Передплата 2024 «Добрий господар»

ДНРівські «плакальниці», комуністи, «колоради»...

Дивно, як ще Плотницького із Захарченком кандидатами у депутати на вакантних округах не зареєстрували

Сама лише згадка про можливі вибори на окупованій частині Донбасу викликає у багатьох українців бажання за чеку гранати схопитися. Сепаратистам і терористам замість заслуженої «пожиттєвки» депутатські значки з українським прапором вручати? Поки «освободители Донбасса» сподіваються на таку амністію через місцеві вибори, дехто з їхніх посіпак вже у Верховну Раду намилився — на проміжних перегонах, які відбудуться 17 липня у семи вакантних округах (21 червня ЦВК завершила реєстрацію кандидатів). Ті, кому б на дошці пошани у «ДНР» і «ЛНР» висіти, потягнулися у Центрвиборчком — для участі у парламентських виборах реєструватися. Думаєте, «вовчий квиток» від ЦВК отримали? Ні. Кандидатські «корочки» навіть комуністам вручили, хоча ще влітку минулого року Мін’юст, керуючись законом про декомунізацію, виписав КПУ заборону на участь у будь-яких виборах.

До Верховної Ради — без відриву від сепаратизму

«Партизанская война в Центральной Украине приведет к совместным с юго-востоком действиям по вытеснению американских войск с территории нашей страны. Уверена, Галичина тоже определилась и скорее всего, будет восстановлена граница 1939 года. Историческая справедливость восторжествует». Це не черговий «брєд» від «телекілерів» Кисельова чи Соловйова. Це — цитата з вуст завсідниці «раша-ТБ» і героїні сепаратистських каналів Вікторії Шилової, яка нині балотується до Верховної Ради по дніпропетровському округу. Змінивши стільки партквитків («Громада» Лазаренка, Партія регіонів, СПУ, Радикальна партія), що вже й сама, мабуть, з рахунку збилася, колишня депутатка Дніпропетровської облради і кума екс-«регіонала» Олександра Вілкула врешті на «скрепах русского мира» зупинилася. З героїзації «беркутівців» під час Революції гідності на оди головному «ДНРівцю» Захарченку переключилася. Відео, на якому Шилова розповідає про теплий прийом в окупованому Донецьку делегації солдатських матерів, розтиражували і «сепарські», і російські канали. На тих же кадрах донецькі журналісти впізнали і скандальну «ДНРівську плакальницю» Надію Курамшину, яка називає себе головою Союзу матерів «Захист» і разом із Шиловою заявляла, що працює зі структурами Медведчука. В її репертуарі — не лише сепаратистські заяви, а й мітинги-«плачі» проти мобілізації. Шилова теж на цьому фронті відзначилася. У січні минулого року проти її організації «Антивійна» навіть кримінальну справу порушили — за спробу зриву мобілізації. І що? Замість СІЗО Шилову у ЦВК дочекалися. А з нею і Курамшину, яка балотується по округу на Луганщині.

Чому так — питання до прокуратури і СБУ. Але і з Центрвиборчкому, і з законодавців є за що спитати. Чим керувалися члени ЦВК, благословляючи на участь у виборах «ходоків» із червоними партквитками? У виборчому законі прописано: «висування кандидата від партії, яка здійснює пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» є підставою для відмови у реєстрації. Ось тільки сформулювали це положення так, що лазівка для «червоних» залишилася. Нею комуністи і скористалися: своїх «кадрів» на проміжні вибори оформили як самовисуванців. Хоча у біографіях, поданих до ЦВК, вказано, що усі п’ятеро — члени КПУ. Серед «ленінців», які отримали кандидатські посвідчення, - скандально відомі брати-близнюки Кононовичі з Луцька. Вони й у Сталіна (збирали кошти на відновлення «убієнного» пам’ятника вождю у Запоріжжі і встановлення бюсту Віссаріоновича у приміщенні Волинського обкому КПУ), й у «Лугандоні» (де для сепаратистських каналів розповідали про «київську хунту», яка морить жителів Донбасу голодом) «зачот» отримали. Коли ж одному з Кононовичів ЦВК з першого разу відмовила у реєстрації кандидатом на проміжних виборах у чернігівському окрузі (посилаючись, зокрема, на відсутність усіх необхідних даних у поданих ним документах), такий «хай» підняли. Комуністів зі світу зживають! Брат незареєстрованого висуванця так і заявив для «червоного бойового листка»: «Деякі комуністи побиті, а деякі й убиті». Мовляв, для влади КПУ «страшніша за СНІД і рак, разом узяті». До хору Кононовичів із піснею про політичні утиски хіба що харківського екс-депутата Андрія Лесика бракувало. Того, який 9 Травня влаштував провокацію з георгіївською стрічкою на Меморіалі Слави у Харкові, а коли його позбавили мандата, поїхав рубати зручну для путінської пропаганди «правду-матку» на «раша-ТБ». Залишившись без депутатського значка у Харківській міськраді, кадр Медведчука (Лесик курирує «Український вибір» на Харківщині) до парламентського крісла приглядається — балотується по округу на Луганщині.

Дніпро наводнили клони

Дніпрянам, які 17 липня прийдуть на виборчі дільниці, не позаздриш. Мало того, що у бюлетені аж 61 «достойник» буде (якщо до виборів ніхто не зійде з дистанції), то ще й кандидатів-«близнюків» стільки, що не розберешся. Двоє Горбів, пара Момотів, по чотири Краснових, Томчуків і Ричкових. Такий тираж клонів лише підтверджує прогнози, що вибори у Дніпрі будуть чи не найзапеклішими. Найбільше «двійників» - у найрейтинговіших кандидатів. У лідерській трійці експерти називають депутата Дніпропетровської міськради Загіда Краснова, відому волонтерку і радницю міністра оборони Тетяну Ричкову та адвоката Геннадія Корбана Оксану Томчук (сам Корбан, якому «відписували» дніпровський округ, не зможе балотуватися — через непогашену судимість у справі щодо викрадення екс-голови Держкомзему Сергія Рудика). Проти Краснова задіяли сумнозвісний «зоряний десант»: двоє з клонів кандидата ще кілька тижнів тому були за паспортом Дартами Вейдерами. А після чергової зміни документів (в одному і тому ж столичному відділенні Державної міграційної служби) дружно стали Загідами Красновими.

Брат за брата

Відколи після призначення нардепа Ігоря Насалика міністром його калуський округ (на Івано-Франківщині) став вакантним, експерти губилися у здогадках, кого Банкова виставить тут на заміну. Одні кивали на на ставленика Насалика, нинішнього мера Калуша Ігоря Матвійчука. Інші схилялися до версії, що у бюлетені знову буде прізвище Насалик. Тільки у цьому разі — не клон-однофамілець, а рідний брат міністра. Крапку у суперечці поставила ЦВК, зареєструвавши кандидатом у депутати по 85-му округу рогатинського мера Сергія Насалика. Схоже, у президентській партії вирішили, що прізвище — це вже піврейтингу. Ось тільки чи поведуться на це калушани, зважаючи, що палка народна любов до Насалика-старшого ще за його мерства охолола, - питання на засипку.

У тому ж калуському окрузі ще один брат балотується. Ні, не міністра Насалика, а нардепа і співвласника курорту «Буковель» Олександра Шевченка (до Верховної Ради пройшов по мажоритарці як висуванець від «БПП», але згодом заявив про свій вихід з пропрезидентської фракції). 35-річний Віктор Шевченко сподівається поповнити кількість сімейних підрядів у парламенті, озброївшись «УКРОПівським» прапором.

Прогнози про те, що на волинському окрузі покійного Ігоря Єремеєва (у серпні 2015-го нардеп помер від травм, отриманих після падіння з коня) балотуватиметься хтось з його рідних, не справдилися. У списку зареєстрованих кандидатів немає ні брата, ні сина, ні дружини Єремеєва. Не буде у бюлетені і прізвища колишнього міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, якого називали «людиною Єремеєва» і розглядали як запасний варіант, на який єремеєвська група «Континіум» могла зробити ставку на проміжних виборах.

У Херсоні — Кива, на Полтавщині — Ляшко «з іншого тіста»

З колишніх урядовців спробувати депутатського щастя вирішив аграрний екс-міністр Ігор Швайка. «Свободівець», який проходить у справі щодо кривавих подій під Верховною Радою 31 серпня 2015 року, балотується в окрузі на Луганщині.

Нардеп-вигнанець Єгор Фірсов, в якого після виходу з фракції «БПП» відібрали мандат, спробує повернутися під парламентський купол по чернігівському округу. Вирішив приміряти депутатський значок і скандальний екс-начальник поліцейського Департаменту протидії наркозлочинності Ілля Кива. Балотується самовисуванцем у Херсоні.

В окрузі на Полтавщині «орудує» кандидат з вилами, «скотиняк» розлякуючи. Хто, хто? Ляшко. Тільки не головний, столичний, а місцевий, полтавський. На листівках з портретом Ляшка-2 (він теж — член Радикальної партії), якими округ заклеїли, підпис: «Політик з іншого тіста». Ось тільки не факт, що після такої реклами рейтинги Руслана Ляшка як на дріжджах виросли.

376

Стільки кандидатів претендують на парламентські мандати у семи вакантних округах. Лише в останній день реєстрації у Центрвиборчкомі дали зелене світло 110 заявникам на депутатство. Найдовший бюлетень буде в окрузі на Луганщині: там ЦВК зареєструвала 107 кандидатів. Найкоротший — на Волині (19 осіб).

Схожі новини