Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

2 млрд. «баксів» з «чорної бухгалтерії» Януковича

  • 31.05.2016, 11:00
  • 3 383

За словами колишнього високопосадовця СБУ, хабарі отримували як представники колишнього режиму, так і його опоненти.

2 млрд. «баксів» з «чорної бухгалтерії» Януковича
2 млрд. «баксів» з «чорної бухгалтерії» Януковича

Нашим громадянам варто придивитися до представників політичного бомонду, які у вихідні разом зі сім’ями і великими валізами вилетіли з Борисполя за кордон. Не виключено, що їхнє відбуття з України напряму пов’язане з новим корупційним мега-скандалом. Його спричинило інтерв’ю колишнього першого заступника голови СБУ Віктора Трепака.

Відставний високопосадовець (свого часу очолював Львівське управління СБУ) передав у Національне антикорупційне бюро матеріали про “чорну бухгалтерію” Партії регіонів, завдяки якій ця політична сила приходила до влади, узурпувала її. Трепак каже про тотальний підкуп з боку партії Януковича не тільки представників усіх державних інституцій, а й колишньої опозиції. За словами Віктора Трепака, звикле до корупційних скандалів суспільство цього разу буде шоковане - отримані документи свідчать, що на політичні хабарі команда Януковича витратила близько 2 млрд. доларів.

Пригадуєте, як відразу після втечі Януковича у “Межигір’ї” знайшли блокнот начальника його охорони Костянтина Кобзаря, де від руки було зафіксовано, кому скільки валюти було видано “кешем”...

Віктор Трепак в інтересах слідства не назвав жодного прізвища, однак з повною відповідальністю твердить про розгалужену злочинну систему, яку очолювали “службові особи найвищого рівня”. Знач­на частина компромату на них - “амбарна книга” ПР, в якій зафіксовано корупційні виплати — коли, де, кому і скільки “дали на лапу”. Як випливає з інтерв’ю Віктора Трепака, “стимулювання” отримували і брали участь у формуванні режиму міністри, керівники відомств, народні депутати, представники партій (у тому числі тих, які опонували Януковичу), громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді (у тому числі — Конституційного, Вищого адміністративного), члени ЦВК. Нормою були хабарі на суму 500 тис. чи мільйон доларів. А ще видавали “премії” і по 5, 8, 20 млн. “баксів”! Виплачували готівкою.

З документів простежується, що приходові Януковича до влади “підіграв чинний на той час гарант”. Вочевидь, йдеться про Віктора Ющенка. А ще екс-очільник СБУ натякнув, що отримані матеріали дозволяють “по-іншому” подивитися на зустрічі Януковича з лідерами Майдану, які відбулися після розстрілу Небесної сотні, дозволяють зрозуміти справж­ні рушійні сили та “режисерів” цих зустрічей.

Віктор Трепак заявляє, що корупційні схеми часів Януковича не зруйновано, вони функціонують досі. “Незруйнованим залишається фундамент корупції, яка в часи Януковича сягнула апогею, - заявив колишній заступник голови СБУ. - Не покарані головні корупціонери. Багато їх інтегровані в нинішню владу. Відновлено й запущено в роботу тіньові схеми в економіці, у банківській сфері, на митниці. Відновлено інститут «смотрящих». Корупційний режим нікуди не зник, він відновлюється й утверджується”.

Заява Віктора Трепака стала громом серед ясного неба. Він не сказав, хто передав йому цю “бомбу”. Однак не виключив: якщо у НАБУ спробують зам’яти цей скандал, у ЗМІ з’являться копії цих матеріалів.

Народний депутат Сергій Лещенко каже, що у “чорній бухгалтерії” від Трепака фігурують народні депутати нинішнього скликання, члени ЦВК, провідні медіа-менеджери.

Компромат від Віктора Трепака, який може стати таким собі “Мельниченком-2”, і справді породжує багато запитань. Найперше - чому “злив” відбувся після того, як звільнили цього високопосадовця СБУ, який, власне, займався проблемами корупції? Чому Трепак не дав їй ходу, коли був “біля керма”. Чи не йдеться про чиюсь спецоперацію задля компрометації певних осіб?

Інше запитання: якщо отримані матеріали — не фікція, які наслідки матимуть? Чи відбудеться “чистка авгієвих конюшень”? Чи зважаться на це “прибирання” президент і НАБУ?

Коментар для «ВЗ»

«Сліди тягнуться до Льовочкіна...»

Тарас ЧОРНОВІЛ, політичний експерт (член Партії регіонів у 2005-2008 роках)

Звідки міг взятися компромат? Віктор Трепак прийшов на свою посаду у команді Валентина Наливайченка. Після звільнення останнього, як його близький соратник, також був звільнений. Людина почувається ображеною. До того ж не є наближеною до представників нинішньої влади, зокрема без симпатій ставиться до пана Грицака, який очолює СБУ. Але якщо Трепак зберігає добрі контакти з Наливайченком, то може перебувати у сфері контролю партії Тимошенко, з якою зблизився екс-глава СБУ? Далекий від того, щоб говорити, що спецоперацію розробляли в офісі “Батьківщини”. Але казати, що її запустила влада, смішно...

Зараз, на жаль, в українській політиці відбувається те, що називається “маятником”, - певний реванш старих політичних середовищ, які колись належали до Партії регіонів. Нині на сході, на півдні, значною мірою - у центрі виборці збираються голосувати за представників колишніх тамтешніх еліт. Вони можуть називати себе “Опозиційним блоком”, Морською партією Ківалова, “Відродженням”. Вони можуть набрати на наступних виборах багато голосів. Єдина проблема — у них немає єдиної цілісної системи. Партія регіонів як такої не існує. Маємо зібрання конкуруючих між собою сил. Навіть в “Опоблоці” між собою воюють набагато більше, ніж проти Порошенка чи Тимошенко. Цей конфлікт напередодні виборчого старту передбачає, що треба “захищати територію”. Ось і відбувається протистояння. “Ахметовські”, “льовочкінські”, місцеві дрібні еліти починають війну компроматів. Першою ластівкою був вискок з “ОБ” Мураєва і Рабіновича. Цілком ймовірно, що сторона Льовочкіна, яка могла мати контроль за певними документами у середовищі Партії регіонів, змогла їх знайти, викупити і передати українській владі для того, щоб та розпочала розслідування проти противників того ж Льовочкіна — груп Януковича і Ахметова, які перебувають у конфлікті з ним у середині “Опозиційного блоку”.

Згадайте, у 2005 році тодішня влада почала арештовувати дрібних функціонерів Партії регіонів, яких звинувачували у підкупі виборців. Звідкись взявся список людей, які цим займалися. Потім дійшли висновку (щоправда — непідтвердженого), що матеріа­ли, у тому числі - розписки про отримання грошей, “помаранчевим” здав Льовочкін. Думаю, що маємо повторення 2005 року...

Компромат має завдання вдарити по внутрішніх конкурентах Льовочкіна, а також по опонентах “зовнішніх”. Якщо йдеться про майбутні голоси виборців у центрі, на півночі, то Льовочкіну вигідно скомпрометувати партії Порошенка, Тимошенко, Ляшка, які мають там високий рейтинг. Припускаю, що запущено довгограючу платівку.

Якщо ж припускати, що Віктор Трепак ще у 2014 році зумів вилучити ці документи у Партії регіонів і приховав їх — тоді він повинен сісти у тюрму з втручання у хід слідства. Трепак - юрист, не такий наївний, щоб піти на цей крок. Тому у цю версію я не вірю. Очевидно, маємо справу зі свіжим зливом інформації. Це могли робити тільки колишні “регіонали” — крім них, доступу до матеріалів не мав ніхто.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини