Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від волонтерського руху - до співпраці рад

З чергової поїздки у зону бойових дій повернулись львівські волонтери.

Цей 22-й виїзд на передову, окрім волонтерської місії, мав на меті налагодити пряму співпрацю з районами Луганщини. Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин запросив не лише депутатів Верховної і обласних рад, вперше на схід поїхали 15 голів районних рад Львіщини, міський голова Моршина та члени Асоціації місцевих рад "Ради Львівщини".

За чотири дні перебування на Луганщині делегація з Львівщини об’їздила 6 районів області та місто Рубіжне, передала на передову військовим 40 тонн продуктів харчування та предметів першої необхідності. Окрім того, у Сєвєродонецьку львів'яни подарували обласному інтернату спортивний дитячий майданчик і взяли участь у заходах з нагоди другої річниці визволення Лисичанська від російських окупантів.

Під час зустрічі у Луганській військово-цивільній адміністрації керівники областей та районних рад обговорили напрями співпраці в умовах війни на сході та домовились про підписання відповідних меморандумів між конкретними районами. До речі, вже в п'ятницю, 29 липня, делегація з 50 осіб, до якої входитимуть представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, волонтери та громадські активісти Луганщини, приїдуть до Львова. Саме тут вони ознайомляться з досвідом проведення децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад.

- Ми вирішили перейти до нового, більш якіснішого формату стосунків між нашими областями, - ділиться враженнями голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. - Волонтерська допомога, звичайно, потрібна, та я вважаю, що органи влади та місцевого самоврядування повинні тісніше співпрацювати на офіційному рівні. Переймати досвід один одного, допомагати один одному як у соціально-економічних питаннях, так і в обміні діловими делегаціями та культурно-мистецькими колективами.

З кожним районом Луганщини напряму співпрацюватимуть два-три райони Львівщини, а Моршин і Рубіжне стануть містами-побратимами. Тож знову, як і колись на фронті, допомагатимуть один одному колишні бойові офіцери Степан Буняк і Віктор Сергієнко. Тоді, у 2014 році, вони були командирами рот і не лише разом воювали, а й будували християнські каплички. А сьогодні вони очолюють районні адміністрації, Мостиську та Новоайдарську.

Окрему увагу на зустрічі приділили питанню інформаційної війни та вихованню молодого покоління на Луганщині. Ворожа пропаганда тут працює потужно. Люди й досі здебільшого черпають інформацію з промосковських ЗМІ. Вони мало знають про події в Україні, справжній стан справ у державі.

Зустріч керівицтва Львівщини з головами районних рад та головою військово -цивільної адміністрації Луганщини
Зустріч керівицтва Львівщини з головами районних рад та головою військово -цивільної адміністрації Луганщини

Для того, аби перемогти ворога, нам потрібно, перш за все, відвоювати інформаційний простір на тимчасово окупованих територіях та по всій лінії фронту, - каже народний депутат Ярослав Дубневич. - Необхідно, щоб люди знали правду про події у світі, в Україні, в окупованому Криму. Вони повинні бачити, слухати і читати українське. Я вітаю той факт, що в ефірі Донеччини та Луганщини незабаром з’явиться ще одна українська радіостанція. І на моє глибоке переконання, таких радіо-, телеканалів та газет повинно бути десятки, сотні. Ми мусимо терміново виправляти допущені раніше помилки щодо свідомого знищення проукраїнського інформаційного простору.

Але найгірше те, що під час війни калічаться дитячі душі. І тому вже стало доброю традицією поїздки маленьких луганчан на Львівщину. Вони гостюють у нас на Різдвяні та Великодні свята, відпочивають під час літніх та зимових канікул. Вивчають народні традиції та звичаї, історію свого народу. Стають справжніми маленькими українцями.

І саме тому львів'яни запросили велику групу школярів з Сєвєродонецька на літнє оздоровлення та відпочинок у Брюховичі, що під Львовом.

- Такі речі вкрай необхідні, - вважає народний обранець Ярослав Дубневич, - але ми повинні прищеплювати національну свідомість та патріотизм і старшим підліткам. Тим, хто потрапив під вплив ворожої пропаганди. І я вважаю, що військово-патріотичні змагання "Ігри нескорених", які вже кілька років поспіль відбуваються у Сприні, мають стати всеукраїнською школою виховання національної самосвідомості і національної гордості у молоді. Тим більше, що цього року дві команди з Луганщини та Донеччини взяли участь у фінальних перегонах. Географію команд-учасниць потрібно розширювати. А молодь потрібно виховувати на державотворчій ідеології, бо ці діти - майбутнє незалежної та суверенної України.

Тож підбиваючи підсумки 22-ї поїздки львів’ян у зону проведення АТО, можна без зайвого пафосу сказати, що вона стала свого роду історичною. Адже знайдено нову форму співпраці, новий шлях до ще тіснішого об’єднання України і українців в єдину родину.

Схожі новини