Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоб не сталося такого, що до грудня ліків не закуплять...

МОЗ штучно блокує процес міжнародної закупівлі медикаментів. Громадські активісти просять прем’єр-міністра втрутитися у ситуацію.

Громадські активісти просять Володимира Гройсмана на найближчому засіданні Кабміну розглянути та затвердити зміни до нормативно-правових актів, які би покращили процес міжнародних закупівель ліків та вакцин, і вплинути на Міністерство охорони здоров’я, яке навмисно затягує процедуру. Скерували очільнику уряду відкритий лист.

«У гривневому еквіваленті економія на закупівлі ліків і вакцин (у порівняні з тією сумою, яку витратило Міністерство охорони здоров’я у 2014 році) становила 790 млн. гривень. На рахунках спеціалізованих організацій залишилося 204 млн. гривень. Ці кошти мали би бути скеровані на закупівлю додаткових ліків. Однак міністерство чинить спротив продовженню цієї ініціативи», - каже виконавчий директор благодійного фонду “Пацієнти України” Ольга Стефанишина. Пацієнти можуть опинитися у тій самій ситуації, що склалася минулого року, коли закупівлі 2015 року міжнародним організаціям передали лише у грудні.

Програма розвитку ООН, ЮНІСЕФ та британська закупівельна агенція Crown Agents першими надіслали МОЗ пропозиції, якими планували почати новий закупівельний рік. Міністерство їх проігнорувало і через кілька місяців надіслало свої неякісні варіанти угод. Оскільки ті містили ряд суперечностей, світові організації відмовились їх підписувати. Відповідно, не могли виконати закупівлі.

У контрактах йдеться про необхідність поставок 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання договорів. Це — дискримінаційна норма, оскільки, згідно з українським законодавством, усі постачальники мають вдвічі більший термін поставок — 180 днів з моменту оплати. В угодах, які розіслали міжнародним організаціям, активісти виявили багато грубих помилок. Наприклад, контактною особою вказаний колишній заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець, який вже звільнився з посади. А курс валюти для британської агенції пропонують рахувати за “внутрішнім обмінним курсом валют ООН”.

“Керівництво МОЗ красиво відзвітувало про контракти, однак забуло сказати, що умови, якщо порівнювати з минулим роком, були суттєво змінені. Настільки, що це унеможливлює швидке підписання контрактів міжнародними організаціями, юристи яких вичитують кожну кому. Зроблено це навмисно, аби піти у довгу переговорну процедуру, затягнути час і ще раз показати, що процес гальмують міжнародники, а не чиновники МОЗ”, - стверджує Голова правління “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін.

Головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Ярослав Юрчишин припускає, що таке недбальство може вилитися у дипломатичний скандал, адже всі конт­ракти підписуються від імені держави і укладаються зі структурами ООН.

Громадські активісти вимагають, аби Кабмін провів внутрішнє розслідування. На їхню думку, втручання уряду допоможе зупинити штучне блокування МОЗом нового закупівельного циклу.

Схожі новини