Передплата 2024 «Добрий господар»

Поліція в найближчі дні прозвітує у справі Шеремета

  • 30.08.2016, 10:40
  • 11.2K

Радник глави МВС Іван Стойко заявляє, що за кілька днів керівництво поліції повідомить деталі розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це він сказав у понеділок в ефірі "5 каналу".

"Деталі зараз ніхто не має права розголошувати. Але на цьому етапі керівництво поліції через декілька днів скаже ті деталі, які можна оголосити. Слідство йде і воно йде всесторонньо", - сказав він.

Олєвскій: "Вбивство Шеремета, можливо, доведеться розслідувати журналістам"

Журналіст проекту «Настоящее Время» Тімур Олєвскій припускає, що докладати зусилля до розслідування вбивства Павла Шеремета доведеться журналістам.

Про це він розказав в коментарі Громадському

«Мені здається, що вбивство Шеремета, в першу чергу, доведеться розслідувати журналістам, або принаймні штовхати та заставляти про нього не забути», — сказав він.

За його словами, за 40 днів, що минули з дня загибелі Шеремета слідство не повідомило хоча б деякі попередні результати щодо того, хто може стояти за цим злочином.

«Навіть версії того, хто би міг стояти за цим убивством ще не названі, крім кількох камер відеоспостереження. Сорок днів — це достатній строк для того, щоб назвати результати, якби це було очевидне вбивство», — вважає журналіст.

У сквері Небесної Сотні вшанують пам'ять Шеремета

У неділю, 28 серпня, у київському сквері Небесної Сотні відбудеться акція пам'яті вбитого 40 днів тому відомого журналіста Павла Шеремета.

Організатором акції виступає "Українська правда", повідомляється на сторінці заходу Шеремет&Sweets у Фейсбуці.

"40 днів немає з нами нашого друга, вчителя, який любив життя і солодке. 28 серпня ми згадуємо Павла Шеремета, пригощаємо десертами та допомагаємо дітям", - вказується в співтоваристві.

Народний депутат Мустафа Найєм у Фейсбуці написав: "Приходьте сьогодні о 17-00 в СКВЕР НЕБЕСНОЇ СОТНІ. Нехай в день світлої пам'яті про нашого друга буде більше сміху і радості. Буде багато дітей і солодкого".

У Мінську поховали Павла Шеремета

Журналіста Павла Шеремета, убитого в Києві, поховали на Північному кладовищі під Мінськом поруч з батьком.

На початку відбулося прощання з Шереметом у церкві Всіх Святих. Попрощатися з журналістом прийшло багато людей, утворилася черга. Були присутні його друзі та знайомі. На церемонії були присутні білоруські журналісти, в тому числі, з якими в різний час довелося працювати Шеремету в Білорусі. Також у храмі були присутні українські журналісти, депутати Верховної Ради України, повідомляє 112. ua.

Прощання з Шереметом: вінків від влади Білорусі немає, а біля труни тільки близькі

За церемонією спостерігають численні співробітники правоохоронних органів.

23 липня, в Мінську в храмі Всіх Святих на вулиці Калиновського проходить церемонія прощання з журналістом Павлом Шереметом, повідомляє naviny.by.

Охочих попрощатися із загиблим журналістом охорона пускає в храм невеликими групами через обмежений простір усередині межі.

Біля труни знаходяться тільки родичі і близькі Шеремета. За словами співробітника охорони, фото- і відеозйомка безпосередньо біля труни заборонені. Таке побажання матері журналіста.

Серед численних вінків, які поки стоять біля стін храму, вінок від президента України Петра Порошенка. Вінків від представників білоруської влади серед них немає.

За церемонією спостерігають численні співробітники правоохоронних органів в цивільному на чолі з керівником ГУВС Мінміськвиконкому Олександром Барсуковим.

Вбивство Шеремета: Вибухівку закріпили під водійським сидінням без зламу машини

Найімовірніше, вибухова речовина, яку заклали під авто — гексоген з пластидом.

Про це заявили експерти, які працюють на місці вибуху, передає ТСН.

Машину наразі евакуюють з місця трагедії, на днищі під місцем водія добре видно велику діру. Експерти кажуть, що найімовірніше, вибухова речовина, яку заклали під авто — гексоген з пластидом. Про це фахівці говорять за результатом першого огляду, але попереду ще експертизи.

Фото: ТСН
Фото: ТСН

Перед смертю Шеремет подякував українцям

Відомий журналіст з Білорусі Павло Шеремет, про загибель якого від вибуху авто стало відомо сьогодні вранці, встиг дати своє останнє інтерв’ю.

У ньому він висловив подяку українцям за те, що вони повернули його до рідної мови — білоруської.

Новину повідомляє «Преса України».

На «Громадському радіо» увечері 19 липня вийшло інтерв’ю в Павлом Шереметом, в якому він розповів про ставлення до української і білоруської мов. Журналіст зізнався, що на початку його роботи на ЗМІ в Україні йому було важко спілкуватися українською мовою, він постійно вживав білоруські та польські слова. Однак він все одно продовжував намагатися, бачачи, як шанобливо українці ставляться до рідної мови, особливо після агресії Путіна на Півдні і Сході.

«Це трагедія, в Мінську ви практично не почуєте білоруську мову. Тут же люди борються за рідну мову, принципово нею розмовляють. У Білорусі в російськомовному оточенні перейдуть на російську, а тут — ні, будуть говорити українською. Я поміняв своє ставлення до вивчення мов. Я абсолютно переконаний, що тут потрібно говорити українською мовою як мінімум з поваги до людей, які тут живуть», — сказав Шеремет.

Він висловив надію, що подібні мовні зміни почнуться і в Білорусі, і жителі країни, як і українці, почнуть більш широко використовувати рідну мову. Він висловив подяку українцям за те, що поміняли його ставлення до цього питання.

«У Білорусі немає поділу на регіони, тут складно говорити про об’єднання або роз’єднання. Але є шанс. Звичайно, мова — це не все, коли ми говоримо про любов до Батьківщини, російськомовних патріотів і в Україні, і в Білорусі багато. Сподіваюся, що тяга до рідної мови в Білорусі не зникне. І спасибі українцям за те, що через Україну я повернувся до своєї роднай мове», — заявив Шеремет.

До місця загибелі Шеремета люди несуть квіти

На місце вибуху автомобіля, внаслідок якого загинув журналіст Павло Шеремет, небайдужі почали приносити квіти.

Фото: 24 канал.

Прокуратура: «Вибуховий пристрій в автомобілі Шеремета спрацював під час повороту»

Вибуховий пристрій в автомобілі журналіста Павла Шеремета спрацював під час повороту.

Про це прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець заявила в ефірі телеканалу «112 Україна».

"Поки відомо, що він встиг проїхати 500-600 метрів від будинку і під час здійснення маневру, а саме повороту, спрацював цей вибуховий пристрій", - сказала Максимець.

За її словами, прокуратура встановлює, чи були відеокамери біля будинку Шеремета, а також шукають свідків, які можуть мати якусь інформацію з приводу вибуху.

«Слідчими, які працюють на місці події, будуть вилучатися камери відеоспостереження, які розташовані поблизу місця, де він проїжджав, щоб встановити свідків, а можливо буде зафіксовано і людей, які це зробили», - сказала Максимець.

Уряд обговорить розслідування вбивства Шеремета під час засідання

Кабінет міністрів має намір обговорити розслідування щодо вбивства журналіста Павла Шеремета під час наступного засідання уряду.

Про це заявив Міністр інформаційної політики України Юрій Стець, повідомляє прес-центр Міністерства, передає Еспресо.TV.

За його словами, відомство має намір ініціювати створення Міжвідомчої робочої групи силових органів влади, аби якнайшвидше розслідувати вбивство журналіста.

"Для держави, і кожного з нас, є вкрай принциповим довести, що свобода слова і професійна робота журналіста - цінності, які більш ніж вагомі. Особливо в цей час викликів", - наголосив Стець.

Вбивство Шеремета: уповноважений ОБСЄ вимагає знайти і покарати винних

Уповноважений ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович вимагає притягнути до відповідальності виконавців і замовників убивства журналіста Павла Шеремета.

Про це вона написала у Твіттері, передає Укрінформ.

"Шокуюча новина, виконавці і замовник цього вбивства мають бути притягнуті до відповідальності", - написала Дуня Міятович.

Шеремета з палаючого авто витягли таксисти

Журналіста Павла Шеремета, якого сьогодні вранці підірвали в авто, з палаючої машини винесли таксисти.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Свідки розповідають, що ніхто з водіїв не зупинявся біля палаючого авто. Через 5 хвилин після вибуху на вулиці з'явилися таксисти. Вони підійшли до машини і почали витягати Павла. Він був ще живий, але нічого не говорив, бо в нього був сильний больовий шок.

Під машиною була кров, тому що він втратив ногу внаслідок вибуху. Журналіста витягли. За мить приїхала швидка, викликана таксистами. Шеремета занесли в швидку, але до лікарні живим не довезли.

Прокурор Києва: «За фактом загибелі Шеремета відкрито справу про умисне вбивство»

Вбивство журналіста інтернет-видання "Українська правда" Павла Шеремета кваліфіковано за ч.2 п 5 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб).

Про це повідомив з місця події прокурор Києва Роман Говда, написала у Facebook прес-секретар відомства Надія Максимець.

Розслідування злочину доручено Слідчому управлінню Головного управління Нацполції в м. Києві, процесуальне керівництво здійснюватиме прокуратура Києва.

Говда також додав, що розслідування вбивства Шеремета перебуватиме під його особистим контролем.

Зараз на місці події продовжують працювати слідчо-оперативні групи Головного та районного управлінь поліції, працівники апарату прокуратури міста, процесуальні керівники.

Турчинов про убивство Шеремета: "Вбивці повинні бути знайдені та покарані"

Секретар РНБО Олександр Турчинов висловив співчуття близьким журналіста Павла Шеремета.

"Висловлюю співчуття рідним та близьким журналіста Павла Шеремета. На місці злочину разом зі слідчими працюють керівники МВС та СБУ. Попередня інформація від слідчих - спрацював вибуховий пристрій. Вбивці повинні бути знайдені та покарані", - написав Турчинов на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, інформує Цензор.НЕТ.

Павло Шеремет буде похований у Мінську

Павло Шеремет буде похований у Мінську, повідомила мати вбитого журналіста. Про це інформує білоруська редакція Радіо Свобода з посиланням на видання «Білоруський партизан», в якому також публікував свої матеріали Шеремет.

Президент України Петро Порошенко назвав «жахливою трагедією» загибель у Києві журналіста Павла Шеремета.

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель журналіста Павла Шеремета з його професійною діяльністю.

Геращенко: «У загибелі Шеремета не виключений російський слід»

Депутат Верховної Ради, член колегії МВС України Антон Геращенко заявляє, що слідство розглядатиме всі версії вбивства Павла Шеремета, в першу чергу пов’язані з його журналістською діяльністю.

«Не виключаючи й російський слід», — написав Геращенко у Facebook 20 липня, передає Радіо Свобода.

Касько про вбивство Шеремета: «Коріння цієї трагедії полягає у безкарності»

Вбивство журналіста Павла Шеремета є трагедією, до якої призвела відсутність належного покарання осіб, що раніше скоювали злочини щодо працівників ЗМІ.

Про це заявив журналістам колишній заступник генерального прокурора України Віталій Касько, повідомляє Еспресо.TV.

"Як на мене, це глибока трагедія, яка має давнє коріння. Давнє коріння, яке полягає у безкарності, в такій роботі правоохоронних органів, за якої журналісти постійно знаходяться під загрозою. Почалося це як мінімум зі справи Георгія Гонгадзе, і ви знаєте, що замовники цього тяжкого злочину до цього часу не притягнуті до відповідальності", - наголосив Касько.

Він додав, що після цього була маса прикладів того, як журналістам перешкоджають в роботі.

"До відповідальності не притягуються не лише виконавці цих злочинів, але, що найсумніше, замовники цих злочинів. А безкарність породжує вчинення нових злочинів. Сьогоднішня подія - це насправді трагедія. І вона є таким переломним моментом, коли правоохоронні органи повинні продемонструвати, хто вчинив цей злочин і хто стоїть за його вчиненням", - зазначив екс-заступник генпрокурора.

Він заявив, що до відповідальності мають бути притягнуті замовники вбивства.

"Якщо цього не буде зроблено, то говорити про те, що в Україні буде свобода слова і журналісти не будуть боятися говорити правду не доводиться", - підсумував Касько.

Свідки розповіли подробиці загибелі Павла Шеремета

На місці вибуху машини, у якій перебував Павло Шеремет було чимало свідків, які розповіли журналістам подробиці трагедії.

Зокрема, чоловіка, який представився Олексієм, зазначив, що машина, в якій перебував Павло Шеремет, зупинилась на перехресті та одразу вибухнула — ані хвилиною раніше, ані пізніше.

За його словами, "швидка" на місці трагедії з’явилась буквально за 5 хвилин, а може навіть і раніше, причім одразу 3 машини.

«Водія витягнули очевидці, поклали на шматок тканини. У водія вже була агонія та почалися конвульсії. Деякі частини тіла була відірваними. Обличчя залишилось неушкодженим, однак було дуже блідим», — підкреслює очевидець.

Крім того, люди після вибуху стверджували, що це був газ, однак на думку все того ж Олексія, "це не міг бути газ, оскільки зазвичай балони ставлять позаду, а у цьому випадку задня частина машини була цілою".

За словами інших свідків інциденту, автомобіль "Субару XV", у якому перебував Шеремет, їхав вулицею Івана Франка, і несподівано піднявся шар полум'я, ймовірно, з моторного відсіку.

Також стверджується, що ніхто більше, окрім Павла Шеремета, не постраждав.

Відзначимо, що одразу на місце події прибули нардеп від БПП Мустафа Найєм та голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе.

Крім того, правоохоронці перекрили рух і не підпускали нікого до автівки. На місці трагедії перебуває дуже багато машин патрульної поліції.

Джерело: 24 Канал.

Реакція відомих українців на загибель Шеремета: «Страшно і дуже сумно»

На трагічну новину відреагували журналісти, політики та громадські діячі.

Вбивство Шеремета: Шкіряк розповів деталі

Стали відомі подробиці щодо вибухового пристрою, через який підірвався автомобіль журналіста Павла Шеремета.

Стали відомі подробиці щодо вибухового пристрою, через який підірвався автомобіль журналіста Павла Шеремета

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів радник глави МВС Зорян Шкіряк, передає Еспресо.TV.

"Попередньо. Спрацював безоболочний саморобний вибуховий прилад, можливо дистанційний, або з затримкою. Попередньо, потужністю від 400 до 600 грам в тротиловому еквіваленті", - наголосив він.

Шкіряк зазначив, що наразі тривають оперативно-слідчі дії, на місці працюють експерти, вибухотехніки. Усі можливі версії злочину будуть відпрацьовуватися.

Холодницький: «Вбивство Шеремета — замах на свободу слова»

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький прокоментував вбивство журналіста Павла Шеремети.

Про це очільник САП написав на своїй сторінці у Facebook, передає Еспресо.TV.

Холодницький висловив співчуття рідним та близьким журналіста та зазначив, що відповідні правоохоронні органи докладуть усіх зусиль для розкриття цього злочину та покарання вбивць.

"Це безумовно замах на свободу слова в Україні та спроба залякати тих, хто не боїться в очі казати правду. Я особисто знав Павла як патріота України та Білорусі", - наголосив Холодницький.

Порошенко про убивство Шеремета: "Винні мають бути покарані"

Петро Порошенко доручив правоохоронним органам негайно розслідувати вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

"Жахли

Схожі новини