Передплата 2024 «Добра кухня»

Плювок ціною у життя

Правопорушник заразив інспектора поліції туберкульозом. 

За рівнем смертності від цієї хвороби Україна — перша в Європі.

У Києві попрощалися з поліцейською 5-ї роти 1 батальйону Аріною Кольцовою. 35-річна жінка півроку боролася з тяжкою недугою легень, однак подолати хворобу їй так і не вдалося. Як стверджує напарник Аріни Михайло Кіндракевич, патрульну заразив небезпечною інфекцією зловмисник, якого та затримувала: “Хіміотерапія, дитяче харчування, годування через крапельницю, величезна втрата ваги. Останнім часом її самопочуття погіршувалося, не могла їсти. За словами Аріни, захворіла після нового року: затримувала правопорушника, а той — плюнув їй в обличчя. Через якийсь час на плацу втратила свідомість і відтоді перебувала на лікуванні то у лікарні, то вдома”.

«Аріна не хотіла, аби хтось знав, що у неї туберкульоз. З багатьох причин. І тому, що дитина маленька, і тому, що боялася своєю історією відлякати новобранців від служби у поліції, де можна заразитися від плювка в обличчя при затриманні. Тому і говорили всім, що рак легень, аби Аріна не нервувалася зайвий раз. Допомоги ні у кого не просила. До останнього кошти на картку збирали найближчі. І тільки коли стало зовсім зле, виклали реквізити у відкритий доступ”, - ділиться спогадами на своїй сторінці у Facebook Олена Момонова, подруга Аріни.

Справжній діагноз друзі покійної виклали ще за її життя у соцмережі «ВКонтакті» у групі “Врятувати Птаху” (називали її зазвичай не по-імені, а Птахою або Птіцман) - “закритий туберкульоз, остання стадія, анорексія, важкий стан”.

До служби у поліції жінка захоплювалася автомобільними гонками. Коли захворіла, друзі виставили улюблене авто Аріни на продаж, проте знайти покупця не встигли. Аби врятувати життя Веселій Птасі (так її називали столичні гонщики), організували кілька тематичних благодійних квестів. Під час останнього зібрали 8 тис. гривень. Гроші, які залишились, передали родині. Продовжують збирати кошти, бо в Аріни залишилася неповнолітня донька.

Журналісти запримітили Аріну Кольцову, коли та ще складала присягу. Називали її “найкрасивішою патрульною України”. Що змусило жінку з модельною зовнішністю податися у Нацполіцію? Друзі кажуть: вірила, що зможе змінити ситуацію в країні на краще.

Користувачі соцмереж активно обговорюють трагічну смерть інспектора патрульної служби. Не ймуть віри, що у ХХІ столітті можна померти від сухот. “ВЗ” неодноразово писав про епідемію туберкульозу в Україні, яка триває вже 21 рік. Але тільки такі кричущі випадки, як цей, змушують людей замислитися над проблемою, масштаби якої вражають.

За словами головного спеціаліста відділу санітарно-епідеміологічного нагляду Держ­продспоживслужби України Ольги Богославець, заразитися туберкульозом можна будь-де — у громадському транспорті, у магазині, на вокзалі і навіть у театрі. Хвороба не зважає ні на вік, ні на стать, ні на соціальний статус, хоча за статистикою 70% - представники соціально незахищених верств населення (безробітні, пенсіонери, безхатьки, особи, які повернулися з місць позбавлення волі). Кожен сотий хворий — медпрацівник. Збудник передається повітряно-крапельним шляхом. Найгірше те, що дедалі частіше у людей діагностують мультирезистентну (хіміостійку) форму туберкульозу, при якій пацієнт не реагує на лікування двома основними препаратами.

Небезпечна недуга поширюється через те, що окрема категорія хворих перериває курс лікування, на власний розсуд змінює дозування і час прийому ліків. Збудник адаптовується до препаратів і ті на нього вже не діють. Коли такий пацієнт контактує зі здоровими людьми, заражає їх саме такою формою туберкульозу.

Лікування мультирезистентного туберкульозу — дороговартісне (у 10 разів дорожче за лікування хіміочутливого) і тривале (понад два роки). Це — якщо пощастить, бо перебіг недуги важкий, і хворий може просто з нею не впоратися. Людина може “згоріти” за лічені місяці. За даними ВООЗ, лікування дає ефект лише у 35% вперше виявлених хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Примусової форми лікування не існує. За законом інфекційні хворі несуть відповідальність за зараження інших людей, яке трапилося з їхньої вини, про що їх повідомляють. Однак пацієнтів це не зупиняє: з “відкритою” формою туберкульозу (виділяють велику кількість мікобактерій) часто залишають стіни лікарні. Навіть ті, які не належать до неблагополучних верств населення. Їдуть додому на вихідні, бо скучили за родиною. Фтизіатри неодноразово скаржилися журналісту “ВЗ” - з 10 пацієнтів, які потребують стаціонарного лікування, дев’ятеро до лікарні добираються... громадським транспортом. Можна тільки уявити, скількох людей інфікують по дорозі. Паличка Коха — на диво живуча. Якщо хворий чхне у маршрутці, бактерія оселиться там на кілька тижнів.

Просто неба нею практично неможливо заразитися — активно розмножується лише у закритих, погано провітрюваних приміщеннях. Але якщо збудник потрапить в організм масивно, навіть найбільш міцний імунітет з ним не впорається.

Україна входить у п’ятірку держав світу, де найбільше поширений мультирезистентний туберкульоз. У 2015 році було діагностовано 6878 випадків. Загалом хворобу діагностували у 30 тис. осіб, хворіє — понад 450 тис. Експерти кажуть: цю цифру треба множити... на чотири. За рівнем смертності від туберкульозу ми — перші у Європі.

Профілактика туберкульозу — здоровий спосіб життя. Нічні зміни, нерегулярне харчування, постійні стреси і хронічні хвороби підривають захисні сили організму. Той же цукровий діабет збільшує ймовірність захворіти втричі.

Потрібно раз на два роки робити флюорографію або рентген грудної клітки. Якщо з’явився якийсь із цих симптомів - кашель, що триває довше двох тижнів, субфебрильна температура (+37... +37,2°С), втрата апетиту і ваги, нічна пітливість, утруднене дихання і біль у грудях, постійна слабкість — зверніться до лікаря. Не чекайте, коли виникне основна ознака хвороби — кровохаркання. Вчасне звернення по допомогу збільшує шанси на одужання, зменшує тривалість лікування та його вартість. Крім того, вбережете від цієї біди тих, хто довкола.

Фото з Facebook