Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Марчук: "На розведення сил у трьох пунктах Донбасу сторони виділили 13 днів"

  • 22.09.2016, 16:42
  • 2 149

На розведення сил і засобів у Станиці Луганській, Золотому й Петровському на Донбасі сторони виділили 13 днів.

Про це розповів представник України з питань безпеки на переговорах у Мінську Євген Марчук в інтерв'ю "Апострофу", коментуючи домовленості від 21 вересня.

"До угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів. Я думаю, що цього тижня розведення сторін точно має початися", — повідомив він.

За словами Марчука, 21 вересня підписали "дуже важливе рамкове рішення", у випадку виконання якого "буде покладено початок процесу цілком нової якості".

"Йдеться про розведення від лінії зіткнення військових підрозділів із бронетехнікою й стрілецьким озброєнням. Усе це буде відведено по обидва боки лінії фронту. Для реалізації цих планів обрано три ділянки, розташовані на лінії зіткнення", — сказав Марчук.

"Це Станиця Луганська, а також Золоте й Петровське в Донецькій області. Вони будуть являти собою територію площею по 4 квадратні кілометри. При цьому кожна зі сторін відведе свої підрозділи на 1 кілометр від лінії зіткнення", — уточнив він.

Марчук наголосив, що "три ділянки — це лише початок".

"Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів. Якщо перший досвід виявиться вдалим, будуть ще десятки півтора чи два для того, щоб поступово завершитипроцес відведення підрозділів на всій лінії фронту, довжина якої становить 426 км", — заявив він.

Назвати наступні чотири ділянки Марчук відмовився: "Поки рано про них говорити. Але всі вони йдуть нижче по карті (південніше — ред.). Там є місця дуже складні для процесу відведення військ".

Він пояснив, що три перші ділянки "важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору". Наприклад, у Станиці Луганській і Золотому розташовані контрольні пункти в'їзду-виїзду.

Марчук повідомив, що для виконання рамкового рішення сторони повинні показати представникам ОБСЄ, де перебувають їхні підрозділи й куди вони будуть відведені потім, — а представники місії мають це верифікувати.

"Відвід повинен здійснюватися симетрично й дзеркально, тобто — одночасно на ту саму відстань і обов'язково під контролем ОБСЄ. Передбачається також блокування порушень", — сказав він.

"У результаті тримісячної роботи й численних узгоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, у тому числі й невоєнного характеру. Йдеться, скажімо, про перебування у зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об'єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть (потрапити)", — зазначив Марчук.

"Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у випадку фіксації порушень. Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ узяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто ми абсолютно точно знатимемо, хто саме й коли порушив угоду", — повідомив він.

Схожі новини