Передплата 2024 ВЗ

Хабар за... економічний сепаратизм

СБУ запобігла спробі «тихої федералізації» на Львівщині.

Не встигли вщухнути скандальні пристрасті “галицького сепаратизму”, що розгорілися влітку цього року на рівні районних рад Львівщини та у стінах Львівської міськради (депутатам пропонували проголосувати за особливий економічний статус деяких районів області та Львова), як УСБУ Львівської області знову заблокувало спробу «тихої федералізації». Посадовцю Львівської обласної ради намагалися дати 50 тисяч гривень “подяки” за винесення на сесію облради проекту рішення із сепаратистським підтекстом. Йшлося про голосування за звернення до президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу. Також у цьому зверненні вирішили натиснути на болючі соціальні питання - пропонували передати органам місцевого самоврядування повноваження щодо встановлення тарифів на комунальні послуги. Винуватця затримала Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та прокуратурою.

Як стало відомо “ВЗ” з компетентних джерел, посадовцю Львівської обл­ради давав хабар підприємець 1970 року народження, громадянин України. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на 4-8 років. Вирішується питання про обрання для підприємця запобіжного заходу.

У Львівській облраді не хочуть “здавати” свого колегу (за внесення питання у порядок денний сесії відповідають профільні депутатські комісії, члени президії), якому пропонували гроші за сприяння у розгляді провокаційного політичного питання. Посадовець облради “подяку” не взяв. На сесії Львівської обласної ради голова облради Олександр Ганущин заявив, що по Україні йде хвиля провокацій на тему особливих економічних статусів регіонів. Мовляв, панове депутати, будьте пильні, щоб не потрапити на гачок провокаторів. “Які деталі справи? Це таємниця слідства”, - сказав “ВЗ” Олександр Ганущин.

“Те, що трапилося у Львівській обласній раді, - спланована провокація російської агентури. Прагнуть продемонструвати, що сепаратизм, притаманний усій території Украї­ни, - сказав у коментарі для “ВЗ” голова Львівської ОДА Олег Синютка. - Тому вони готові за це платити кошти, готові піднімати своїх агентів і провокувати на те, щоби на сесіях різних рад (зокрема і на Львівщині) виникали такі питання, такі пропозиції. Ця проблема буде вирішена лише тоді, коли наша країна стане монолітною, і коли визволимо свої окуповані території від російського агресора. Думаю, це буде не остання така спроба, не тільки у Львівській обласній раді. Цей випадок продемонстрував — вороги і провокатори роблять усе можливе, щоб дестабілізувати ситуацію”.

“Чиновник Львівської облради вчинив правильно і достойно — здав провокатора представникам СБУ”, - повідомив “ВЗ” заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. Провокаційні ініціативи щодо особливих економічних статусів регіонів були у Львові, Дрогобичі, Буську, Червонограді, Пустомитах... Парад економічного сепаратизму вдалося задушити на зародкових стадіях. Чиновники Львівської ОДА надіслали в усі РДА листи про те, що деякі “активісти” хочуть протягнути на сесіях рішення про особливі економічні статуси. Юристи кажуть, законодавство не передбачає особливого економічного статусу чи економічних зон. Колись в Україні дія­ли спеціальні економічні зони (наприклад, була Яворівська спеціальна економічна зона). Згодом норму скасували, бо це призводило до зловживань — за прикладом так званих офшорів підприємства перереєстровувалися у ці зони і платили менші податки.

З досьє «ВЗ»

СБУ не вперше блокує спробу російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в державі за сценарієм «тихої федералізації». Скандальна історія трапилася на Харківщині. Влітку цього року, повідомляє прес-служба СБУ, представники забороненої в Україні комуністичної партії (колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська та її син Олександр, який переховується в Росії) намагалися підкупити керівництво та депутатів місцевих рад регіону - для прийняття на сесіях звернень до парламенту та президента щодо змін до Конституції з питань федералізації. За підписи під документом пропонували дев’ять тисяч доларів.

“За задумом політичних диверсантів, створені в такий спосіб «законотворчі ініціативи» місцевих рад та замовні публікації в ЗМІ дали б путінській дипломатії підстави звинуватити українську владу перед міжнародною спільнотою в ігноруванні волі народу, який нібито вимагає федералізації та надання окремим регіонам додаткових повноважень шляхом створення «вільних економічних зон», зокрема особливого регіону Слобожанщина, - повідомляє прес-служба СБУ. - Перед початком позачергової сесії міської ради міста Південного, що на Харківщині, 24 червня 2016 року співробітники СБУ затримали посередника родини комуністів на передачі посадовцю міськради частини хабара за прийняття звернення про федералізацію. Правоохоронці затримали всіх відомих членів злочинної групи. Зокрема екс-нардепа Аллу Александровську затримано згідно зі статтею 208 КПК України, а її синові Олександру, який переховується в Росії, повідомлено про підозру та оголошено його у розшук”.

Схожі новини