Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Медик? З речами на вихід!

Чиновники наполягають: оптимізації бути, скорочень не уникнути.

“У Львівській області під скорочення може потрапити близько 6 тис. медпрацівників. Стосується це передусім адміністративного і обслуговуючого персоналу, а вже потім — лікарів і медсестер на паритетних засадах. Скорочення відбудеться не за один раз, а протягом кількох років”, - заявив директор департаменту охорони здоров’я Львівської області Богдан Чечотка.

«Від початку року у лікарнях області скоротили 700 ліжко-місць (з них 574, які фінансувалися з обласного бюджету). Переважно це фтизіатрія. Звільнили орієнтовно 150 працівників», - відзвітував чиновник.

Визначати, кого звільняти, а кого — ні, адміністрація має разом із профспілкою після погодження із колективом.

“Оптимізація закладів охорони здоров’я пов’язана не стільки з реформою, скільки зі зміною фінансування галузі”, - пояснює Богдан Чечотка. Протягом останніх двох років виділяється медична субвенція, яка розраховується на кількість жителів на певній території. На Львівщині проживає 2,5 млн. людей. На кожного виділяється трохи більше 1000 гривень на рік (на заходи, пов’язані з лікуванням). Закон передбачає, що ці кошти не можна витратити на інші цілі. Але водночас узяти їх з інших джерел (на випадок, якщо забракне) — проблематично.

80% субвенції витрачається на заробітні плати. 10% “з’їдають” комунальні платежі. На лікування пацієнта залишаються “крихти” - 10% (тобто 100 гривень на рік). Щоб зекономити кошти, доводиться вдаватися до скорочень, відправляти медиків у відпустки за свій рахунок (у такий спосіб вдалося зекономити 6-7 млн. гривень).

Самі медичні працівники вважають, що подібні ініціативи “доб’ють” українську медицину. “Пригадується, на початку 1990-х рр. в Україні почали масово закривати дитячі садочки. Для чого їх стільки, якщо мало дітей народжується? Тепер пожинаємо плоди — на одне місце у дитсадку претендує дві дитини, - наводить аналогію лікар-уролог обласної клінічної лікарні, активіст ГО “Медична спільнота Революції гідності” Дмитро Репко. - Хочуть закривати пологові. Мовляв, навіщо району пологовий будинок, якщо там на рік народжується 340 немовлят? А те, що за роки Незалежності українки зробили понад 30 млн. абортів, - нікого не хвилює. Щороку з України виїздить на роботу за кордон 6-8 тис. медиків. На Львівщині лікарні повністю укомплектовані. Але чому наші доктори не їдуть працювати у Київ? У столиці є 50 тис. вакантних місць для лікарів і 100 тис. - для медсестер. Може, медики втомилися гарувати за такі мізерні зарплати? Може, їм набридло принижуватися, випрошуючи у хворих подяки, бо тільки так можуть прогодувати свої родини?”

Медики припускають, що такі ініціативи держава “плодить” неспроста. Мовляв, державні заклади хочуть перетворити на ТзОВ: медичним працівникам не треба буде платити зарплату, пацієнти - лікуватимуться за свій кошт...

“Гроші на початку року були (в обласному бюджеті на поточний рік на охорону здоров’я заклали 1 386 млн. гривень. - Авт.), а тепер кудись “випарувалися”. Кажуть, настали важкі часи і нас змушені скорочувати. На якій підставі? - обурюються лікарі. - Трудовим кодексом це не передбачено! Усі добре знають, як це буде відбуватися. Скажуть, “пиши заяву за власним бажанням і з речами на вихід!” Також прагнемо змін. Але все має відбуватися цивілізовано. Чому можновладці досі безкоштовно лікуються у лікарні у Феофанії? Вони що — бідні? Хай там лікуються прості смертні. У районній лікарні є відділення на 80 ліжко-місць. Так, це забагато. Нехай буде 30, але з біде, джакузі. Але ж ні — простіше на двері повісити замок і сказати людям “робіть, що хочете”. Олег Синютка (голова ЛОДА. - Авт.) розповідав на зустрічі, що хтось із його рідних проходив стаціонарне лікування в одній з лікарень і там на ціле відділення було лише три пацієнти. Чому так? Бо українці мають міцне здоров’я? Чи, може, тому, що у них немає грошей, щоб лікуватися? Замість того, аби йти до лікаря, косять траву, роблять з неї настойки і вірять, що їм то поможе. Поляки запрошують лікуватися у Замость. Поставили сучасні ангіографи (рентгенапарати для дослідження кровоносних судин. - Авт.). Обіцяють надати увесь спектр послуг за 4 тис. доларів. Наші жінки масово їдуть у Польщу народжувати”.

“Майже 30% лікарів, які працюють у Львівській області, - пенсіонери. Після оптимізації медичних закладів їх кількість зросте, - заявив на прес-конференції заступник голови Українського лікарського товариства у Львові Андрій Іванців. - Кваліфіковані лікарі та медсестри не захочуть працювати в Україні за сто доларів на місяць і знайдуть можливість виїхати за кордон. Залишаться пенсіонери, які відсиджуватимуть свої години. Недосвідчені випускники медичних вузів і училищ будуть лише стояти і дивитися. Вони не здобудуть мануальних навичок. А років через 3-5 настане колапс, бо не буде кому працювати”.

“Після цієї заяви мене звинуватили, що негативно відгукуюся про молодих спеціалістів, яких випускає наш університет. Це — не так. Лише сказав, що їм нікому буде передати досвід, - прокоментував “ВЗ” Андрій Іванців. - Лікарям закидають, що для них головне — втриматися на своїх місцях і побільше заробити. Хто заперечить, що перше, куди треба вкладати кошти, - це здоров’я населення? Можемо побудувати надсучасні дороги, але хто буде по них їздити? За захворюваністю і смертністю від серцево-судинних, онкологічних недуг, інших хвороб очолюємо всі рейтинги!”

Медиків не влаштовує те, що зараз відбувається у медицині. Кажуть, напруження може сягнути апогею, вилитися у протести. Зараз працюють над відповідним зверненням.

Схожі новини