Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хабар викинув через вікно...

Як правоохоронці проводили спецоперацію із затримання злочинного угруповання у погонах

Кримінальний детектив у стилі “екшн” з погонею трапився у Львові. Правоохоронці разом із військовими прокурорами затримали групу осіб, до якої входили митник, прикордонник та двоє жителів Львівщини. Кримінальна компанія заробляла на тому, що дозволяла завозити з країн ЄС на територію України автомобілі без митного оформлення. Завдяки корупційній схемі, яку вони організували, їм вдалося “нагріти” 60 тисяч грн.

Митник та прикордонник забезпечували безперешкодне переміщення транспорту, який був знятий з обліку у країнах ЄС, через український кордон. А двоє місцевих жителів підшукували клієнтів та організовували ввезення автомобілів, а також виступали як посередники при передачі грошей.

Під час одержання чергової “винагороди” на вул. Петлюри правоохоронці затримали учасника корупційної схеми. 700 доларів компанія нажила за завезення автомобіля «Ніссан-Пасфайндер» (кошти мали поділити між усіма).

“Митник, якого затримали за хабар, чинив опір правоохоронцям і намагався втекти на власному автомобілі. Аби зупинити порушника, працівникам поліції і військової прокуратури довелося влаштувати за ним погоню”. Про це під час брифінгу розповів військовий прокурор Львівського гарнізону Владислав Савинець. За його словами, операцію із затримання проводили біля стоянки в районі Галицького перехрестя. Там 28-річний митник зупинився разом з чотирма своїми колегами, які їхали з ним в авто. “Митник сидів за кермом, він рушив, мало не збив керівника одного з підрозділів управління захисту економіки і втік. Почалася погоня, як у американських бойовиках», — розповів прокурор.

Втікача переслідували два автомобілі правоохоронців. Вони виїхали з Галицького перехрестя, кружляли вулицями Богдана Хмельницього, Грінченка, Мазепи, Хвильового, потім знову повернулися на вул. Мазепи і затримали порушника біля ресторану «Балатон». «Митник їхав по зустрічній, на червоне світло, - каже військовий прокурор. - На щастя, заблукав у вулицях, ми перекрили одну вулицю з двох боків і йому не було куди тікати. Після цього не хотів виходити з машини, чинив опір працівникам поліції, намагався їх вдарити».

Під час погоні митник викинув з машини близько 9 тисяч грн., 710 доларів, 250 польських злотих і 100 чеських крон (на фото).

Правоохоронці стежили за цією злочинною групою з початку квітня. За цей час слідчі задокументували чотири факти нелегального перевезення автомобілів з ЄС через український кордон, яке організували затримані. Але у військовій прокуратурі вважають, що насправді за цей час митник зі спільниками провезли в Україну набагато більше авто. Зокрема, ще чотири автомобілі на іноземній реєстрації, які під час останньої зміни митника перетнули кордон в «Угринові», правоохоронці знайшли на одному з приватних подвір’їв. За словами пана Савинця, за свої послуги зловмисники брали від «клієнтів» від 500 до 800 доларів. Пізніше ці автомобілів розбирали на деталі.

Як повідомили правоохоронці, з автомобіля митника, коли його нарешті затримали, оперативники УЗЕ, працівники військової прокуратури та фіскальної служби вилучили 13 тисяч гривень, 1,5 тисячі доларів США, 500 польських злотих, 200 чеських крон. За місцем проживання прикордонника — 6 тисяч гривень, 50 доларів США, банківські картки та мобільні телефони. На даний час правоохоронці проводять одночасно 40 санкціонованих обшуків. Затримані у СІЗО.

Схожі новини