Передплата 2024 ВЗ

Чи закриють старшу школу у Серниках?

Батьки  просять чиновників не реорганізовувати навчально-виховний комплекс на Перемишлянщині.

До редакції “ВЗ” звернулися батьки, діти яких вчаться у Серниківському навчально-виховному комплексі (НВК), що у Перемишлянському районі. Батьки проти того, аби посадовці закривали у навчальному закладі старші класи. Питання про його реорганізацію виносилося на сесію Перемишлянської районної ради чотири рази. Голосів депутатів забракло... Батьки побоюються, що чиновники розвалюватимуть навчальний процес зсередини. Ось уже півтора місяця у школі немає вчителя англійської мови та інформатики.

В Іванки Левик у цій школі вчаться двоє дітей: донька у другому класі, син — у четвертому. Згідно з новим законом про освіту, якщо у школі немає 25 учнів, держава не фінансує навчальний заклад з держбюджету. Тоді утримання освітнього закладу лягає на плечі районного або місцевого бюджетів. “У нашій школі одинадцять учнів, ще тринадцять дітей ходять у садочок, - каже пані Іванна. - Тож перспектива у нас є! Чиновники хочуть залишити лише молодшу школу і садок. За таких умов держава змушена буде фінансувати навчальний заклад. А місцевим чиновникам лиш би не мати клопоту з фінансуванням... А куди діватися старшокласникам? До сусіднього села Лани, де діє школа, три кілометри. Графік маршруток не збігається з графіком навчання. Дітям доведеться годину чекати під школою, поки її відкриють. Шкільних автобусів немає. Взимку буває, що маршрутки не їздять по три-чотири дні. Дітям йти пішки у заметіль?”.

Попри те, що школа у Серниках збудована за радянських часів, приміщення у задовільному стані. Кошти, зокрема на облаштування туалетів, здавали не лише батьки, а й жителі усього села (ще три роки тому туалети були у дворі школи). Батьки власноруч викладали плитку та встановлювали унітази.

“Зверталися до відділу освіти з запитанням: чому у нас немає усіх вчителів? - веде далі пані Іванна. - Письмової відповіді не отримали. Минулого року вчителька англійської доїжджала до нас з Бібрки, а цього року чомусь відмовилась”.

Директор школи у Серниках Орислава Серкез каже, шкода, якщо школу закриють. Але, пояснює, все залежить від депутатів... Є малозабезпечені діти, тож школу мали би залишити. Директор переконує, що обстоює на усіх рівнях, аби школу у Серниках не закривали. Проте батьки сумніваються у щирості слів керівника. Нарікають на... скандальний характер директора. “Батьки сказали, що хочуть змінити директора школи, - розповідає про конфлікт бабуся, в якої внуки вчаться у цій школі. - Вона на те відповіла, що напише заяву на звільнення, але школу закриють. Мовляв, без неї школи не матимете. Дивно, що людина, яка багато років працює у цьому закладі, не може знайти спільної мови з батьками такої малої кількості дітей. Тим більше, що більшість батьків — це її колишні учні...”.

Коли розпитую директора, чому в їхньому навчальному закладі плинність кадрів, зокрема немає усіх вчителів, відповідає: “По-перше, плинність кадрів невелика. По-друге, коли так мало дітей у школі, є нюанси з нарахуванням заробітної плати. Наприклад, у п’ятому класі — двоє дітей. За них держава платить учителю погодинну оплату (по 5 годин на дитину). Проте у 5-му класі треба провести 28 уроків. Тож десять годин оплачується, а вісімнадцять треба працювати безплатно. На місяць учитель отримує 400-500 грн. Не всі хочуть за такі гроші працювати”.

“Школа працює, - каже Орислава Серкез. - І молодші, і старші класи. На останній сесії депутати не проголосували за реорганізацію навчального закладу і все залишили, як є. У порядку денному наступної сесії цього питання немає. Кошти на утримання школи знайшли у районному бюджеті. Не треба знімати бучі”...

Коментар для «ВЗ»

Остап ГОРЛАТИЙ, керівник відділу освіти у Перемишлянському районі

«Наразі не зрозуміло, з якого бюджету буде фінансуватися НВК. З цією школою маємо проблеми уже років з десять. Нині там вчаться два учні в шостому класі і два в сьомому. А також семеро дітей — у початкових класах. Так виглядає, що все йде до закриття старшої школи. Директор написала заяву на звільнення (у розмові зі мною пані Серкез про це не сказала ні слова. - Авт.). Цього року, як ніколи, маємо проблеми з кадрами. Проблема з вихователями у садочку. З вчителями молодших класів. Бракує навіть вчителя фізкультури. Учителя англійської теж не можемо знайти. Ведемо перемовини зі студентом-п’ятикурсником, може, він погодиться. Інформатику на Перемишлянщині читають переважно не дипломовані фахівці, а вчителі математики, фізики. Люди не мають можливості добиратися у Серники зі сусідніх сіл. Маршрутки їздять погано.

Я обстоюю, аби у селі залишилися садок і молодша школа. Адже треба ставити питання про якість освіти. Яка може буде якість освіти у школі, де бракує фахових вчителів? Будемо шукати нового директора, оголошувати конкурс. На Перемишлянщині уже реорганізували три школи, ще три навчальні заклади призупинили роботу через брак учнів (у молодших класах було по одному школярику). Ситуація складна і дуже сумна. На заробітну плату до кінця року нам бракує 5,5 млн. грн. Економимо на всьому. Щороку маємо все менше дітей...»

Схожі новини