Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фігурантам «амбарної книги» Януковича пропонують... диктант

Невже явку з повинною писатимуть? Та ні – зразки почерку здаватимуть.

«Чорну бухгалтерію» Партії регіонів, яку розсекретив колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, передали Національному корупційному бюро. Поки одні гадають, чи стане «амбарна книга» Януковича настільною книгою НАБУ, після прочитання якої виростуть стоси кримінальних справ, дехто з фігурантів «чорного списку», вочевидь, не лише про квиток в один кінець, а й про бронежилет задумався.

Віктора Трепака у НАБУ вже допитали. На черзі — нардеп Сергій Лещенко, який оприлюднив копії сторінок з «амбарної книги» ПР. В Антикорупційному бюро кажуть, що у записах, які отримали від Трепака і Лещенка, не все збігається. «Ми звірили матеріали і виявили розбіжність, - заявив голова НАБУ Артем Ситник. - Можливо, це лише частина матеріалів». Виходить, одне з двох: або «чорну бухгалтерію» ПР «злили» з одного джерела, але комусь — повністю, а комусь — частково, або ж «інформатори» різні, і хтось «злив» не все (з яких міркувань, можна лише здогадуватися).

Прояснити ситуацію може хіба що оригінал «журналу обліку хабарів». У кого він, як потрапив до цієї людини (чи все ж людей?) і чому лише зараз сплив - питання на засипку. Є версія, що «амбарну книгу» «регіоналів» винесли з офісу партії на Липській під час пожежі 18 лютого 2014 року. Припущення озвучив колишній заступник міністра внутрішніх справ, а нині — губернатор Закарпаття Геннадій Москаль. «Я був членом Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування злочинів під час Революції гідності і розглядав цей підпал як один із епізодів, — заявив Москаль. — Офіс Партії регіонів на Липській належав нардепу від ПР Григорію Смітюху, який тоді мав конфлікт із керівництвом партії. Тому його майно не було шкода принести «в жертву», аби продемонструвати суспільству крайній екстремізм протестувальників і дати привід Януковичу вжити щодо них жорстких заходів. Однак на той час, 18 лютого, ситуація в країні вже не контролювалася Адміністрацією президента. Підпал влаштували зсередини працівники СБУ або їх агентура, а вже після цього до партійного офісу збіглися протестувальники. Під час пожежі загинули двоє людей. У метушні, що виникла, з офісу викрали гроші, цінні речі та «амбарну книгу» Партії регіонів, яка була в СБУ. А тепер її вирішили таким чином легалізувати».

Схоже, поінформованих про зникнення журналу з «підпільною» бухгалтерією ПР було чимало. Екс-нардеп Андрій Сенченко каже, що навіть намагався знайти «амбарну книгу». Пошук, вочевидь, розпочали з «регіоналів», оскільки, за версією Сенченка, під «пожежний шумок» журнал, швидше за все, виніс з палаючого офісу «хтось з другого ешелону ПР — чимось обділений чи незадоволений». «Чому ця бухгалтерія саме зараз спливла, важко сказати, - додав екс-нардеп. - Але всі фігуранти цієї книги і ті, хто сидять у парламенті, знають, що це — справжній документ».

Знають, але не визнають. Он як екс-«регіонал» (а у нинішньому парламенті - «відродженець») Євген Гєллєр, чиє прізвище чи не найчастіше фігурує в «амбарній книзі» ПР, виправдовувався: підробка, мовляв, караул — країну дискредитують!

«Штовхнув» виправдальну промову і колишній нардеп Юрій Костенко, з прив’язкою до прізвища якого у «чорній бухгалтерії» ПР значиться понад 1,6 мільйона доларів. З припискою, що гроші призначалися на «Нашу Україну» та її проекти. Заявивши, що не знає, як його прізвище могло потрапити до «підпільного журналу» ПР, Костенко перевів стрілки. «Керівником штабу був Сергій Бондарчук. Тому всі питання щодо фінансування можна дізнатися виключно у нього, - заявив у коментарі «Схемам». - Єдине що можу сказати: ми (маю на увазі керівництво «Нашої України») вели переговори з представниками великого бізнесу, зокрема і того, який належав до категорії, що підтримувала Партію регіонів».

А що там до Бондарчука звертатися, коли він ще 2013-го, після виключення з партії, про «нашоукраїнських» спонсорів розповів? Казав, що виборчу кампанію «НУ» фінансували зі штабу Партії регіонів - в обмін на тісну співпрацю. Співпрацювали, зокрема, у виборчкомах, нарощуючи присутність там «регіонівських» кадрів шляхом зміни членів комісій.

Скільки б не відхрещувалися фігуранти «амбарної книги» від своїх фінансових розписок, довести, хто за що і скільки отримував хоч і складно, але можливо. Головне, щоб політична воля на те була. А з цим у нас — напряжно. Наразі в Антикорупційному бюро оголосили дні відчинених дверей для «чорнокнижних добровольців». Приходьте, мовляв, хто каже, що підписи в «амбарній книзі» можуть бути сфальсифікованими, і здайте зразок почерку.

Ось тільки «косяків» добровольців під стінами НАБУ так ніхто і не бачив. Зате в аеропортах їх може побільшати. «Життя цих осіб реально під загрозою, - заявив керівник Антикорупційного бюро, - оскільки питання дуже серйозне. Проводяться заходи, щоб вони не покинули країну, а також щодо забезпечення їхньої безпеки».

«Пильнують» за фігурантами «чорної бухгалтерії» ПР і народні контролери. Без кумедних ситуацій тут не обходиться. Ось що написав у Facebook про своє «викриття» київський політолог Михайло Басараб: «Дзвонить батько з Дрогобича і каже, що один знайомий повідомив йому, жи його син Михайло, тобто я, скурвився. У «чорній бухгалтерії», яку оприлюднив Сергій Лещенко, значиться якийсь Басараб, мовляв. Коли Сергій оприлюднював відомості, я помітив там когось «Бессараб В. А.». Одразу звернув увагу на круглі суми, які та особа отримувала, і на схожість наших прізвищ. Але ж де міг подумати, що стану фігурантом Трепакгейту, будучи не Бессарабом, а Басарабом. І як тепер з цим на рідну Львівщину їхати?!».

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Директор НАБУ анонсував допити фігурантів "чорної бухгалтерії" ПР

Найближчим часом будуть називатися люди, які вказані в цих документах.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник анонсує найближчим часом виклики на допити фігурантів "чорної бухгалтерії" Партії регіонів.

Про це він повідомив сьогодні на брифінгу в Києві, повідомляє УНІАН.

"Звичайно, найближчим часом будуть викликатися люди, які вказані в цих документах. Можливо, на цьому тижні", - заявив Ситник.

У НАБУ передали 841 сторінку "чорної бухгалтерії" ПР за 2008-2012 роки

У переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

"Комірна книга" Партії регіонів, передана колишнім заступником голови Віктором Трепаком у Національне антикорупційне бюро, стосується періоду 2008-2012 років.

Про це на брифінгу розповів голова НАБУ Артем Ситник.

"Віктор Трепак передав сторінки журналу обліку витрат, схожі на опубліковані 31 травня виданням "Українська правда". Ці сторінки заповнені від руки. У них вказано дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. Загалом у НАБУ переданий 841 сторінка, що охоплює період з 2008-го по 2012 роки. На кожному аркуші близько 30 записів. Загалом, за попередніми підрахунками, у переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків. Суми, зазначені у цих рядках, різні. Є по п'ять доларів, є мільйонні суми. Жодних інших документів ані від Віктора Трепака, ані від когось іншого НАБУ не отримувало", - сказав він.

Проведено оцифрування листів, і зараз їх вивчають детективи НАБУ.

"Ми беремо запис і йдемо за цим платежем, за тією особою і за почерком. Звичайно, всі записи відразу проаналізувати буде дуже складно, оскільки фактично кожний запис - це кримінальне провадження. І буде відібрано найбільші суми, і щодо них проводитимуться перші слідчі та оперативні дії", - сказав він.

Ситник додав, що Бюро наразі не планує публікувати всі листи, щоб не заважати розслідуванню.

Москаль: "Чорну бухгалтерію" регіоналів викрали при підпалі їхнього офісу"

"Чорну бухгалтерію" Партії регіонів могли викрасти з партійного офісу під час підпалу 18 лютого 2014 року.

Про це заявив очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, повідомляється на його офіційному сайті.

За його словами, списки отримувачів грошей з "чорної каси" зникли з офісу на вулиці Липській під час підпалу, який інспірувала СБУ.

"Я був членом Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування злочинів під час Революції Гідності і розглядав цей підпал, як один із епізодів. Офіс Партії регіонів на Липській належав нардепу від ПР Григорію Смітюху, котрий тоді мав конфлікт із керівництвом партії, тому його майно не було шкода принести "в жертву", - наголосив Москаль.

Він зазначив, що Смітюх також вважає, що до підпалу причетна тодішня влада.

Так, у метушні, СБУ винесла з приміщення не лише гроші й цінності, але й "амбарну книгу" Партії регіонів, яку вирішили оприлюднити тільки тепер.

"До речі, кримінальна справа з підпалу офісу ПР по сьогодні так і не розслідувана до кінця, палії не встановлені й не притягнуті до кримінальної відповідальності", - додав Москаль.

Лещенко закликає засудити членів ЦВК й інших фігурантів «чорної каси» Партії регіонів

«Тіньову бухгалтерію мають всі партії, але лише Партія регіонів записала ці видатки і зберегла для майбутніх поколінь».

Українська влада і правоохоронні органи повинні якнайшвидше притягти до відповідальності посадовців, які фігурують у «чорній бухгалтерії» Партії регіонів, передовсім — звільнити членів Центральної виборчої комісії, які могли отримувати хабарі від минулої влади, заявив з трибуни парламенту депутат від «БПП» Сергій Лещенко.

«Тіньову бухгалтерію мають всі партії, але лише Партія регіонів записала ці видатки і зберегла для майбутніх поколінь. Ці витрати вражають масштабами і цинізмом. Зокрема, підкуповували ЦВК і платили депутатам по 50 тисяч доларів за голосування», — сказав Лещенко.

31 травня видання «Українська правда» оприлюднило записи, які нібито свідчать про тіньові витрати Партії регіонів, згідно з якими, у другому півріччі 2012 року через «чорну бухгалтерію» було витрачено 66 мільйонів доларів.

У звітності фігурують і видатки на Центральну виборчу комісію, зокрема — на її нинішнього голову (а тоді — члена ЦВК) Михайла Охендовського.

У ЦВК інформацію про ймовірні зв’язки з Партією регіонів її членів назвали спробою зриву довиборів у семи округах, запланованих на 17 липня.

Сам Михайло Охендовський у вівторок заявив, що ніколи не брав хабарі і їздив у відрядження лише від ЦВК.

30 травня Національне антикорупційне бюро України почало розслідування на підставі заяви екс-заступника голови Служби безпеки України Віктора Трепака про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

Напередодні в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна» Трепак заявив, що передав до НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопосадовців.

За його словами, йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

Найєм: "У чорній бухгалтерії фігурують більшість телеканалів"

У чорній бухгалтерії Партії регіонів згадується більшість телеканалів, що належать олігархам.

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат від фракції БППМустафа Найєм.

"У нас більшість медіа, які фінансуються олігархами, так чи інакше в цьому списку згадуються. Тобто там є конкретні платежі на конкретні телеканали, які отримували гроші. І власники цих телеканалів не будуть зацікавлені донести цю інформацію до своїх глядачів", - сказав він.

Джерело: "112.ua"

Москаль: "Ющенко, Ульянченко і Балога отримали мільярд доларів за те, що здали владу Януковичу"

Москаль вказав на зв'язок Ющенка з чорною касою "регіоналів".

Голова Закарпатської обладміністрації Геннадій Москаль стверджує, що екс-президент України Віктор Ющенко і голови його Адміністрації Віктор Балога та Віра Ульянченко отримали майже мільярд доларів "за здачу влади" екс-президенту Віктору Януковичу.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це йдеться на офіційному сайті Геннадія Москаля.

"Що ми шукаємо в "чорній касі" Партії регіонів на два мільярди доларів, якщо майже один мільярд забрали за те, що здали владу Януковичу колишній президент України Ющенко та його глави Адміністрацій Балога та Ульянченко? - обурюється Геннадій Москаль. - Це ж усім добре відомо! І чому всі забули про аферу всеукраїнського масштабу з "Лікарнею майбутнього"? Невже важко підняти матеріали, коли Віктор Ющенко та його дружина Катерина створили фонд "Україна 3000" і в прямих ефірах влаштовували телемарафони, збираючи кошти для будівництва дитячої "Лікарні майбутнього"? У фонд добровільно-примусово платили всі олігархи - по 10, 50, 100 мільйонів гривень. А прості громадяни, що наївно повірили в цю аферу, вносили добровільні пожертви хто скільки міг. У результаті гроші з фонду вкрали, ніякої лікарні ніхто не збирався будувати і не збудував. Це відверта корупція і зловживання владою з метою особистого збагачення, за які так ніхто й не притягнутий до відповідальності", - повідомив губернатор.

Москаль зазначив, що особисто, ще за часів Януковича, направляв всі матеріали в Генеральну прокуратуру."Чому питання "Лікарні майбутнього" не вирішує Національне антикорупційне бюро? Адже це його пряма компетенція - зловживання владою найвищими посадовими особами. Масштабній афері з дитячою лікарнею давно потрібно дати юридичну оцінку. Чому б нашим антикорупційникам не повчитися досвіду в колег із сусідніх країн колишнього соцтабору? На сьогодні найефективніше діє Антикорупційне бюро Румунії (АБР)", - зазначив закарпатський губернатор.

За його словами, румунське бюро не має ніяких підрозділів у регіонах, міститься в Бухаресті і щомісяця проводить гучні затримання чиновників, міністрів, родичів вищих посадових осіб і т.д: "АБР ніколи не опускається до рівня голів сільських рад. У період правління президента Траяна Басеску, співробітники бюро посадили за корупцію його рідного брата Мірча Басеску, який до цих пір відбуває покарання".

"Будь-яке антикорупційне бюро починає свою роботу з вищого керівництва держави, тому я пропоную почати з екс-президента України Віктора Ющенка. А від нього ниточки потягнуться і до "чорної каси" Партії регіонів, і до корупційних схем, за якими він здав владу Януковичу", - резюмував Москаль.

У ЦВК прокоментували причетність до чорної бухгалтерії регіоналів

У центрвиборчкомі ЦВК вважають, що публікація матеріалів "чорної бухгалтерії" Партії регіонів є спробою зірвати вибори у семи округах 17 липня.

Про це повідомив завідувач відділу взаємодії із засобами масової інформації Центральної виборчої комісії Костянтин Хівренко у коментарі програми "Схеми".

"Глава ЦВК, так само, як і комісія, перебуває у виборчому процесі проміжних виборів народних депутатів України у семи округах. І мені здається, до певної міри, що те, що відбувається зараз, — це спроба вибити Центральну виборчу комісію з нормального робочого графіку роботи і зірвати вибори", — заявив Хівренко.

Джерело: 24 Канал

На аванс для підкупу членів виборчих комісій у Львові регіонали витралили понад $800 тисяч

Партія регіонів за п’ять місяців 2012 року витратила на свою діяльність у Львові $1,49 млн.

Згідно з даними «чорної бухгалтерії», що була оприлюднена сьогодні вранці кошти, зокрема, отримував керівник обласного виборчого штабу партії.

З цих коштів, $649,8 тис. 2 жовтня 2012 року отримав Редько Р.В. В таблиці, що оприлюднена на сайті «Української правди», зазначено, що ці кошти є авансом. При цьому прізвище та ініціали співпадають з прізвищем Романа Редька, колишнього керівника виборчого штабу Партії Регіонів у Львівській області.

Ще $829,7 тис. 3 грудня 2012 року отримав такий собі Феоктистов О.В. В призначенні платежу написано: «ДВК, ОВК + аванс».

Цікаво, що за підрахунками народного депутата Сергія Лещенка, на хабарі для членів Центральної виборчої комісії Партія регіонів витратила $3 млн.

В «чорній бухгалтерії» Львів напряму згадується сім разів. Крім зазначених вище сум, ще 17 тис. доларів було витрачено на розхідні матеріали, оргтехніку та відрядження до Львова Дьяченка В.Б. На жаль, нам не вдалось ідентифікувати хто ця людина.

Джерело: Zaxid.net

"Чорна бухгалтерія". Яким партіям регіонали давали гроші

Партія регіонів у 2012 році фінансувала декілька політсил, в тому числі "Нашу Україну", КПУ і Молодіжну партію.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіоналів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

У документах згадуються політична партія "Наша Україна", яка була представлена тоді у Верховній Раді.

Всі суми, які зазначені у документах, вказані у доларах США.

Спецпроект "Азаров" обійшовся регіоналам у $350 тис.

У серпні-2012 Партія регіонів витратила на спецпроект "Азаров" майже $350 тис.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіонів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

Чорновіл готовий свідчити в НАБУ про "чорні каси" Партії регіонів

Політичний експерт Тарас Чорновіл заявив, що має причетність до так званих "чорних кас" Партії регіонів та готовий свідчити про це в НАБУ.

Про це він заявив в ефірі програми "Про політику" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"Існувало дуже багато кас. Кожен з лідерів Партії регіонів мав свою касу. Свої гроші, свої впливи, і дуже часто, скажімо Клюєвські каси, за які купувалися спочатку місця в списку "Батьківщини", куди засовували людей з "Батьківщини". Потім купувалися люди, ті, які вже вийшли з "Батьківщини" в шостому-сьомому роках, а потім - так само купувалися", - сказав він.

Чорновіл зазначив, що особисто знає про людей, за яких Клюєв платив Тимошенко по три мільйони щорічно, щоб ці люди були в партії "Батьківщина".

Також, за словами експерта, існували "виборча каса" та "каса для проведення мітингів".

Чорновіл зізнався, що його прізвище може з’явитися у цій документації, адже він отримував гроші від регіоналів.

Він додав, що готовий свідчити в НАБУ про "чорні каси".

За рекламу на ТБ регіонали за півроку витрачали до $9 млн

На рекламу на телебаченні Партія регіонів щомісяця витрачала по декілька мільйонів доларів.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіонів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

Левова частка витрат припадає на рекламу телеканалі ICTV. У липні та жовтні 2012-го регіонали заплатили цьому ЗМІ $4,5 млн.

У грудні-2012 на міжнародний піар Партія регіонів витратила $131,2 тис.

У 2012 році Партія регіонів вкинула мільйони доларів на ЦВК

Партія регіонів у 2012 році на хабарі членам ЦВК потратила майже $3 млн.

В мережу потрапили записи з амбарної книги витрат Партії регіонів, яку вели напередодні та під час Парламентських виборів 2012 року.

"Калюжний 2 млн. 200 тисяч. Спрямування: ЦВК", - йдеться в документі.

Окрім того, на ЦВК виділялися гроші і для Лукаш Олени.

Таким чином, згідно з документом на ЦВК Партія регіонів у 2012 році витратила $2, 930, 000.

Охендовський отримав від регіоналів $1 млн на відрядження

У червні 2012 року голова ЦВК Михайло Охендовський отримав від Партії регіонів більше $1 млн на відрядження.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіоналів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

8 червня 2012 року Охендовський отримав платіж від Партії регіонів у сумі $1,52.

У документі це позначено, як "відрядні".

У "чорній бухгалтерії" регіоналів немає згадки про Ляшка і "Свободу"

В оприлюдненій частині документів про видатки на українську політику з корупційних джерел немає інформації ні про Радикальну партію, ні про ВО "Свобода".

Про це під час прес-конференції "Рукописи не горять". Чорна бухгалтерія Партії регіонів: прізвища, суми, дати" заявив народний депутат від БПП Сергій Лещенко, повідомляє Еспресо.TV.

"Це гроші на політику, гроші на хабарі народним депутатам з інших фракцій, це гроші на голосування депутатами інших фракцій в інтересах Партії регіонів, це гроші, які було виплачено третім силам. І найцікавіше з тих сил, які є в наших документах - це партія "Наша Україна" і партія Комуністична. Тобто я допускаю, що в іншому масиві матеріалів є так само згадки про інші партії, які вже заявили про те, що вони не мають до цього жодного стосунку", - наголосив Лещенко.

У свою чергу, головний редактор видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва-Боровик нагадала, що вчора лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що готується витік інформації, який стосується нібито фінансування його партії Ляшка, але в оприлюднених документах жодної згадки про Радикальну партію або самого Ляшка немає.

"Так само немає згадок про партію "Свобода", тому, можливо, ці політики просто побігли поперед батька в пекло і вирішили самовикритися", - резюмував Лещенко.

Партія регіонів витратила на коаліційних депутатів $160 тис.

5 липня 2012 року Партія регіонів витратила $160 000 на депутатів у коаліції.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіонів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

"Гєллєр Є.Б. (Євген Борисович - Ред) 160 000 депутати в коаліцію", - йдеться в документі.

У 2012 регіонали заплатили $400 тис. нардепу від "Нашої України" Давиденку

У 2012 році народний депутат від "Наша Україна — Народна самооборона" Андрій Давиденко отримав платіж від народного депутата від "Партії регіонів" Євгена Гєллєра.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіоналів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

15 серпня 2012 року нардеп Гєллєр від Партії регіонів оформив платіж $395 тис "нашоукраїнцю" Давиденку.

За словами Сергія Лещенка, у 2012 році циркулювали чутки, що Партія регіонів закрила борги "Нашої України" перед регіональними осередками.

За 4 місяці піару регіонали платили "Інтеру" $3,5 млн

За декілька місяців 2012 року Партія регіонів витратила на піар на телеканалі "Інтер" $3,5 млн.

Про це свідчать записи амбарної книги витрат Партії регіонів, яка потрапила до рук екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака і яку оприлюднила "Українська правда".

Зокрема, 8 червня 2012 року Грановському В. було видано $2 млн для PR на т/каналі "Інтер". У вересні для тієї ж мети Прищепа А.А. отримав спочатку $500 тис., а пізніше - ще $1 млн.

У 2012 році регіонали на піготовку до виборів витратили $66 млн

Загальна сума витрат Партії регіонів менше ніж за шість місяців у 2012 році склала $66 млн.

Про це стало відомо під час представлення Сергієм Лещенком і Севгіль Мусаєвою-Боровик "чорної бухгалтерії" Партії регіонів у медіакризовому центрі.

"Ці гроші регіонали витратили "на партійні потреби" менш ніж за шість місяців 2012 року", - повідомив Лещенко.

Проте у журналістів відсутні дані про витрати регіоналів з початку жовтня по 23 листопада 2012 року, тобто, за основний період парламентської кампанії.

Схожі новини