутатської недоторканності в її нинішньому вигляді недопустиме, це і є злочин проти інтересів країни!

Іван Фаріон

Рада зняла недоторканність з Новинського

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата від "Опозиційного блоку" олігарха Вадима Новинського.

"За" проголосували 228 нардепів.

Позитивне голосування забезпечили всі фракції, крім "Опозиційного блоку".

"Опоблок", а також Андрій Шипко з групи "Відродження" натиснули кнопку "проти".

Депутатські групи "Відродження" та "Воля народу" в основному не проголосували за подання по Новинському.

Утрималися нардепи Брензович (БПП), Пинзеник ("Народний фронт", голова регламентного комітету), позафракційні Віктор Балога та Вячеслав Константіновський, а також Ярослав Москаленко з "Волі народу".

Обгрунтовуючи подання ГПУ, генеральний прокурор Юрій Луценко наголосив, що рішення парламенту потрібне для того, щоб провести певні слідчі дії, які неможливі в статусі недоторканності Новинського.

Генпрокурор також зазначив, що Генпрокуратура "не гарантує звинувачення, а гарантує суд", який і визначить причетність чи непричетність олігарха до вчинення кримінальних злочинів.

У свою чергу партія "Опозиційний блок" назвала цю справу "політичним замовленням".

Новинський стверджує, що Порошенко просив дати йому громадянство

Депутат Вадим Новинський заявляє, що громадянство України екс-президент Віктор Янукович йому дав на прохання нинішнього президента Петра Порошенка.

Про це він заявив з трибуни Верховної Ради, коментуючи подання генерального прокурора Юрія Луценка на позбавлення Новинського депутатської недоторканності.

Депутат показав відповідний лист.

Новинський запевняє, що виконував прохання митрополита Володимира

Депутат Вадим Новинський стверджує, що на початку 2014 року він допомагав архієпископу Олександру Драбинку на прохання нині покійного митрополита УПЦ МП Володимира.

Виступаючи з трибуни Верховної Ради Новинський спростував, що виконував доручення екс-президента Віктора Януковича щодо тиску на церкву.

"Митрополит попросив і благословив мене допомагати Драбинку", — заявив депутат.

Він назвав свою справу "політичним детективом, заснованим на доносі".

За словами Новинського, регламентний комітет професійно підійшов до питання.

"Справа сфабрикована, від початку до кінця. Мета — політичної тиск, політичне переслідування. Влада переслідує всіх незгодних із нею людей. А Генпрокуратура є її інструментом", — заявив депутат.

Новинський стверджує, що не тримається за недоторканність.

Однак він сказав, що депутати голосують за те, "чи дозволити Генпрокуратурі далі фабрикувати справи" і вибивати в людей свідчення на інших політиків.

Рада взялася за Новинського, Луценко зачитує звинувачення

Верховна Рада розпочала розгляд питання про позбавлення недоторканності депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

Про це повідомив спікер Андрій Парубій.

Після цього на трибуну вийшов генпрокурор Юрій Луценко, який почав зачитувати звинувачення на адресу Новинського.

Генпрокурор повторив озвучені раніше дані про причетність Новинського до спроб екс-президента Віктора Януковича усунути з посади покійного нині митрополита УПЦ МП Володимира.

Новинський, за даними слідства, намагався добитися цього шляхом тиску на особистого помічника Володимира — архієпископа Олександра Драбинка та позбавлення його волі.

Сам Новинський перебуває у залі Ради і слухає доповідь Луценка з усмішкою.

Схожі новини