Передплата 2024 «Добрий господар»

Яка ж то сесія без бійки?

Попри безпрецедентні заходи безпеки, у Львівській міській раді – знову колотнеча.

Сесія Львівської міської ради 30 червня відбулася у так званому новому форматі: аби убезпечитися від “революції”, як на останньому засіданні, тепер у приміщенні встановили два металошукачі (на вході до ратуші та на вході в сесійний зал), обладнали два “пости” для реєстрації (окремо для ЗМІ, окремо для громадських активістів), а також посилили охорону (крім працівників “Муніципальної дружини” із “демократизаторами”, чергували ще чотири нацгвардійці).

Безпосередньо на вході до депутатських місць чергували два муніципали зі спеціальною стрічкою, через яку пропускали тільки депутатів, чиновників міськради і телеоператорів. Незважаючи на такі безпрецедентні заходи безпеки, під час засідання не обійшлося без “бойових дій”...

Щоправда, тепер тут не було “космонавтів” (спецпідрозділів Нацгвардії), ніхто не кидав димових шашок. Але крику було багато. А почалося засідання досить мирно. Згідно із новими порядками, в кінці залу було відведено тридцять місць для представників громадськості, які мали попередньо зареєструватися, і тоді мали змогу виступити на сесії зі своєю проблемою (якщо депутати проголосують «за»). Однак таких було негусто, до десятка осіб, переважно літнього віку. Решту місць зай­мали помічники депутатів і чиновники міськради.

Та коли депутати почали озвучувати свої запити, несподівано із “передбанника” сесійної зали почувся крик. Журналісти, які тільки й чатували на якусь сенсацію, рвонули туди. Виявилося, що таким чином протестує голова громадської організації “Соціальний захист населення та учасників АТО” Леся Турашвілі. Її пустили в сесійну залу, а представників Спілки соціального захисту прав АТО і сімей загиблих, які попередньо не зареєструвалися, — ні. У “передбаннику” зчинився гармидер, муніципали заблокували двері.

Далі епіцентр галасу перемістився у депутатську кімнату фракції БПП “Солідарність”. Там депутати, серед яких особливо активним був Григорій Козловський, вступили в дискусії з “протестувальниками”. “Тепер на сесії буде порядок, кіпішу не буде!” - заявив Григорій Козловський керівнику Львівського обласного координаційного центру допомоги фронту Олегу Пелехатому. “Міськрада не є режимним об’єктом, громадськість має право увійти на сесію!” - обурювалася пані Леся. Посперечавшись у депкімнаті, увесь натовп посунув знову у бік сесійної зали. По дорозі Олег Пелехатий розповів журналістам, що вони подавали заявки на участь у сесії, але відповіді не отримали, і вважають, що можуть і так прийти.

Тим часом міський голова Андрій Садовий надав слово Лесі Турашвілі для виступу з трибуни сесії. Жінка, яка є вдовою героя АТО, черговий раз розповіла, що воїни та їхні сім’ї мають проблеми із отриманням житла і земельних ділянок для індивідуального будівництва. “Земельні ділянки, що їх виділяють у Львівській ОДА, не годяться — вони дуже віддалені, там немає комунікацій, - сказала пані Леся. - Крім того, в області нам кажуть “ви не наші”. Вимагаємо створити у міській раді робочу групу, яка би разом із ЛОДА зайнялася цим питанням”.

Виглядає так, що “новий формат” проведення сесії міськради не тільки не полегшив її роботу, а й створив нові проблеми. Адже відомо, що чим більше людям щось забороняють, тим більше вони цю заборону прагнуть обійти...

А тим часом...

На сесії міськради багато говорили про те, як планується рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. Детально про це читайте у наступному номері “Високого Замку”.

Фото ZAXID.NET

Схожі новини