Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні втік кіберзлочинець, якого розшукують Інтерпол та ФБР

  • 04.12.2016, 08:18
  • 4 029

Організатор кіберзлочинної групи Avalanche Геннадій Капканов, затриманий 30 листопаді в Полтаві, втік.

Прес-служба Національної поліції України повідомляє, що злочинець знову перебуває в розшуку.

Тепер розшукують його за замах на правоохоронця.

Капканова розшукували в 30 країнах світу через Інтерпол і ФБР протягом 4 років, відзначає видання Poltava.

Затримати його вдалося 30 листопада в Полтаві під час спецоперації "КОРД", кіберполіції і Генпрокуратури, яка контролювалася з офісу Європолу в Гаазі. У розслідуванні також брала участь німецька поліція.

Тікаючи, Капканов відстрілювався і намагався втекти через балкон четвертого поверху.

Наступного дня у Полтаві відбулося засідання Жовтневого райсуду про обрання затриманому запобіжного заходу. Прокурор просив заарештувати Капканова, але суддя його відпустила. Після цього Капканов зник.

Його звинувачують у тому, що він з використанням шкідливих програм вкрав з банківських рахунків або рахунків користувачів онлайнових платіжних систем 6 млн євро. У Німеччині йому загрожує 10 років позбавлення волі.

Полтавський суд відпустив розшукуваного 30 країнами хакера

Масштабна міжнародна кібермережа, організована українцем, існувала приблизно 7 років.

Затриманого під час спецоперації зі стріляниною в Полтаві кіберзлочинця-українця Геннадія Капканова, якого шукали правоохоронці 30 країн світу, відпустили на волю.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє "Полтавщина".

Як зазначається, Октябрський райсуд Полтави у четвер, 1 грудня, відмовився дати дозвіл на 40 діб тимчасового арешту підозрюваного у кіберзлочинах, як просив прокурор, наголошуючи на необхідності утримання Капканова під арештом, адже справа є міжнародною, і згодом зловмисника слід передати Німеччині, де йому інкримінують 1152 злочини, якими було завдано збитків на 6 мільйонів євро.

Департамент Кіберполіції України Натомість слідчий суддя Лариса Кулешова відмовилась задовольнити клопотання прокурора, аргументуючи своє рішення тим, що Капканов є українцем, а, згідно з законами, громадян України не видають іншим країнам.

Зазначимо, затримання Геннадія Капканова було частиною міжнародної спецоперації, яка координувалася з офісу Європолу в Гаазі. Як встановили слідчі, кіберугруповання надсилало троян, який маскував дані від власників банківських рахунків або акаунтів онлайнових платіжних систем, і таким чином викрадали гроші. У Німеччині йому "світить" 10 років позбавлення волі.

Луценко: "Правоохоронці 30 країн ліквідували потужну кібермережу, затримано трьох українців"

Організатор цієї мережі також громадянин України, який був затриманий в Полтаві.

Під час ліквідації правоохоронцями 30 країн потужної кібермережі було затримано п'ятьох осіб, серед яких є троє українців. Про це 1 грудня в Києві заявив генеральний прокурор Юрій Луценко під час спільного брифінгу з т.в.о. керівником Національної поліції Вадимом Трояном.

"Правоохоронці 30 країн днями завершили безпрецедентну міжнародну операцію з ліквідації кібермережі Аваланж, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів", — сказав Луценко.

За його словами, ця мережа функціонувала 7 років. 5 осіб кілька днів тому були затримані, з них троє — українці. Організатор цієї мережі також громадянин України, який був затриманий в Полтаві. "Він чинив збройний оіпр, маючи автомат Калашникова і бойовий пістолет", — розповів генпрокурор.

За його словами, обшуки проведені майже в 40 приміщеннях, вилучено кілька десятків серверів.

"Правоохоронці усього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом і заблокували близько 800 тис. доменів", — розповів Луценко.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Схожі новини