Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У кожній області – своя «найнижча» ціна на ліки

У загальному обсязі регіональних закупівель медикаментів цифра зловживань лише на інсулінах – 100 млн. гривень!

Передача закупівель ліків, вакцин і виробів медичного призначення міжнародним організаціям опинилася під загрозою, б’ють на сполох громадські активісти. Реформа, яка дозволила зекономити українському бюджету 790 млн. гривень, фармацевтичним ділкам — як кістка у горлі. Міністерство охорони здоров’я досі не запустило процес закупівель 2016 року. І це — незважаючи на постанову Кабміну про передачу 100% закупівель міжнародним організаціям.

Зміни до закону України “Про здійснення державних закупівель” були внесені торік у березні. Наприкінці року МОЗ підписав угоду з Програмою Розвитку ООН (ПРООН), ЮНІСЕФ та британською закупівельною агенцією Crown Agents. На придбання ліків за сімома національними програмами міжнародникам виділили 2,2 млрд. гривень. Ті закупили все необхідне, ще й залишилося 790 млн. гривень.

ПРООН доручили провести закупівлю препаратів для лікування туберкульозу, гепатиту В та С, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей, хворих на гемофілію, і тих, що потерпають від орфанних (рідкісних) захворювань. На Crown Agents поклали обов’язок забезпечити програми дитячої і дорослої онкології. ЮНІСЕФ мав закупити ліки для антиретровірусної терапії, яку призначають ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, та вакцини. Інфографіка наглядно демонструє, скільки бюджетних коштів вдалося зекономити завдяки такій співпраці. “За ці гроші можна купити втричі більше ліків по дорослій онкології. Втричі! Проблеми, яких не могло не бути з такою масштабною реформою, - квіточки, порівняно з ж...ю, яку мали з мільярдними переплатами у попередні роки. Ця реформа нам з партнерами далася важче, ніж створення НАБу”, - написав на своїй сторінці у Facebook голова правління “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін.

Щоб ліки, куплені за державні кошти, торгаші у білих халатах не перепродували хворим, активісти створили сайт, де кожен пацієнт за серійним номером може перевірити, чи купували конкретну цю упаковку препарату за бюджетні кошти — www.likycontrol.org.ua. Наразі такою можливістю можуть скористатися лише онкохворі. “Щоб заблокувати роботу міжнародних організацій, колишні члени Партії регіонів на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я ВР неодноразово піднімали питання про внесення змін до закону. Але поки ці зміни будуть розглядатися, неможливо буде провести процедуру закупівлі ліків. Зміни треба вносити не до закону, а до підзаконних актів, які регулюють процес закупівлі через міжнародників, щоб не було такого, що ліки закупили, але їх неможливо ввезти на територію України, і вони простоюють на кордоні (що зараз відбувається з ліками по програмі дитячої онкології). Місяць тому розробили перелік необхідних змін, але МОЗ ігнорує наші пропозиції. Не дає дозволу на дозакупівлю ліків, блокує нашу роботу”, - коментує “ВЗ” виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

За словами пані Ольги, у міністерських стінах озвучувалася пропозиція передати закупівлі у регіони. Таку думку висловлював Роман Василишин, екс-заступник міністра охорони здоров’я, який зараз перебуває під слідством (чиновника підозрюють у системному хабарництві).

“Проаналізувавши регіональні закупівлі минулого року, дійшли висновку — при передачі закупівель у регіони системна корупція переміститься туди, - переконана народний депутат Ольга Богомолець. - Кошти ідуть за пацієнтом, а корупція і крадії — за коштами. 44 млрд. гривень пішли у регіони як субвенція на закупівлю ліків. Не знаємо, яку частину цих коштів витратили на медикаменти, яку — на інші видатки. Аналіз лише п’яти позицій інсуліну показав, що різниця у закупівельній ціні того самого інсуліну того самого виробника у різних областях коливається від 30% до 120%. Одна область купує той самий препарат за 400 гривень, інша — за 820. На тендер виходять три компанії. З них вибирають ту, ціна якої найнижча. На те, що ця “найнижча” ціна на 100% вища, ніж у сусідній області, ніхто не зважає. У загальному обсязі регіональних закупівель цифра зловживань лише на інсулінах — близько 100 млн. гривень. Люди, які роками заробляли на такій різниці у ціні, активно працюють над тим, щоб дискредитувати міжнародні закупівлі”.

Громадські активісти наводять не менш кричущі приклади. Департамент охорони здоров’я Київської ОДА закупив препарат філграстим (стимулятор кровотворення) по $47 за упаковку, у той час як міжнародні організації — по $19. Вінницька обласна дитяча лікарня придбала препарат доксорубіцин (протипухлинний лікарський засіб) по $23. Міжнародні організації заплатили за одиницю товару втричі менше - лише $8.

У 2014 році Міністерство охорони здоров’я придбало препарат іматеніб (протилейкозний препарат) у дозі 100 мг по ціні $22,35 за упаковку, а Crown Agents купила ті самі ліки по... $0,92!

“Насторожує той факт, що у роботу номенклатурних комісій почала втручатися СБУ, - додає Ольга Стефанишина. - Надсилають у МОЗ листи, у яких йдеться, що потрібно переглянути розширення переліку препаратів, які закуповуватимуть міжнародні організації, що їхня робота є незадовільною. Викликають членів робочих груп з формування номенклатури на допити. Розцінюємо це як тиск на фахівців”.

Віталій Шабунін закликав Службу безпеки оприлюднити інформацію щодо підстав надання рекомендацій міністерству. “З якого дива СБУ втручається у закупівлю ліків? Будь-які застереження, як і медичні показники формування номенклатури, повинні стати предметом публічного обговорення та дослідження виключно кваліфікованих експертів у галузі фармації, лікарів і пацієнтів, а не суб’єктивних суджень працівників СБУ”, - наголосив у своєму зверненні Віталій Шабунін.

Т.в.о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський запевнив, що з 20 липня усі цьогорічні закупівлі ліків передадуть міжнародним організаціям. На їхні рахунки надійдуть кошти, якими ті зможуть розплатитися за медикаменти. Гроші, які вдалося зекономити, перерозподілять на закупівлю додаткових ліків.

Станом на сьогодні міжнародні організації поставили 48% ліків від загальної кількості, яка мала бути поставлена за закупівлями 2015 року.

Інфографіка зі сторінки Віталія Шабуніна у Facebook

Схожі новини