Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Покарань за брехливі е-декларації три роки чекатимемо? 

У НАЗК і Мін’юсті досі чубляться через порядок перевірки поданих звітів про чиновницько-депутатські статки.

Після відведеного для подання е-декларацій дедлайну місяць минув, а подані депутатами і чиновниками електронні «сповіді» про майно і доходи так і висять на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) мертвим вантажем. За перевірку задекларованого досі не взялися, бо у НАЗК і Мін’юсті іншим зайняті: з’ясовують стосунки через порядок перевірки е-декларацій. Запропоновані Нацагентством інструкції у міністерстві забракували, посилаючись на те, що вони не виписані детально, та ще й - надто «драконівські». У НАЗК огризаються, звинувачуючи Мін’юст у блокуванні роботи з перевірки е-декларацій.

Схоже, операція «Антидекларація», яка розпочалася ще перед стартом кампанії з е-декларування (то система глючила, то закон про майнову е-звітність намагалися переписати), продовжується. Сказали «гоп», а перестрибувати не поспішають.

Що з перевіркою е-декларацій будуть проблеми, стало зрозуміло, щойно у НАЗК ошелешили новиною: перевіряти понад 100 тисяч чиновницько-депутатських звітів доведеться вручну, оскільки автоматизовної системи, яка б звіряла задеклароване з держреєстрами, досі не запустили. А тепер уявіть собі, скільки часу займе це «рукоприкладство», враховуючи, що перевіряльників у НАЗК трохи більше як 30. Тільки не поспішайте від підрахунків за голову хапатися: понад 100 тисяч декларацій, поданих у першу хвилю кампанії, — це ще «квіточки». «Ягідки» посипляться після Нового року: 1 січня стартує другий тур е-декларування (про свої доходи і статки звітуватимуть декларанти нижчої вагової категорії), після якого на руки «контро­лерів» з НАЗК зваляться понад 800 тисяч декларацій!

Що з цією навалою робитимуть? А нічого, якщо правила перевірки е-декларацій і далі залишатимуться «чернеткою», так і не узаконеною Мін’юстом. «Розбірки», хто винен, НАЗК і міністерство влаштували у Facebook. «У Мін’юсті в гонитві за піаром сказали неправду, звинувачуючи агентство у тому, що фахівці міністерства не були залучені до розробки проектів Порядків (перевірки е-декларацій. - «ВЗ»). Нац­агентство проводило публічне обговорення проектів Порядків, на якому були присутні у тому числі й керівні працівники Міністерства юстиції. Ми сподівалися почути про «численні зауваження» спеціалістів Мін’юсту під час цієї фахової дискусії, а не через майже два тижні після надіслання проектів до міністерства на державну реєстрацію. Змушені констатувати, що Міністерство юстиції фактично заблокувало роботу НАЗК з перевірки декларацій», - написав на своїй «фейс-сторінці» заступник голови НАЗК Руслан Радецький. У Мін’юсті з «боржком» не забарилися. Заступник міністра Сергій Петухов (теж через Facebook) відповів: «На жаль, колеги з НАЗК вирішили піти шляхом публічного звинувачення Мін’юсту замість усунення недоліків у затвердженому Порядку». І виклав головні зауваження до запропонованої Нацагентством інструкції: від неточних формулювань (які можуть призвести до оскарження висновків НАЗК у суді) до «відсутності строків початку і тривалості перевірок». Пізніше в ефірі «Громадського» Петухов заявив: «Якби ми затвердили цей порядок, то це фактично - створення святої інквізиції в Україні, де сотні інквізиторів, так званих уповноважених осіб, можуть таємно по всій країні збирати інформацію протягом необмеженого терміну і потім притягувати людей до відповідальності».

Чублення між НАЗК і Мін’юстом не вселяє оптимізму. Як і передбачені у законі терміни для перевірки е-декларацій. Норму про 90 днів вилучили: мовляв, її ініціатори погарячкували — термін занадто малий. Ось тільки одне «занадто» іншим «нездрово» замінили, прописавши, що подані декларації можна перевіряти упродовж всього терміну перебування декларанта на посаді, плюс — три роки після звільнення. Та з такими строками тюремних строків для злісних декларантів-порушників до посиніння чекатимемо! І чи дочекаємося? Набрехав у декларації на два роки за ґратами — і не на нарах, а далі у тепленькому кріслі сидиш, бо у контролерів до твоєї брехні, бачите, ще руки не дійшли.

А тим часом...

Із перевіркою декларацій у Нацагентстві з питань запобігання корупції не просунулися, а ось у справі про скандальну квартиру нардепа Сергія Лещенка нарешті винесли вердикт. «У діяx депутата виявлено ознаки адмінправопорушення, - йдеться у висновку. - НАЗК встановило, що при купівлі квартири загальною площею 192 кв.м і вартістю 7 млн. 550 тис. гривень у новому будинку в історичному центрі Києва Сергій Лещенко одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником. Будучи на момент придбання неруxомості народним депутатом, Сергій Лещенко одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разів перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки склала 1 млн. 801 тис. 648 грн.). Порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн. - «ВЗ») з конфіскацією подарунка».

Схожі новини