Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бійці нагородного фронту

«Заслуженим» депутатам і чиновникам роздають не лише колекційні пістолети, а й штурмові гвинтівки.

Як в Міноборони, СБУ і МВС не відбиваються від спроб журналістів й адвокатів розсекретити списки «обраних», яким роздаровують нагородну зброю, втримати під сукном усю інформацію не вдається. Після судових рішень і настирних інформзапитів частину секретів зі скрипом таки викладають. А там таке, що зачитаєшся! Екс-прем’єр Арсеній Яценюк, якого у Слідчому раша-комітеті записали у ветерани Першої чеченської, ще той, виявляється, гангстер! Якщо раритетний «Томпсон» (яким Яценюка міністр оборони Полторак озброїв) заклинить, бойовик Сєня і з нагородного «Максима» (від керманича МВС Авакова) пальнути може. А у міністра інформполітики Юрія Стеця — зброя не у кобурі, а у спідниці: у нього дружина — з пістолетом. І не з «травматикою», яку може носити як журналіст, а з «вогнепалом», який їй від нинішнього міністра оборони дістався. Якби не міністерський наказ з формулюванням «за визначні заслуги у забезпеченні обороноздатності країни, зразкове виконання службового обов’язку та виявлені при цьому честь і доблесть», ніхто б і не дізнався, яка у пана Стеця бойова і доблесна дружина.

Ну не самій же Яні Конотоп себе нахвалювати. Навіть коли стало відомо, що її прізвище — у списку «нагороджених і озброєних», дружина міністра скромно відкараскалася від відповіді на запитання, за які подвиги отримала вогнепальну відзнаку від міністра оборони. У коментарі «Слідству.Інфо» телеведуча «5 каналу» заявила, що не зобов’язана нічого пояснювати, оскільки не є службовцем чи політиком. І взагалі: питання, мовляв, стосується безпеки її і її родини.

Може, про подвиги Яни Конотоп колись у підручниках з історії прочитаємо? І тоді ті, хто, грішним ділом, запідозрив, що нагородний пістолет дістався дружині міністра у подарунок на день народження (він у пані Конотоп — 28 травня, а торішній указ Полторака про її нагородження датований 30 травня), кусатимуть лікті, так «невдобно» перед героїнею буде.

Судячи зі «збройно-нагородної» статистики Міноборони і МВС, найдостойніші і найвідважніші у нас не на передовій в АТО воюють, а сидять у суддівських, чиновницьких, депутатських і прокурорських кріслах. Лише з легкої руки міністра Авакова (відколи він у кріслі керманича МВС) «заслужених зброєносців» ледь не на сотню побільшало. І це лише тих, хто з депутатськими значками. У МВС «бійцям» парламентського фронту роздають нагородні пістолети і кулемети з не менш помпезним формулюванням, ніж у Міноборони: «За особливі заслуги у захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, зразкове виконання службового та громадянського обов’язку, честь і доблесть».

Серед непарламентських героїв-посадовців, яких знайшли вогнепальні відзнаки від Авакова, - екс-прем’єр Арсеній Яценюк, секретар Раднацбезу Олександр Турчинов (для нього теж раритетний «Максим» часів Першої світової знайшовся), столичний мер Віталій Кличко (йому револьвер дістався).

Ці ж VIP-персони отримали нагородну зброю і від міністра оборони. «Вогнепал» з рук Полторака є також в арсеналі керманича Мін’юсту Павла Петренка, голови Державної казначейської служби Тетяни Слюз (їй дамський пістолет перепав), першого заступника секретаря РНБОУ (більш відомого як бізнес-партнера Петра Порошенка) Олега Гладковського, нардепів Ігоря Кононенка, Сергія Куніцина, Ігоря Котвіцького, Івана Мирного. Ну і про себе міністр Полторак, звісно ж, не забув - «виписав» собі в нагороду «австрійця» GLOCK 19 (самозарядний пістолет) зі 103 патронами на додачу. За оцінками експертів, вартість такої зброї — від 600 доларів і вище.

До тимчасового керманича Держ­управління справами Івана Куцика якщо «підкочувати», то навіть не у бронежилеті, а на броньовику. У керівника ДУСі така «пушка», що мало не здасться, - штурмова гвинтівка «ФОРТ-224». «Такими моделями забезпечуються спецпідрозділи Міністерства оборони та Національної гвардії України, - повідомляє «Слідство.Інфо». - Яким чином ця зброя потрапила до нагородного фонду, нам не відповіли ні в Міністерстві оборони, ні у самого власника ексклюзиву».

За даними Української асоціації власників зброї, за роки Незалежності «обраним» роздарували понад 40 тисяч одиниць «вогнепалу». Зібрати б цю озброєну до зубів армію «заслужених» — і на передову. Хай би там свої «пушки» пристрілювали!

Коментарі з приводу

Георгій УЧАЙКІН, голова Української асоціації власників зброї

«Небезпека полягає у тому, що ці люди отримують зброю без жодної підготовки. Нерідко це просто бізнесмени, які купують таке право. Тут є велика корупційна складова, яку треба зруйнувати».

Олександр ПІДДУБНИЙ, журналіст

«В Україні під Міноборони купа складів трофейного озброєння, де зброя навіть з Першої світової є. Плюс - вся стрілецька зброя з колишнього соціалістичного табору, оскільки, коли падав Варшавський блок, зброю забирали в СРСР і, щоб далеко не везти, консервували в українських шахтах. Реальні масштаби цього, напевно, ніхто не знає. Тому частина регулярно «тириться» тиловиками, частина роздається своїм, частину вихолощують під дуже дорогі сувеніри (наприклад, улюблений кулемет «Максим» в Луценка). А ще частину за собівартістю (десь 100 баксів за «калаш») віддають на переробку під мисливські карабіни, які потім продають за зовсім іншою ціною. У чиїх руках осідає навар, невідомо. А це - сотні мільйонів доларів. Бездонна годівничка. Нагородний арсенал - лише незначна частинка великої і родючої купи гною для обраних».

Юрiй ПРОЦЕНКО, блогер

«Вважаю злочином дарувати автоматичну зброю. Це ж не пам’ятний значок і не кортик з гравіруванням. Кулемети, автомати - не предмет для нагороди, це- армійська зброя! Може, почнуть ще й гранати роздавати, разом з балаклавами - як засіб заохочення? А потім — і міномети?».