Передплата 2024 ВЗ

Гроші польські – свині французькі 

На Львівщині є агропідприємства не гірші, ніж західні.

Польські сільськогосподарські фірми вважають, що настав найвдаліший момент налагодити контакти з українськими аграріями. Про це розповіли представники польської виставкової компанії Kielce Targi S.A. на прес-конференції, присвяченій підготовці до проведення у Львові Міжнародної агропромислової виставки «ЄВРОАГРО-2016», яка проходитиме 17-19 листопада у виставковому центрі «Південний-ЕКСПО». До участі зголосилися сорок українських компаній і стільки ж — польських.

Польща належить до топ-десятки країн за показниками зовнішньоторговельних відносин, які найбільше співпрацюють у сфері АПК з Україною. Тож досвід євроінтеграції, реформування та адаптації польського АПК до стандартів ЄС для нас вельми корисний.

Директор ТОВ «Галіція Гринері» Сергій Ленчук розповідає про технологію вирощування салату.
Директор ТОВ «Галіція Гринері» Сергій Ленчук розповідає про технологію вирощування салату.

Приїхали і польські журналісти. До прес-туру долучилася журналіст “Високого Замку”. Ми відвідали кілька агропромислових підприємств Львівщини, які отримали запрошення взяти участь у виставці. Це Гуртовий ринок сільськогосподарської продукції «Шувар» (Львів), ТОВ “ЕКО МІТ” (с. Батятичі Кам’янка-Бузького району), ТОВ “Галіція Гринері” (м. Буськ), компанія «Д-МІКС» (с. Хильчиці Золочівського району).

ТОВ “ЕКО МІТ”, що у селі Батятичі поблизу Кам’янки-Бузької, — це високотехнологічне виробництво. Його створили за допомогою польських інвесторів. Підприємство збудоване на місці старого свинарника, працює за новими принципами, в основі яких - перевірена роками генетика свиней. Закупили поросят у французів, тепер продають свиней в Україні. Працюють 55 осіб зі села та Кам’янки-Бузької, які отримують щомісяця до шести тисяч гривень.

У Буську побували на ще одному молодому підприємстві із 100-відсотково голландськими інвестиціями - ТОВ “Галіція Гринері”. Директор підприємства Сергій Ленчук ознайомив із виробничими потужностями підприємства, яке вирощує у теплицях салати різних видів, руколу. Колектив молодий (середній вік персоналу - 30 років), зарплата близько 4 400 гривень у місяць. Тут вирощують до одного мільйона головок салату, який постачають у супермаркети Львова та України. Кількість клієнтів компанії збільшується, сьогодні це 60 постійних клієнтів. Підприємство будує нові приміщення і планує вирощувати помідори або огірки, залежить від того, що більш буде потрібно на ринку.

Третій об’єкт, який нам показали, - компанія «Д-МІКС», що у Золочівському районі. Це приклад вітчизняних інвестицій, родинного бізнесу Шопських. На цьому високотехнологічному заводі виробляють корми для сільськогосподарських тварин найвищої якості.

Редактор газети «Солецької» Йоанна Іваніцка з великою зацікавленістю спостерігає за тим, що відбувається в Україні. Однак пані Йоанна зазначає: “Бачу багато занедбаного, багато землі необроблено. Маєте величезний потенціал, добрі землі. Ціла Європа колись живилася україн­ським збіжжям”.

Фото автора, ТОВ «ЕКО МІТ»

Схожі новини