Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У прем’єра Гройсмана – «налу» на 38 мільйонів, а іконостасу дружини Литвина на церкву вистачило б

Не декларації — бестселери.

За лічені дні до фінішу е-декларування чиновницько-депутатські звіти про «нажите непосильною працею» косяками на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції повалили. Після майже двомісячної «розкачки» VIP-декларанти, так і не дочекавшись омріяних поправок до закону про електронне декларування (які значно спростили б їм задачку), таки засіли за ненависні декларації. Заворушилися від біди подалі, щоб опівночі

30 жовтня порожні е-бланки на повістки не перетворилися — туди, де за «косяк» з декларуванням можуть по повній спитати (аж до двох років за ґратами). Домучив нарешті свою електронну декларацію прем’єр Володимир Гройсман у компанії з одразу кількома міністрами. Побільшало на сайті НАЗК депутатських і губернаторських звітів. Куди там куцим паперовим деклараціям: в електронних такі подробиці, що зачитаєшся! Лише від сум готівки у чиновницько-депутатських панчохах волосся дибки стає...

Готівку, як суддя Чаус, у банки консервують?

Побачивши е-декларації можновладців, банкіри ридатимуть: це ж скільки «бабла» на депозитах недорахувалися! Та ті «заначки», які депутати і чиновники на банківських рахунках зберігають, порівняно з їхнім «налом» - копійки! Взяти, для прикладу, прем’єра. На його рахунках — 2,6 мільйона гривень. А готівкою Володимир Гройсманзадекларував 2,4 мільйона «українських», 460 тисяч євро і 870 тисяч доларів. У перерахунку на гривні виходить близько 38 мільйонів. І це - без дружининого «кешу», в якому 1,6 мільйона гривень та 372 тисячі доларів.

Міністр оборони Степан Полторактеж не поспішає усі заощадження банкам довіряти. Повз банківські рахунки прилаштував у надійному місці понад мільйон гривень та 42 тисячі «зелених». Серед готівкових мільйонерів — і керманич Мін’юсту Павло Петренко, який задекларував 870 тисяч гривень, 84 тисячі євро і півмільйона доларів «налу».

А у губернатора Дніпропетровщини Валентина Резніченка«ничка» яка — півтора мільйона «українських», 830 тисяч «американських» і 65 тисяч в євровалюті!

Це ж скількома матрацами треба напастися, щоб такий готівковий капітал прилаштувати?! Скажете, великі люди готівку під матрацами не зберігають - для цього сейфи і банківські скриньки є? Після історії із трилітровими «заначками» судді Чауса не здивувалася б, почувши, що хтось із депутатів чи чиновників навіть у панчохах чи у бачках унітазів гроші «ничкує».

Пішов на шопінг — купив шість квартир

Історія про те, як нардеп-«фронтовик» Ігор Котвіцький затарився модними обновками на 600 тисяч гривень, блякне, коли читаєш декларацію мільйонера з «БПП» Гліба Загорія. Його квартирний шопінг — всім шопінгам шопінг! За один день Загорій розжився шістьма квартирами (вартістю від 3,4 млн. до 6 млн. грн.) і двома нежитловими приміщеннями на додачу. Ціна питання - 35 мільйонів гривень.

У Facebook Загорій виклав свою версію появи одразу цілої колекції нерухомості. Мовляв, квартири і приміщення були куплені на позичені у нього гроші. А оскільки власниця цього багатства повернути борг грошима не змогла, то розрахувалася «квадратними метрами».

Телевізор — за 140 тисяч, годинник — за 800

Кажуть, щасливі годин не міряють. Це ж які наші депутати і чиновники нещасні, якщо у багатьох часомірів стільки, що хоч не на руці, а на пальцях носи (і то не факт — що пальців вистачить).

У губернатора Дніпропетровщини Резніченка — шість дорогих годинників (у нього все — з понтами: якщо мисливських карабінів, то одразу чотири, якщо телевізор, то за 140 тисяч). Прем’єр Гройсман задекларував дев’ять кош­товних часомірів. У колекції є і Rolex, і Breguet, але вартість жодного не вказана. А ось нардеп з «Народного фронту» Олег Кришинрозсекретив, по чім його Breguet: 828 тисяч гривень — та це авто, а не годинник!

Колега Кришина по фракції Олена Колгановаповідала у декларації про дві норкові шубки. «Воленародний» нардеп Володимир Литвинне забув про три пари запонок і два годинники. Але голов­ний капітал екс-спікера — 4500 книг. У чоловіка — коштовна бібліотека, у дружини — іконостас з 32 ікон.

А ось у міністра юстиції Петренка — слабкість до гравюр. У нього їх 16.

Заступниця ж Петренка, Ганна Онищенко, багатіє римами: вписала у декларацію авторське право на віршовані дитячі казки «Маленький Мук» та «Новорічні пригоди Морозенка».

Нардеп Дмитро Ярошзадекларував «Правий сектор». Ні, не той, який колись очолював, а торгову марку.

Популярне за добу

Популярне за тиждень