Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Професор з Палицею, брат-2, фігурант «педофільського скандалу»...

Хто займе вакантні крісла у Верховній Раді?

Хоча офіційне оголошення результатів проміжних виборів у семи округах ще попереду, фінальний кадр кампанії очевидний. Як і те, чиї позиції у парламенті посилять новобранці. «БПП» додасть до своєї скарбнички три мандати, «фанклуб» Ігоря Коломойського — два. Решта два дісталися «Батьківщині».

«Шифруючи» своїх протеже під самовисуванців, на Банковій не помилилися. Ставка на те, щоб не дратувати виборців прив’язкою кандидатів до партії влади (народна нелюбов до якої примножується), спрацювала. У Дніпрі перемогла замаскована під самовисуванку Тетяна Ричкова, у Чернігові — Максим Микитась (його курирували скандальний нардеп-«порошенківець» Сергій Березенко та чернігівський мер Владислав Атрошенко — екс-«регіонал», який подарував Януковичу золотий батон). На перемогу Ричкової, однозначно, спрацювала негласна домовленість між «БПП» й «УКРОПом». Як би адвокат Геннадія Корбана, Оксана Томчук, не зняла свою кандидатуру на користь Ричкової, депутатський мандат по цьому округу, швидше за все, дістався б Загіду Краснову, якого підтримали «опблоківці».

Після такого жесту цілком вірогідною видається версія про те, що перемога на Прикарпатті «УКРОПівця» Віктора Шевченка була частиною згаданих закулісних домовленостей. Висуванець від «Солідарності» у цьому окрузі Сергій Насалик поступився своєму конкурентові всього на 765 голосів. І так слухняно проковтнув поразку, наче заздалегідь був готовий до такого результату.

Разом зі Шевченком «збірну Коломойського» у ВР поповнить Ірина Констанкевич, яка перемогла у волинському окрузі покійного нардепа Ігоря Єремеєва. Констанкевич — людина соратника Коломойського Ігоря Палиці, який нині очолює Волинську обласну раду.

Під чию дудку танцюватиме у парламенті представник «Нашого краю» Сергій Шахов, який лідирує в окрузі на Луганщині, очевидно. «Наш край» називають проектом Банкової. До того ж, Шахов помічений у давніх зв’язках із представником президента у парламенті Артуром Герасимовим.

Перемога на Херсонщині «біло-сердечного» кандидата Юрія Одарченка для багатьох стала несподіванкою. Усе вказувало на те, що «БПП» ні за що не допустить поразки свого кандидата - екс-очільника ОДА, голови Херсонської облради Андрія Путілова (задіявши на його користь усі можливі ресурси). А тим паче не віддасть перемогу заклятій «подрузі» «Батьківщині». Але шампанське все ж дісталося Одарченку, який нажив на Херсонщині достатньо високий рейтинг довіри. На користь висуванців від «Батьківщини» спрацювала й її опозиційно-популістська риторика, і залучення до агітаційної кампанії Надії Савченко. З 10 тисяч голосів, які принесли перемогу на полтавському окрузі Руслану Богдану, кілька тисяч — заслуга Савченко, яка особисто закликала виборців голосувати за «біло-сердечного» кандидата.

Переможна сімка

Віктор ШЕВЧЕНКО, 35 років

У парламентській залі, куди пересяде з крісла депутата Івано-Франківської обласної ради, Віктор Шевченко складе компанію своєму старшому брату Олександру, який на минулих виборах пройшов до ВР як мажоритарник від «БПП», але згодом вийшов з пропрезидентської фракції. Тепер Шевченки дуетом представлятимуть під парламентським куполом негласну групу Коломойського.

Бізнес у братів — курортний. Олександр Шевченко — співвласник «Буковелю», Віктор — директор ТОВ «Бугіль», яке займається здачею в оренду власної нерухомості і прописане у тій же «буковелівській» Паляниці. Шлях до сердець шевченківського електорату теж через «Буковель» пролягає. Народну любов до підприємливого кандидата заохочували організацією «халявних» турів на гірський курорт. Роздачею безкоштовних путівок у «буковелівський» «Артек» відзначилася й «УКРОПівка» Ірина Констанкевич. Поділилися хлібом і видовищами для електорату.

Тетяна РИЧКОВА,37 років

Її прізвище набуло широкого розголосу саме з прив’язкою до волонтерської діяльності. Незадовго після того, як чоловік Тетяни пішов добровольцем в АТО, вона продала сімейний бізнес (міні-пекарню) і взялася допомагати військовим як волонтер. У серпні 2014-го Вадим Ричков загинув під час обстрілу під Єнакієвим. Не полишаючи волонтерської діяльності, Тетяна долучилася до роботи у Міноборони.

Сергій ШАХОВ, 41 рік

Чотири роки тому при згадці прізвища Шахова дехто крутив пальцем біля скроні, називаючи безумством його виборчий фінт у вотчині «регіоналів». З чиєї подачі «Команда Сергія Шахова» вискочила на тодішніх парламентських виборах просто під носом у «регіоналів» і хто фінансував цю дорожезну кампанію, яка супроводжувалася масштабним підкупом виборців, для багатьох так і залишилося загадкою. Від «шаховців» тоді балотувався і Артур Герасимов — нинішній представник президента у Верховній Раді. «Корефанський» дует нарешті возз’єднається під парламентським куполом.

Ірина КОНСТАНКЕВИЧ, 51 рік

Уродженка Львова, яка отримала вищу освіту у столиці, знайшла себе на Волині. Починала з викладання української мови і літератури на підготовчому відділенні Волинського держуніверситету ім. Лесі Українки, а згодом й у політику втягнулася. Політичну кар’єру Констанкевич пов’язують з нинішнім головою Волинської обласної ради, соратником Коломойського Ігорем Палицею. Чотири роки тому Констанкевич увійшла до керівництва його «іменного» фонду. Була депутатом Луцької міської ради, а на торішніх місцевих виборах пройшла до обласного парламенту за списком «УКРОПу».

Руслан БОГДАН, 44 роки

Для очільника Полтавської обласної «Батьківщини» парламентський мандат не новинка. Богдан вже був депутатом від БЮТ. Причому за каденцію встиг двічі увійти у «біло-сердечну» фракцію. Сталося це через те, що після «неправильного» голосування за зміни до Конституції про перенесення виборів Богдана виключили з фракції. А через кілька місяців назад прийняли.

Та порівняно з «педофільським скандалом», в якому фігурувало прізвище депутата, усе це квіточками здавалося. Пригадуєте гучне «викриття» про розбещення народними обранцями «артеківців»? Доказів не знайшли, справу закрили, але фігурантам цієї історії кілька років довелося відмиватися від педофільської «слави».

Юрій ОДАРЧЕНКО, 56 років

На Херсонщині Одарченко давно «свій». Був тут і депутатом міської ради, і першим віце-мером, і губернатором (щоправда, в ОДА попрацював лише п’ять місяців). У Верховній Раді Одарченко — не новачок: був депутатом від БЮТ, пройшовши до парламенту за списками цієї політичної сили. 2014-го балотувався під прапором «Батьківщини» як мажоритарник на одному з херсонських округів. Але переможцем з відривом у 174 голоси визнали висуванця від «БПП» Олександра Співаковського (у «Батьківщині» тоді заявили про фальсифікацію результатів на користь «порошенківського» кандидата). Друга спроба повернутися у парламент через мажоритарний округ стала для Одарченка успішнішою.

Максим МИКИТАСЬ, 35 років

З президентом корпорації «Укрбуд» пов’язують гучні скандали зі сумнівними забудовами у столиці і використанням «тітушок» для приборкання тих, хто наважувався протестувати проти такого будівництва. Але скандальна репутація не завадила Микитасю отримати титул «Людина року-2014» у номінації «Бізнесмен». З тодішнім капіталом Микитась і на першість серед найбагатших депутатів Київради потягнув.

У столичній раді затісно — час у Верховну перебиратися. Перемогу у Чернігівському окрузі, кажуть спостерігачі, Микитасю організували за тією ж схемою, що й рік тому скандальному екс-очільнику ДУСі Сергію Березенку. Він курирував кампанію Микитася, якого ще й чернігівський мер Атрошенко «продюсував». «Атрошенко збирає під Микитася цілі зали й організовує різні заходи, - писав у Facebook про цей виборчий тандем екс-нардеп і кандидат по тому ж чернігівському округу Єгор Фірсов. - До Микитася «у спадок» перейшов благодійний фонд Атрошенка. Це стандартна «ригівська» форма. Замість прозорого фінансування через офіційний рахунок вдаються до різного роду «прокладок». Саме ці псевдоблагодійні фонди і займаються тим, що роздають гречку і тушонку. ЦВК на це ніяк не реагує, правоохоронці теж. Так можна вкрасти кілька мільйонів, злити їх через фонд на округ й отримати мандат для подальшого збагачення».

Фото зі сайту kurs.if.ua

Схожі новини