Передплата 2024 «Добра кухня»

«Причина замаху на Богдана Копитка – боротьба за сфери кримінального впливу»

  • 28.09.2016, 19:55
  • 5 768

Правоохоронці затримали виконавців і замовника замаху на власника ПАТ «Львівський холодокомбінат».

Правоохоронці офіційно заявили пр о затримання виконавця і замовника замаху на львівського бізнесмена, власника ПАТ «Львівський холодокомбінат» Богдана Копитка.

Нагадаємо, 29 серпня у Старому Селі Пустомитівського району Львівщини вибухнув “Мерседес”. Після цього автівку розстріляли з автоматної зброї. Право охоронці з’ясували, що міну було закладено під асфальт, вибухівка спрацювала по сигналу дистанційно. У службовому авто Львівського холодокомбінату їхало четверо працівників підприємства. Загинуло двоє охоронців та водій, один охоронець вижив.

Богдан Копитко, на якого, як потім з’ясувалося, здійснювався цей замах, залишився живим, бо в останній момент передумав сідати в це авто.

Під час прес-конференції у Києві перший заступник глави Нацполіції України Вадим Троян розповів про деталі і організацію замаху на Копитка. Організація замаху на вбивство тривала два місяці, замовника, організатора і виконавців затримано.

«Ця група запланувала цей злочин за два місяці до того, як його скоїти, - розповів Вадим Троян. - Замовник зустрівся з організатором і спитав, чи може той скоїти такий злочин. Вони домовились про суму — 2 мільйони 600 тисяч гривень. Організатор взяв із собою трьох людей, розподілив між ними ролі. За два місяці до того, як на цій трасі клався асфальт, вони заклали фугас. Від нього під землею в трубі протягнули дроти. Готували засідку у двох місцях».

Правоохоронець розповів, що зловмисники заклали один фугас у трьох кілометрах від другого. Ці закладки Нацполіція ліквідувала. Готуючись до злочину, злочинці найняли одного із охоронців, який казав їм, де і коли буде пересуватися бізнесмен. Перша спроба замаху не вдалася, оскільки Богдан Копитко тоді запізнився. Тоді довідалися, що він буде їхати зі Старого Села 29 серпня зранку. Підготувалися - організатор працював із кулеметом, праворуч прикривав кулеметник (з РПГ), ще двоє злочинців вели вогонь з автоматів по автівках.

“Один із затриманих — громадянин Російської Федерації, - розповів Вадим Троян. - Він проходив службу в російській армії і після армії працював у фашистських організаціях. У 2014 році був засланий на нашу територію, зараз ним буде займатись СБУ. Ще один із виконавців проходив службу в АТО».

Головний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що група злочинців планувала й інші замахи. Основний їхній мотив — боротьба за сфери впливу, незаконне збагачення. Луценко повідомив, що слідство провело більше 80 експертиз, допитано біля 100 свідків та проведено більше 10 обшуків помешкань затриманих.