Передплата 2024 «Добрий господар»

Бійня у Княжичах: трагічний збіг обставин чи міна під Авакова?

Увесь жах кровопролиття у Княжичах у тому, що одне одного перестріляли люди у формі!

З часу, коли у Дніпрі душогуб безжально розстріляв двох поліцейських (серед білого дня), минуло два з половиною місяці. І ось — ще моторошніша трагедія, яка забрала життя п’ятьох правоохоронців. Увесь жах кровопролиття у Княжичах у тому, що одне одного перестріляли люди у формі!

Поки міністр внутрішніх справ Арсен Аваков продовжував свій робочий візит до Канади і навіть у Facebook ні словом не згадав про трагедію у Княжичах (хоча б співчуття родинам загиблих правоохоронців висловив), за справу взялися його рупори. Нардеп і помічник Авакова Антон Геращенко через соцмережі оприлюднив головну версію княжицької бійні. З розповіді депутата, події розгорталися так: отримавши інформацію про те, що банда «домушників», яка орудувала у столиці й області, планує пограбування в елітних Княжичах, правоохоронці вирішили взяти злодіїв на гарячому. «Туди виїхала група затримки карного розшуку і спецпідрозділ КОРД (спецназ поліції, сформований замість сумнозвісного «Беркута». — «ВЗ»), — написав Геращенко у Facebook. — На одній з вулиць селища Княжичі, у недобудованому приватному будинку, були розміщені поліцейські-розвідники, які мали стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів. Планувалося затримання банди грабіжників у той момент, коли вони спробують приступити до здійснення злочинного задуму. Але трагічний ланцюг випадковостей завадив здійснитися цьому».

За озвученою Геращенком версією, у будинку по сусідству з тим, де облаштували спостережний пункт, спрацювала сигналізація. На сигнал тривоги приїхав наряд Держслужби охорони (ДСО, по-новому, поліція охорони), який «помітив і затримав двох поліцейських-розвідників, думаючи, що вони можуть бути причетні до спрацювання сигналізації у сусідньому будинку». Вирішивши, що поліцейських захопила банда грабіжників, на яку влаштували засідку, група захвату у складі спецназівців з КОРД влаштувала операцію «Визволення». На місце штурму «КОРДІВці» примчали на мікроавтобусі. «Між співробітниками ДСО і групою захоплення сталася перестрілка. Загинули двоє співробітників ДСО, двоє поліцейських-розвідників і співробітник КОРД з групи захвату», — завершив свій допис Антон Геращенко, закликавши не вдаватися до передчасних висновків і не спекулювати на загибелі поліцейських.

Однак оприлюднена версія спровокувала головне запитання: були моторошні події у Княжичах наслідком службової халатності чи, можливо, трагічний фінал був частиною чийогось кривавого плану? Може, комусь потрібно було, щоб операція скінчилася саме кров’ю — чим більшою, тим краще? Тут вже не службовою недбалістю пахне, а політикою, за якою, підозрюють прихильники конспірологічних сценаріїв, проглядається спроба звільнити крісло «непотоплюваного» міністра внутрішніх справ Авакова. Масштаби княжицької трагедії такі, що «пішаками» для показового покарання тут не обійтися.

Залишимо версії конспірологам та слідчим і повернімося до епізодів у кривавій історії, які викликають найбільше запитань. Чому розробники операції не потрудилися узгодити її з ДСО? Де готували поліцейських-розвідників, які так легко себе «спалили» у засідці? Чому ці поліцейські не скористалися моментом, щоб ідентифікувати себе перед «ДСОвцями», які їх виявили і буцімто прийняли за злочинців? І нарешті, чим керувався командир групи захвату, віддаючи наказ відкрити вогонь по машині з синіми номерами і розпізнавальними знаками ДСО? Судячи з подробиць, про які заявив на брифінгу речник поліції Київщини Микола Жукович, четверо правоохоронців (двоє співробітників ДСО і затримані ними поліцейські-розвідники) отримали кульові поранення, перебуваючи у цьому авто. Хто стріляв, покажуть результати експертизи куль, додав Жукович. Варіантів небагато: якщо відкинути абсурдну версію про те, що ДСОвці і розвідники перестріляли одне одного в машині (чому не одразу — у будинку?), залишається лише КОРД. Зрештою, діри від куль на авто підтверджують: машину розстріляли ззовні. Про те, що першими стрілянину розпочали спецназівці, заявляють й у Ген­прокуратурі (співробітник КОРДу отримав поранення в результаті вогню у відповідь).

Є припущення, що, крім вогнепальної зброї, була використана і світлошумова граната (версія виникла на підставі свідчень місцевих жителів, які розповідали, що чули не лише постріли, а й вибух). «Можливо, кинули світлошумову гранату, щоб тих, хто перебував в автомобілі (можливо, співробітники КОРДу думали, що це були злочинці), знищити», — заявив Микола Жукович.

Хто шоста жертва, про яку згадували після трагедії у Княжичах? І чи була вона взагалі? Не про п’ятьох, а про шістьох загиблих правоохоронців заявив спікер Андрій Парубій на погоджувальній раді у понеділок. Але у МВС наполягають на своєму: жертв п’ятеро, інформація про шостого загиблого поліцейського не відповідає дійсності.

А тим часом...

В.о. керівника Нацполіції Вадим Троян повідомив подробиці про злочинну групу, для знешкодження якої спланували спецоперацію. До складу банди, каже, входили як особи, які раніше вже відбували покарання за розбій, так і особи, які мають стосунок до право­охоронних органів. В авто у затриманих (до місця запланованого злочину у Княжичах вони не доїхали — почувши стрілянину, повернули на Київ; дорогою до столиці їх і взяли), троє з яких виявилися жителями Києва й області, четвертий — з пропискою на Львівщині, виявили пістолети, боєприпаси, у тому числі — гранати, рації, пристрої для глушіння радіосигналів.

Думки з приводу

Геннадій МОСКАЛЬ, голова Закарпатської ОДА, екс-заступник міністра внутрішніх справ

Як працівник органів внутрішніх справ із 37-річним досвідом роботи, не можу промовчати про трагедію у Княжичах. Про те, що у Київській області діє банда озброєних злочинців, які «чистять» будинки заможних громадян, відомо вже понад два роки. Для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція із планом, де все розписано по пунктах. Перед проведенням спец­операції мав бути створений штаб, який цілодобово відстежує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом. Цей штаб мав знати, що у будинку по сусідству спрацювала сигналізація та на місце виїхала поліція охорони, і негайно попередити як керівництво поліції охорони (про те, що поблизу готується спецоперація карного розшуку), так і своїх оперативників, що зараз на місці з’явиться поліція охорони... На 99,9 відсотка упевнений: не було ні плану спецоперації, ні самого штабу! Трагедія сталася через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур.

Юрій КАСЬЯНОВ, волонтер

Судячи з фото розстріляного авто, били точно — на ураження. Історія страшна, мутна. Не схоже на традиційні безтолковість і неузгодженість. Вбити зі стрілкової зброї відразу стільки озброєних, добре екіпірованих і підготовлених людей непросто. Дивний збіг обставин. Аваков летить у відрядження. «Автомайдан» готується проводити акцію з вимогою відставки міністра. А напередодні стається така жахлива трагедія.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень