Передплата 2024 «Добрий господар»

Молодь Львівщини не хоче йти в армію

Призов у Львівській області під загрозою зриву. зокрема через те, що органи місцевої влади покладаються лише на військкомати.

У понеділок, 24 жовтня, голова Львівської ОДА Олег Синютка забив на сполох — на Львівщині є загроза зриву призовної кампанії (призов на строкову військову службу стартував в Україні 4 жовтня і триватиме до кінця листопада). На селекторній нараді пан Синютка доручив звернутися до військової прокуратури щодо невиконання планового завдання призову. Цього тижня обласний військовий комісаріат відправляє на військову службу 150 призовників, при запланованих 192. Крім Львова, задніх пасуть ще два райони області — Самбірський та Мостиський. Голова ЛОДА пообіцяв: керівники Самбірського і Мостиської райдержадміністрацій понесуть персональну відповідальність за провал призовної кампанії.

Цьогорічна “планка” кількості призовників по Україні - 13 тисяч 908 осіб. Львівщина має відправити на службу 800 осіб. Найбільше призовників очікується з Дніпропетровської області — 1500, з Харківської - 970. Найменше до лав армії підуть на Луганщині — 170 осіб, та в Донецькій області - 230. У Киє­ві на строкову військову службу мають піти 570 осіб.

Згідно з розпорядженням Кабміну, 7 тисяч 908 призовників скерують у Збройні сили, 5 тисяч — до лав Націо­нальної гвардії, одну тисячу — до лав Державної служби транспорту. Для цьогорічної призовної кампанії уряд надав 41,6 мільйона гривень. Обсяг видатків на одного призовника — 2 тисячі 993 гривні, з яких 2,9 тис. грн. — грошова допомога.

Чому молоді хлопці не хочуть служити в армії? Експерти кажуть, одна з причин зриву призову — багато хлопців виїжджають на сезонні роботи до Польщі, чимало юнаків здобуває освіту у сусідній країні. Заступник голови Львівської ОДА, керівник апарату Львівської ОДА Маріанна Вільшинська (координує призовну кампанію) розповіла “ВЗ”, що, можливо, Львівщина ще не провалила призовного плану, бо до кінця листопада є час. “Ми не зірвемо призов, просто в нас багато контрактників, - пояснює чиновниця. - У першому кварталі цього року ми виконали план по контракту на 81%, у другому кварталі — на 77%, третьому — на 83%”. Маріанна Вільшинська припускає, що молоді люди не поспішають до армії, бо бояться війни. Не розуміють, мовляв, що призовників не відправляють на бойові дії...

Керівник регіонального медіацентру Міністерства оборони, полковник Олександр Поронюк розповів “ВЗ”, що призовна компанія — парафія місцевих органів влади. “Зараз складно проводити якісь адміністративні дії, бо багато керівників структур ігнорують галузь національної безпеки, - каже пан Поронюк. - Місцеві чиновники неякісно виконують свої обов’язки щодо призову. Неправда, що юнакам мало роз’яснюють про те, що вони не нестимуть служби в зоні АТО. Раніше був радянський підхід до строкової служби: якщо не вступив у ВНЗ, то йшов до армії. Тепер молодь спершу здобуває освіту, створює сім’ю. Для багатьох не надто комфортно вириватися на рік-півтора зі звичного графіка життя і йти на службу. Ще одна причина — низькі видатки на утримання солдата (190 гривень у місяць)”.

Коментар для «ВЗ»

Степан БУНЯК, голова Мостиської РДА

Причина проблем з призовом на Мостищині — молоді хлопці не хочуть йти служити. Вживаємо розшукових заходів, бо призовники відмовляються отримувати повістки. Їхні батьки теж не хочуть брати документів. Наведу цифри. У минулі вихідні у нашому районі планували вручити 120 повісток. З них вручено лише шість запрошень, 20 повісток вручено членам родин призовників, решту — не видано.

Схожі новини