Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Савченко: "Що сказати Путіну? – Відчепися від України!"

  • 27.05.2016, 12:43
  • 4 243

Надія Савченко просить передати президенту РФ, щоб «відчепився» від кожної країни, в яку він «вчепився».

«Що сказати Путіну? — Відчепися від України! Відчепися від кожної країни, у яку ти вчепився. Два життя не проживеш», - таку заяву Надія Савченко зробила сьогодні на прес-конференції у Києві, відповідаючи на запитання кореспондента «Еха Москви». Савченко порадила президенту РФ жити гідно.

Сьогодні Надія Савченко дає першу прес-конференцію після повернення в Україну. У малому залі палацу «Україна» присутні її сестра — Віра та адвокати - Марк Фейгін, Микола Полозов та Олександр Плахотнюк.

Савченко Єрофеєву: «Прийдеш вбивати мій народ - кадик вирву голими руками»

Українська льотчиця та народний депутат Надія Савченко зазначила, що могла б поспілкуватися з російськими ГРУшниками Єрофеєвим та Александровим, якщо вони будуть робити це у мирний спосіб.

Один із журналістів зазначив, що Євген Єрофеєв у інтерв'ю сказав, що хотів би поспілкуватися з Надією. Савченко погодилася зробити це, тому що вони мають теми для розмови.

Вона також розповіла, що сказала б ГРУшникам, якщо б вони зустрілися під час обміну.

"Ви потрапили у таку саму м'ясорубку, як і я, розумію. Але, річ ось у чому. Ще раз прийдеш на мою землю зі зброєю вбивати мій народ, кадик рвати буду голими руками", - наголосила Савченко.

Савченко ініціює створення міжнародного комітету зі звільнення політв'язнів

Народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко виступає за створення міжнародного комітету щодо звільнення окупованих територій і політв'язнів.

За словами Савченко, вона працюватиме над питанням звільнення окупованих територій. "Ми будемо шукати ці шляхи", - сказала вона.

Як зазначила Савченко, вона хоче створити "міжнародний комітет з цих питань". "Люди, з якими я познайомилася, поки сиділа у в'язниці, мені вони писали листи, світові політики, які мають зі мною одне бачення, і хотіла би, щоб ми склали міжнародний комітет, який буде займатися цим питанням", - повідомила Савченко.

Вона зауважила, що це лише один з методів звільнення територій.

За словами Савченко, такий міжнародний комітет має займатися і питанням визволення політв'язнів.

Крім цього вона заявила, що українські полонені будуть доти, доки триватиме війна на сході України.

Савченко подякувала усім, хто підтримував її в ці роки. "Я знаю, що це дуже нелегко. Я бачила, скільки зусиль треба, щоб витягнути одну людину. І я знаю, скільки людей ще залишилося. І в полоні, і на війні. Я знаю, що, на жаль, це не останній полонений. Тому що поки не закінчиться війна, полонені в нас будуть і будуть", - сказала депутат.

Вона наголосила, що це постійний об'єм роботи і "на жаль, ще не на один рік". "Я вирвалася і на цьому все - ні. Я буду працювати для України там, де я буду корисна і потрібна", - констатувала парламентарій.

Савченко: «СБУ нам допомагала, хоча, може, і не вся»

Народний депутат України Надія Савченко не виключає, що окремі співробітники СБУ хотіли перешкодити її звільненню, але в цілому Служба безпеки допомагала.

"У цілому, якщо брати структуру СБУ, то я не думаю, що перешкоджали усі. Можливо, хтось окремо і хотів перешкодити. Хтось хотів допомогти. Але в цілому, якщо брати у бюрократичних тяганинах, то СБУ допомагала. Вона надавала всі необхідні матеріали. Мій адвокат Олександр Плахотнюк збирав це все. Ілля Новиков приймав, привозилося це все в суд і працювало на мій захист", - наголосила Савченко.

Савченко розказала журналістам анекдот

Надія Савченко під час прес-конференції розказала анекдот.

"Є один анекдот, от не знаю тільки розказати вам його чи не розказати. Ну добре. Він досить життєвий. Летів горобець зимою, летів-летів, змерз, упав. А впав у коров'ячу "лепьошку" теплу. От він відігрівся і почав цвірінькати. Прийшла лисиця, витягла його з г**на і з'їла. Так от: не всякий той ворог, що на тебе на***в, не всякий той друг, що тебе з лайна витягнув. І мораль байки така: потрапив у лайно - сиди і не цвірінькай", - підсумувала Савченко.

Варто зазначити, що цей анекдот став відповіддю на питання журналістки, що Савченко думає про затягування її звільнення і кого у цьому звинувачує.

Савченко: "Війною треба було Крим не віддавати"

Надія Савченко заявила, що не встигла піти воювати за Крим, тому поїхали на Схід.

"Війною треба було Крим не віддавати. От був у нас певний період, коли нам треба було йти і захищати свою землю. Ми це пропустили. Чому пропустили цей момент - це вже інше питання. За це ви можете запитати і в мене, адже я була старшим лейтенантом ЗСУ. Я пішла захищати Донбас, тому що не встигла у Крим", - заявила Савченко.

Савченко вважає, що анексувавши Крим Росія порушила міжнародне право.

"Всі методи (повернення Криму, - ред.) хороші, аби вони спрацювали", - сказала Савченко.

Савченко розказала, чому в "Борисполі" була босоніж

Надія Савченко зняла взуття, коли прилетіла до аеропорту "Бориспіль", тому що хотіла пройтися босоніж по злітно-посадковій смузі.

"Я дуже хотіла походити, я хотіла, правда, по траві походити. Чесно кажучи, я хотіла по "взльотці" походити, по злітній смузі, бетон оцей відчути аеродромний. От я коли літаю, то я часто роззуваюся", - розказала Савченко.

Вона зазначила, що вирішила роззутися також через тепле взуття.

"І, потім, у мене було тепле взуття, тому я його просто зняла. Українська земля радіє, на волі все добре, а те що добре виглядає, хтось там говорив, ви знаєте, вільна людина і щаслива людина вона взагалі добре виглядає без косметики абсолютно, без усього, просто тому, що ти сяєш із середини, нарешті ти вільний", - підсумувала Савченко.

Савченко: «Кожна партія України має взяти по політв'язню»

Українська льотчиця та народний депутат Надія Савченко вважає, що українським партіям варто залучати політичних в'язнів до своєї роботи.

Вона наголосила, що вдячна "Батьківщині" за те, що її представники взяли бранку до партії, коли та сиділа у в'язниці.

"Напевно було б дуже добре, якщо кожна партія взяла по одному політв'язню і ми б показали, що ці люди, які у нас є героями, в Росії вважаються злочинцями. Ми всі там герої", - зазначила Савченко.

Савченко: «До останнього не знала, поїду у Магадан чи додому»

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Надія Савченко заявила, що на момент початку процедури звільнення з ув’язнення в Росії не знала ані механізму передачі Україні, ані часових меж.

«Добре, що запитали, саме як я розцінюю (своє звільнення. — Авт.), бо точно не знаю. Коли мене викрадали — я не знаю, як це було, по чиїй добрій волі... Коли я нарешті вирвалась на волю, мене теж ні про що не запитували. Так само зайшли посеред ночі і сказали: «Збирайся з вєщамі». Я не знала, чи я буди летіти чи їхати в Сибір, Магадан, чи я буду їхати в Україну. Тому я сиділа 5 годин у «стакані», я розуміла, що я десь на аеродромі, але як цей механізм вирішувався — я не знаю», - сказала Савченко.

Савченко розказала, що зробить у перший робочий день у Раді

У свій перший робочий день у Раді Надія Савченко зніме плакат з написом "Волю Надії Савченко".

"Я обов'язково піду в Раду. Мені вже два роки прогули ставлять. По-перше, я зніму себе з трибуни і повішу інший плакат "Волю всім тим, хто там ще сидить". Обов'язково! "Батьківщина" вже такий плакат робить", - каже Савченко.

Вона також додала, що займатиметься комітетами чи комісією щодо армії, "щоб тил не розкрали".

Надія Савченко: «Закон Савченко» - правильний»

Савченко не ініціюватиме відміну закону «свого імені», бо вважає, що він — правильний.

«Ви у в’язниці сиділи? Я цей закон ініціювала, бо гарно знала систему з середини», - заявила Надія Савченко на сьогоднішній прес-конференції у Києві.

Вона «на щастя в українській в’язниці не сиділа, але уся постраданська система однакова», упевнена Савченко. На її думку «дуже важко у те що є, якщо воно невірне вживляти вірне». На її переконання, у місцях попереднього тримання перебуває багато невинних, на яких «навішують» справи. Тож людина не має сидіти роками, очікуючи, поки проти неї з’являться докази.

Савченко: "Щоб вирвати кожного нашого готова говорити навіть з чортом"

Надія Савченко каже, що готова долучитися до процесу визволення українських полонених й політв’язнів, які є в Росії.

«Заради того, щоб вирвати кожного нашого я готова говорити навіть з чортом», - заявила вона на прес-конференції у Києві.

Савченко розповіла, що думає про вибори на Донбасі

Вибори на окупованих територіях Донбасу не можна провести.

"Якби ми українці порозумілися. Дуже багато радників у нас. Зараз вибори не можуть бути", - заявила вона.

За її словами, кордон України досі "не закритий".

"Якщо будуть відкриті кордони і буде багато радників - то ми довибираємося. Поки що не можу сказати більше", - пояснила нардеп.

Савченко залякала слідчих Росії з перших днів полону

Російські слідчі з перших днів полону Надії Савченко боялися навіть підійти до неї

"Я себе з першого дня полону якось так повела, що вони боялися до мене підійти. Вони всі стояли на відстані метрів і дивилися на мене. І хотіли наче щось сказати і не могли, і не знали, як я відреагую. Я не знаю, чому. Мені говорили, що або буду співпрацювати, або небо в клітиночку. Я вибрала небо в клітиночку і пішли вони до бісової бабусі. Після цього мені мало що пропонували", - сказала Савченко.

Савченко: «Якщо я комусь тисну руку - це не означає, що ми друзі»

Рукостискання Надії Савченко не означають, що вона знає людину, має про неї свою думку чи вважає її своїм другом

Про це Надія Савченко сказала під час прес-конференції, передаєЕспресо.TV.

"Якщо ви бачите, що я комусь тисну руку, а у вас про цю людину своя думка, то ви зрозумійте, що в мене ще про цю людину немає думки. Я цієї людини не знаю. Тиснути руку по діловому я буду кожному, хто на вулиці підійде, в кулуарах політикам", - сказала Савченко.

Вона заявила, що не цікавилася українськими політиками, поки не була політиком.

"Але ви не думайте, що якщо я з кимось рукостискалася, то це означає, що ми вже друзі", - додала Савченко.

Савченко збирається в турне по Європі

Надія Савченко планує здійснити робоче турне по країнах Європи.

"Мені, напевно, як кожній людині звичайній, нормальній, цивілізованій хотілося б зробити турне світом і просто побачити світ, але не на все буде час. А стосовно саме робочого турне: так, я думаю, що обов'язково", - зазначила Савченко.

Вона висловила впевненість, що світ чує Україну, і наголосила, що в Європі кожна країна повинна чути одна одну, тому що ми всі сусіди.

"І якщо, наприклад, у тебе з боку сусід із гнилою душею і хворим розумом, то нам потрібно, в кого є совість, об'єднуватися для того, щоб зупиняти таких сусідів, тому що вони нам не дадуть жити нікому. І я обов'язково буду їздити по світу, я буду говорити з людьми, я буду знаходити тих людей, які хочуть жити совістливо і в доброму сусідстві", - заявила Савченко.

Українська льотчиця пообіцяла, що все, що можна зробити заради України, вона буде робити.

Савченко готова займатися політикою

Надія Савченко не виключає, що продовжить свою кар'єру як політик.

"Я дуже люблю літати. Але я буду там, де буду корисною Україні. Мені байдуже, де захищати Україну. Якщо завтра розпочнеться гарячий бій, я піду туди в перший ряд. Якщо я знатиму, що більше потрібна тут, я залишуся і докладу максимум зусиль. Ще не знаю як, але я буду робити все і не зупинюсь ніколи. У мене більше немає свого життя. Все моє життя - це Україна. Скільки встигну зробити, доки жива, стільки й зроблю", - сказала Савченко.

Савченко готова стати президентом заради українців

Надія Савченко погодилася очолити Україну, якщо цього вимагатиме український народ.

"Давайте запитаємо так: українці, якщо вам треба, щоб я стала президентом - добре, я буду президентом. Я просто не зовсім вірю, що у нас люди вже навчилися голосувати не за гречку. Не скажу, що я хочу. Я люблю літати, але, якщо треба, я зроблю все, що треба, я пройду й цей шлях", - наголосила Савченко.

Джерело: Gazeta.ua, Еспресо.TV, Укрінформ, УНІАН.