Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові мало статися захоплення міської ради?

Андрій Садовий саме цим пояснює величезну кількість спецпризначенців, які оточили Ратушу

У четвер, 9 червня, мала відбутися чергова сесія Львівської міської ради, у порядку денному якої була низка господарських питань. Одне з першочергових — як вирішити проблему з Грибовицьким сміттєзвалищем, що треба негайно зробити, аби Львів не потонув у смітті. Серед питань — виділення матеріальної допомоги для дітей трьох жовківських пожежників, які загинули під завалами сміттєвої гори у Грибовичах. Розпочати сесію хотіли хвилиною мовчання у пам’ять про загиблих на сміттєзвалищі рятувальників. Але сесію так і не відкрили, до розгляду порядку денного не дійшли.

Сесія з перших хвилин перетворилася на бойовий плацдарм між активістами, серед яких не бракувало провокаторів, депутатами та правоохоронцями. У хід пішов сльозогінний газ, кийки, нецензурна лексика. При вході у мерію та на першому поверсі “зігнали” армію Нацгвардії та МВС, які створили блокаду. Вхід — тільки за посвідченнями. Кілька спецпризначенців з кийками та оборонними шоломами охороняли вхід до приймальні міського голови Львова. Садовий на сесію не прийшов... Сесію пікетували одразу кілька груп активістів. Зоозахисники прийшли зі собаками, влаштували театралізоване дійство на тему “На ЛКП “Лев” прийшло нове керівництво, а методи захисту тварин — старі”. Родичі атошників вимагали демобілізації. Представники Привокзального ринку просили не знищувати комунальний ринок. Були також жителі Грибовичів, Малехова та сусідніх сіл, які вимагали поставити крапку у вирішені екологічної ситуації у Грибовичах.

На початку сесії з “прибанника” доносився крик, шарпанина. Працівники “Секретаріату ради” з переляку почали тікати у сесійну залу. До зали увірвалися кілька розлючених жінок та чоловіків, які понесли до трибуни жовті квіти — презент для мера. Це були представники Привокзального ринку, які роками обстоюють свої права на працю. За ними до зали увірвалися ще кілька невідомих людей, які поводилися зухвало, провокували бійку з депутатами. Зрозуміло, основна причина колотнечі у сесійній залі — грибовицька трагедія. Депутати були не на жарт заведені... Біля трибуни — шарпанина, крики. Вигуки, що при вході правоохоронці б’ють людей. Хтось пустив сльозогінний газ. Депутати кинулися захищати людей. Активісти кажуть, що правоохоронці розганяли натовп сльозогінним газом. Від їдкого диму паморочилося в голові, першило у горлі…

Натомість керівник прес-служби Західного територіального управління Нацгвардії України, підполковник Олег Тіхов запевнив журналістів, що правоохоронці не розпилювали сльозогінного газу. Що це представники УНА-УНСО, які теж брали участь у сутичках, розпилили сльозогінний газ. УНСОвці сказали, що прийшли на сесію, щоб захистити Львів від “злодія в особі Андрія Садового”.

Депутати різних фракцій, серед яких Григорій Козловський (БПП “Солідарність”), Андрій Рікота, Маркіян Лопатчак (“Свобода”), Ігор Телішевський (“УКРОП”), кинулися надвір, щоб поспілкуватися з людьми. Але правоохоронці нікого не випускали. Декому з депутатів довелося кількаповерховим матюком змусити їх створити коридор для виходу із міської ради. Депутатам таки вдалося прорвати оборону і вийти до пікетувальників.

Тим часом, депутат Григорій Козловський запросив активістів до сесійної зали і дав їм змогу висловитися про наболіле. Встановили регламент виступів — три хвилини. За фактом сутичок у Львівській міськраді правоохоронці відкрили кримінальне провад­ження - ч. 3 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Постраждали двоє працівників Нацгвардії.

Депутат від фракції ВО “Свобода” Андріян Гутник розповів, що міський голова Львова задіяв правоохоронців не лише зі Львова. “Приїхав “Беркут” з Івано-Франківська, Хмельницька і навіть з Києва, - каже Гутник. - Вони застосовували сльозогінний газ, кийки. Все для захисту одного мера міста. Це страх нашого мера відповідальності за свою бездіяльність. Те, що Садовий нагнав стільки спецпризначенців і що жахливу картинку, цей балаган показали усі телеканали, — ганьба для Львова, на цілий світ”. “Якщо Садовий боїться людей, то нехай візьме клітку, сяде там і проводить сесію, - сказав на брифінгу депутат від “Свободи” Андрій Рікота. - Вперше за всю історію Львова усі правоохоронці зібралися на сесію міської ради. Тут були і колишні «беркутівці», і Нацгвардія, міліція. Вони озброєні, застосовують силу до людей. За це відповідальний Садовий. Мер перелякався. Відірвався від реальності і покликав спецпризначенців, щоб його захищали. Це якийсь голова чи шоумен?”. Підприємець Володимир Ганусяк розповів “ВЗ”, те, що сталося у сесійній залі, — сором для Львова. “Сесію Львівської міської ради треба транслювати у прямому ефірі Львівського телебачення, - емоційно каже пан Володимир. - Нехай усі львів’яни бачать, як вони “працюють”. Для підприємців вони нічого не роблять, тільки заважають. Добре, що деякі активісти ставлять їх на місце”.

А тим часом…

У другій половині дня керівники різних фракцій зібралися для консультацій. Представники “Самопомочі” виступили з пропозицією об’єднатися, щоб консолідовано виходити з конфліктної ситуації. Пропонували підписати спільний меморандум. Натомість представники “Свободи” вимагали на наступній сесії звіту міського голови Львова, аби він розповів про останні десять днів, що сколихнули Львів, та запропонував конкретний план виходу з критичної ситуації.

Депутати Львівської міської ради від фракції ВО “Свобода” зареєстрували другий проект ухвали про висловлення недовіри міському голові Львова Андрієві Садовому. Підстава чергової недовіри — недостатнє інформування мера Львова про ситуацію довкола Грибовицького сміттєзвалища. Проект цієї ухвали розглянуть на наступній сесії Львівської міської ради, яка відбудеться 23 червня. Щоправда, за умови, якщо усі комісії завізують проект.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

- За день до сесії отримав від спецслужб інформацію про спроби захоплення Львівської міської ради, зрив сесії. Звернувся з офіційним листом до керівника поліції Львова, керівника СБУ. Саме вони вирішували, скільки має бути правоохоронців на сесії, яке має бути підсилення, щоб забезпечити правопорядок. Якби не підсилені наряди, то була б біда, було би пролито кров. “Свобода” разом з УНСОвцями зірвали засідання сесії міської ради, почалася бійка. Якби не хлопці, проти яких УНСОвці використали сльозогінний газ, то невідомо, чим би то все закінчилося.

Близько 11-ї я готовий був продовжувати роботу сесії, але почалась бійка, був напад на секретаря міської ради, пленарне засідання було закрите. Хотів, щоб правоохоронці провели дослідження усіх процесів, покарали людей, які вчинили безчинство.

- “Масакра” у мерії вплине на туристичну галузь Львова…

- Ви повинні про це питати “Свободу”, яка організувала усі ці безлади. Вони п’ять років знімали мене з посади міського голови Львова, програли вибори. Не змирилися з програшем, намагаються дестабілізувати ситуацію у місті. Думаю, ця складна ситуація повинна об’єднати усю громаду.

Маємо велику біду — після підпалу на полігоні загинули люди. Є великі труднощі з вивезенням сміття зі Львова. Справляємося, але дуже важко. Із шестисот полігонів в межах області сьогодні можемо вивозити сміття лише на три. На інших полігонах — блокади, штучно створені перепони. Все це організовано на найвищому рівні. За сценарієм, який мав бути у минулотижневий понеділок, Львів мав бути завалений сміттям. Була ідея позачергових сесій, відставки мера... Це “Свобода” все організовує! Їхні активісти блокують по полігонах вивезення сміття.

Фото ЗІК.

Схожі новини