Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Сміттєва” конференція з сепаратистським душком...

У готелі “Жорж” відбулась конференція на тему: “Міжрегіональний форум депутатів Львівської, Івано-Франківської та Київської областей”.

У ній на перший погляд йшлося про екологічні проблеми Львівщини. Однак прикриваючись наболілою для Львова темою щодо утилізації сміття, у залі пролунали заклики з сепаратиським душком щодо реформування органів місцевого самоврядування та розмежування повноважень центральних та місцевих органів влади. Побувала на дивному заході журналіст “ВЗ”.

Про “сміттєву” конференцію журналіст "ВЗ" дізналася випадково. У медіапросторі анонсів на цю тему не було. Журналістів на цей захід не запросили. У залі працювала лише одна відеокамера, ймовірно, від організаторів. Коли мене запитали, хто я і звідки, та дізналися, що я з газети "Високий Замок", організатори явно були збентежені, почали метушитися і початок роботи конференції затягнувся щонайменше на півгодини.

Доповідачі - це переважно не місцеві, а заїжджі гості - по темі утилізації сміття були слабо підготовлені. Їхні виступи виглядали не надто компетентними. Нагадували лекції студентів-першокурсників екологічного факультету... Після тригодинної “мордації” та короткої перерви, слово взяв невідомий політолог та політтехнолог з Києва. Його виступ одразу скидався на сепаратистський...

“Маємо проблеми зі сміттям та інфраструктурою через те, що в Україні немає гідного розподілу повноважень — центральної та місцевої влади, - почав свою доповідь Олександр Казмірішін. - Будемо наштовхуватися на ті граблі знову і знову поки не змінемо систему місцевого самоврядування. Громада на місцях має вирішувати головні проблеми міста. Отже, повноваження для громади потрібно розширити”.

Політолог зазначив, що з початку 2016 р. вже сім обласних рад Київської, Одеської, Житомирської, Кіровоградської, Хмельницької, Івано-Франківської і Полтавської областей звернулися до президента та кабінету міністрів з проханням укласти договір про розмежування повноважень між органами центральної та місцевої влади. “Такі договори можуть сприйматися неоднозначно, але в них закладені головні принципи європейського самоврядування”, - додав політолог. Він закликав реформувати місцеве самоврядування, розділити повноваження місцевої та центральної влади. Тобто кожна область, з його слів, зможе самостійно проводити економічну та зовнішньо- політичну діяльність, вирішувати екологічні та земельні проблеми. Розпоряджатися своїм майном, коштами, регулювати податкові ставки регіону... Самостійно вирішувати як розвивати свій регіон: що де будувати, що де зносити. Призначати керівників правоохоронних та контролюючих органів, які за словами доповідача, будуть обрані народом, а не назначені з гори... Чи не є підписання якихось міфічних угод шляхом до поділу держави на окремі території?

Нагадаємо, у вересні СБУ спільно з Нацполіцією затримали на Львівщині зловмисника, який намагався дати 50 тисяч гривень хабара високопосадовцю Львівської обласної ради. "Гроші були запропоновані за винесення на розгляд сесії облради проекту рішення про прийняття звернень до президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу та передачі повноважень встановлення тарифів на комунальні послуги місцевим органам самоврядування", - сказано у повідомленні. "Такі звернення є складовою частиною реалізації проекту так званої прихованої федералізації України", - заявили тоді у відомстві.

Схожі новини