Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Голочки» починають відпадати від Наді. Перестає бути «їжачком»

У гості у свою київську квартиру льотчиця Надія Савченко першою запросила подругу зі Львова – журналістку Ірину Юзик.

Після звільнення з путінського полону та повернення на рідну землю льотчиця Надія Савченко поступово адаптується до життя на волі. Першою у свою столичну квартиру на Троєщині (це помешкання належить родині Савченків) Надія запросила свою найближчу подругу зі Львова Ірину Юзик (на фото). Ірина — журналіст, колишній заступник головного редактора газети “Ратуша”, громадська активістка. Неодноразово їздила до Росії на судові процеси над Савченко. Ірина познайомилася з Надією на початку 2013 року, коли поїхала у Броди писати репортаж про жінок-пілотів.

Як розповіла Ірина Юзик, у середу, 25 травня, отримала телефонний дзвінок, на який чекала два роки: “Юзі, ти нині приїжджаєш? - сказала на другому кінці дроту Надія Савченко своїй подрузі Ірині. - Ну, припини істерику! Коли будеш? О 22.30? А, ну то прямо до нас додому, там і потриндимо. У нас ночуєш!”.

Крім Ірини Юзик, до себе в гості Надя також запросила членів сім’ї, помічника та хлопця сестри Віри. Розмова відбувалася на кухні. Пили шампанське, вино. Час від часу Надя Савченко йшла на балкон курити. Цю звичку, каже Ірина, вона не кидала навіть у камері під час голодування. Під час вечері їли багато солодощів, сиру. На столі також були мариновані помідори.

“У квартирі Наді Савченко були такі собі дівочі посиденьки аж до глибокої ночі, - написала Ірина Юзик у соцмережах. - Перша ніч на волі для усіх була не для сну…

Я часто її обіймала і більше мовчала. Надя багато говорила. Розповідала, як п’ять годин сиділа в автозаку у “стакані” (клітка в автозаку), як до останнього не знала, куди її везуть: чи на етап, чи на обмін. Надя сказала мені про плани щодо роботи: чим треба зайнятися і як змінювати країну. А ще вона думає про те, як витягати з неволі решту заручників Кремля. Надя Савченко просто рветься наводити лад в Україні. За Львів вона теж згадувала. І не раз”.

- Що саме говорила Надія Савченко про місто Лева?

- Перша екскурсія Надії Савченко буде саме до Львова, - розповіла “ВЗ” Ірина Юзик. - Коли це буде — невідомо. Спочатку їй треба владнати життя у Києві. Коли вона була в неволі, я листувалася з Савченко. Повідомляла її про усі справи Львова. Зокрема, розповіла про хаотичну забудову в місті (без дозволів), про руйнування історичних кам’яниць. Розповіла також про скандальний випадок на вул. Чайковського, 31, — розібрали будинок, в якому працював Іван Франко…

- Свого часу Надя говорила, що хоче трохи пожити в лісі, побути подалі від людей…

- Ні, тепер вона цього не збирається робити. Такі заяви були тоді, коли Надя сиділа в неволі. Зараз не збирається йти на відпочинок, брати якусь паузу. Максимально швидко планує повернутися до громадського і політичного життя. Планує бути повноцінним народним депутатом. Про це вона вже говорила з Юлією Тимошенко.

- Але все ж її психологічний стан — пригнічений. В аеропорту була трохи імпульсивною.

- Зрозуміло, що Наді треба “акліматизуватися”. Знаю, вона не планує проходити психологічні курси. Зараз Надя не є агресивною. Це було в перші секунди, коли вийшла з літака. Її можна зрозуміти, бо два роки жила в ізоляції.

Тепер ці “голочки” починають відпадати від Наді. Вона вже перестає бути “їжачком”. До неї приїхали в гості мама, сестра, найближчі друзі. Побачила, як Надя трішки почала “танути”. У квартирі я тримала її за руку, обнімала. Надя не лякалася того. Але спочатку не знала, якою буде її реакція на мене — чи кинеться мене обнімати під час зустрічі, чи ні. Чи скаже: “Дай мені трохи часу!”. Але наша перша зустріч була іншою. Надя побігла мене обнімати, ми довго стояли в обіймах. Вона навіть трішки просльозилася. Для Наді це дуже багато (усміхається. - Авт.). Я теж почала трохи плакати. Це були сльози щастя. Пригадую, як я сильно розплакалася у Ростові, коли побачила Надю за склом.

Я ще кілька днів побуду з Надею у Києві. Сходимо разом на шопінг, бо їй треба купити новий одяг. Зараз Савченко не виходить з квартири, не дає інтерв’ю.

- Може, Надія планує влаштовувати особисте життя?

- Тепер про це ми з нею не говорили. Раніше вона мені казала, що заміжня за своєю роботою. Каже: “Я створена для своєї роботи, щоб працювати для України і заради України”.

Схожі новини