Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Луценко: "«Велика справа» проти Віктора Януковича буде передана до суду до кінця року"

  • 25.10.2016, 15:56
  • 1 644

Генпрокурор Юрій Луценко дав прес-конференцію щодо справи Януковича та прокоментував ключові питання стосовно діяльності ГПУ.

Генпрокурор Юрій Луценко впевнений, що так звана "Велика справа" проти екс-президента Віктора Януковича буде передана до суду до кінця поточного року.

Про це він заявив під час брифінгу у вівторок, передає УП.

"Ми маємо подати до кінця цього року велику справу про державну зраду, стаття 111 Кримінального кодексу, створеним Януковичем організованим злочинним угрупуванням, стаття 255. Вона буде включати в себе епізоди: узурпація влади, доведення до небоєздатності збройних сил України, розвал СБУ, знищення інформаційної безпеки України, нанесення великих збитків економічній безпеці України, перехід на бік ворога, що привело до втрати територіальної цілісності і суверенітету України", — сказав Луценко.

Генпрокурор додав, що більшість цих статей — це робота військової прокуратури, яка вже звітує про високу ступінь готовності справ до передачі в суд.

"Від департаменту (Генпрокуратури зі спецрозслідувань Сергія) Горбатюка ми очікували справи про економіку. Довго очікували. Літом я відчув, що прогресу там немає, і, користуючись наданим законом мені правом, передав справи (екс-міністра доходів і зборів Олександра) Клименка і (олігарха-втікача Сергія) Курченка у відання військових прокурорів", — сказав він, нагадавши, що низка людей а також майже мільярд гривень у цих справах вже арештовані.

Він висловив сподівання, що ці економічні справи також будуть використані у "великій справі" проти Януковича.

Луценко розповів, що разом з цим ведеться розслідування і менших справ, зокрема — там вже знаходиться справа про захоплення Януковичем лісництва "Сухолуччя" і до кінця року буде передана справа про захоплення "Межигір'я".

Крім того, за його словами, готується до суду справа про "фейкову приватизацію" "Укртелекому" на користь Януковича.

"Те ж саме стосується справи (екс-голови митниці Ігоря) Калетника, (екс-міністра охорони здоров'я Раїси) Богатирьової, (екс-міністра юстиції Олександра) Лавриновича тощо. При цьому, якщо ми говоримо про організоване злочинне угрупування, у всіх цих, і у великій, і в менших справах, загальне формулювання про те, як було складене організоване злочинне угрупування, має співпадати. … Бо потім … змінити вже нічого не буде можливо", — заявив він.

Луценко нагадав, що до завершення термінів розслідування цих справ залишаються 4 місяці, тому слід поспішати.

Він визнав, що в законодавстві про спеціальне (заочне) судочинство, яке критикує Горбатюк, є недоліки і висловив сподівання, що Рада найближчим часом їх виправить, однак заявив, що це не може бути підставою для зволікання з розслідуванням.

Луценко: «Справи Майдану можуть передати до Міжнародного кримінального суду»

Делегація МКС прибуде в Україну цього тижня.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключив передачу справ із розслідування злочинів проти активістів євромайдану до Міжнародного кримінального суду. Про це Луценко заявив на брифінгу в Києві 25 жовтня.

«Я очікую від Сергія Горбатюка і більше сотні його підлеглих прогресу в цих справах і не виключаю, що ці справи можуть бути за погодженням з адвокатами Героїв Небесної Сотні передані в Міжнародний кримінальної суд, делегація якого прибуде в Україну буквально цього тижня», — сказав він.

ГПУ: «Ми на "фініші" у справі про тиск Януковича й Новинського на УПЦ»

Генеральна прокуратура скоро зможе висунути звинувачення Віктору Януковичу та Вадиму Новинському у тиску на представників Української православної церкви.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на прес-конференції.

"Ми дійсно на фінішній прямій до справи, в якій Янукович підозрюється у незаконному тиску на Українську православну церкву з метою відсторонення від посади покійного митрополита Володимира", — сказав він.

"У цій справі підозрюється і народний депутат Новинський. І, очевидно, це вимагає від мене для початку передачі цієї справи до суду подання до Верховної Ради про зняття недоторканності з пана Новинського", — додав Луценко.

ГПУ готується внести до Ради провадження проти Мосійчука

Генеральна прокуратура найближчим часом буде готова до повторного внесення провадження проти народного депутата Ігоря Мосійчука до українського парламенту.

Про це очільник Генпрокуратури Юрій Луценко заявив під час брифінгу, повідомляє Еспресо.TV.

"Насправді справа народного депутата Ігоря Мосійчука на довгий час зависла у суді. Як ви пам'ятаєте, суд встановив, що були порушення процедури притягнення його до відповідальності, через те, що голосування за позбавлення його недоторканості, затримання та арешт відбулися одним голосуванням", - зазначив він.

За словами Луценка, ГПУ ніяк не могла забрати справу із суду для повторної процедури, адже судова тяганина продовжувалась все літо, а Мосійчук регулярно хворів, був поза Києвом в момент судових засідань.

"Ця справа готова до повторного внесення до Верховної Ради, але у нас є ще один епізод, який ми хотіли б дорозслідувати і одночасно з цією справою направити на розгляд депутатів. Це невеликий епізод, і буквально цими днями буде перевірка нами наявних фактів, потім відбудуться деякі слідчі дії і, якщо ми отримаємо докази, які можуть слугувати підозрою, ми передамо їх до Верховної Ради", - наголосив Луценко.

Схожі новини