Передплата 2024 «Добра кухня»

«Для нас влада – апріорі ворог...»

Спецслужби знайшли у затриманих терористів «методичку», яка вчить, як скидати владу і готувати вибухівку.

“Шпигунський скандал”, який розгорівся у Львові, отримав розвиток. Начальник управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук розповів на прес-конференції, що Служба безпеки України повідомила про підозру в підготовці терористичного акту чотирьом громадянам, затриманим на Львівщині. У шести осіб, що проходять у справі “терористів”, провели обшуки.

Нагадаємо, Служба безпеки України у Львівській області відрапортувала про те, що запобігла терактам на Львівській залізниці. Оперативники СБУ внаслідок спецоперації виявили і затримали п’ятьох членів терористичної групи, які планували одночасно підірвати міжнародні залізничні колії у трьох різних напрямках від обласного центру. Один із терористів був затриманий якраз під час закладання вибухівки на залізничній колії біля смт Дубляни Львівської області. Він відкрив стрілянину, поранено співробітника СБУ. Вогнем у відповідь правоохоронці поранили у ногу та затримали зловмисника.

Співробітники спецслужб провели обшуки на квартирах затриманих, де виявили і вилучили велику кількість вогнепальної зброї, вибухівки та комплектуючих. Арсенал вражає: ручні протитанкові гранатомети РПГ-7 та РПГ-26, ручні гранати РГО, Ф-1, РГД-5, п’ять кілограмів вибухівки марки IХ 25 та 600 грамів тротилу, три електродетонатори, три пістолети та 1500 набоїв різного калібру.

Сторінка із «підручника з тероризму».
Сторінка із «підручника з тероризму».

Того ж дня голова проводу Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський заявив, що СБУ затримала трьох добровольців батальйону ОУН та активістів Добровольчого руху ОУН — на псевдо «Партизан», «Негідник» та «Шпік». І назвав це репресіями. “Розпочаті репресії проти ОУНівців — це помста Москви через своїх агентів у СБУ за погром російських банків та перешкоджання московській «мирній» ході”, — заявив Коханівський. За інформацією “ВЗ”, поранений ОУНівець на псевдо “Шпік” перебуває під охороною в одній із львівських лікарень.

В СБУ офіційно не підтверджують, що затримані терористи є членами Добровольчого руху ОУН. «СБУ є аполітичною установою, дотримується таємниці слідства і не розголошувала даних про партійну належність затриманих», — повідомив на прес-конференції Віктор Андрейчук. Начальник львівського УСБУ розповів, що в одного з затриманих знайшли «методичку», в якій детально описано механізм створення організації, метою якої є скинення влади з використанням зброї. У тексті методички розписано, як робити вибухівку, як переробляти травматичну зброю на бойову. Там же є інформація про всіх осіб, у яких може бути зброя, — працівники поліції, інкасатори тощо. Методичка містить інформацію, де шукати кадри для таємної організації — серед учасників Майдану, АТО, криміналітету, спортсменів, у соцмережах. Організація не має назви, не афішує своєї діяльності, аби не потрапити в поле зору правоохоронців.

“Для нас влада — апріорі ворог, — йдеться у “методичці” під грифом “строго таємно”. — Головною метою організації є скинення влади, яка в нашому розумінні не прив’язана ні до яких особистостей — ні до “кулявлоб”, ні до “рошена”. Ми розглядаємо владу як ігри олігархів...”. Для “Стрийського осередку” організація, зокрема, ставить такі завдання: “Створити сталу групу — керівник осередку і 2-3 рила. Провести 2-3 акції. Створити групу помічників. Налагодити фінансову схему. Роздати хоч якесь озброєння. Провести глобальну розвідку, шукати слабкості. Налагодити виробництво зброї, шотганів”.

Віктор Андрейчук повідомив, що усю зброю і боєприпаси, вилучені в затриманих, передадуть українським військовим у зону АТО. Він додав, що у справі є ще «багато цікавого», але цих даних наразі не можна озвучувати у зв’язку з таємницею слідства.

Фото прес-служби УСБУ у Львівській області

Схожі новини