Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Готуємося до великої рекультивації»

Грибовицьке сміттєзвалище засипатимуть ґрунтом.

На Грибовицьке сміттєзвалище почали завозити ґрунт, окремі площі засипають землею. Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що, попри незгоду жителів Грибовичів та Малехова, Львів буде власними силами виводити смітник зі стану “екологічної бомби”. Наразі роботи розпочато за проектом рекультивації 2013 року. Проект має один недолік — смітник мали би засипати побутовими відходами. Але згодом у документ внесли поправки, де передбачено, що полігон засипатимуть землею.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив на брифінгу, що на сміттєвому полігоні у Грибовичах ведуться роботи, аби унеможливити небезпечні явища. Йдеться про те, щоб не відбувся черговий зсув сміття. “Територія звалища знаходиться під охороною, під відеонаглядом. Моніторимо стан на полігоні, зокрема температурний режим. Встановлені датчики”, - наголосив пан Садовий. За його словами, проект рекультивації смітника погоджено у Мінрегіонбуді та Міністерстві фінансів.

Як розповів “ВЗ” директор ЛКП “Збиранка” Володимир Занік, у Грибовичах відбуваються підготовчі роботи. “Готуємося до великої рекультивації, - каже він. - Своїми бульдозерами (чотири одиниці) вирівнюємо площини зі сміттям, зрізаємо горби. Засипаємо землею окремі ділянки полігона. Для цього використовуємо ґрунт, який нам ще влітку завезли працівники турецької фірми “Онур” та інші промислові підприємства”.

- Жителі Грибовичів та Малехова наразі не погодили процес.

- Погодження мешканців не впливає на старт рекультивації. Можемо почати роботи на тих відведених землях полігона, де вже є державний акт — 38,8 га. “Тіло” сміттєзвалища — 26 га. На семи гектарах малехівської землі хочемо побудувати дамбу. Бо на зсунутому смітнику утворюється фільтрат, який може забруднити малехівські землі. Йдеться про зведення дамби, дренажів, резервуару. А на вирівняній площі полігона насиплемо півметровий шар ґрунту, встелимо плівкою.

- Чи не найбільше дискусій виникло довкола матеріалу, яким засипатимуть смітник: ґрунтом чи побутовими відходами.

- “Гору” будемо засипати глиною. Для стабілізації і укріплення схилу потрібно чимало землі. Її в нас немає у необхідних кількостях. Звичайно, доцільніше було б засипати сміттям... Відтак Львів мав би на два роки “передишку”. Сміття могли використати для укріплення гори. Це передбачено у проекті рекультивації. Але оскільки громада проти цього, то йдемо іншим шляхом.

А тим часом...

Зафіксовано прикрі випадки, коли сміття зі Львова вивозять не на полігони сусідніх областей, а скидають з машин на... пасовища. Гору побутового мотлоху минулого тижня було виявлено у селі Берездів Славутського району (Хмельницька область). Пастухи викликали поліцію. Також несанкціоновані скиди львівського сміття було виявлено біля Черкас та Житомира.

Фото зі сайту “РБК-Україна”