Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гідровипробування львів’ян: гаряча вода потече з кранів аж 11 червня

А ще газовики допишуть у квитанціях додаткову суму за підігрів води. Маєте бойлер — все одно мусите платити...

Уже кілька тижнів львів’яни змушені нагрівати воду в... баняках. У Львові тривають гідравлічні випробування теплових мереж, щоб підготуватися до нового опалювального сезону. У Львівській міській раді обіцяли увімкнути гарячу воду 31 травня. Але через “сюрпризи” (комунальники виявили чимало поривів у мережах) гаряча вода буде аж 11 червня.

Прес-секретар ЛМКП “Львівтеплоенерго” Ганна Пищула розповіла “ВЗ”, що інженери виявили значні пошкодження в тепломережах. Зокрема, 90 поривів виявлено на магістральних трубопроводах ТЕЦ-1 та ТЦ «Північна» (забезпечує теплою водою Шевченківський район Львова). Також проблеми є в мережах на Сихові (в районі ринку “Шувар”). За її словами, трубопровід прокладений під ринком. Щоб ліквідувати пориви, доведеться знести кілька торговельних павільйонів. Серед складних об’єктів, де триває ремонт мереж, — вул. Наукова, 5-7, на території військової частини на вул. Стрийській, 28, вул. Тернопільська, Володимира Великого, 3-5, 51, вул. Щурата, 7-11, Хвильового, 56-а.

Критична ситуація з відсутністю гарячої води збентежила депутатів Львівської міської ради. На засіданні депутатської комісії з питань інженерного господарства це питання піднімуть. Мовляв, “Львівтеплоенерго” не може звикнути до європейських стандартів роботи, а працює за радянськими…

Затягування гідравлічних випробувань має ще інший бік медалі — газовики допишуть у квитанціях додаткову суму за підігрів води. Це стосується споживачів, які не мають газових лічильників. Якщо у квартирі є електричний бойлер, то це не є підставою для скасування плати за підігрів води на газовій плиті (у період відсутності гарячої води в кранах). Мовляв, у постанові Кабміну це не передбачено. Як пояснила “ВЗ” прес-секретар “Львівгазу” Оксана Горак, плата за підігрів води залежить від норм споживання газу та кількості прописаних мешканців квартири.

“Процедура така: “Львівтеплоенерго” повідомляє газову службу про перелік адрес, де відсутнє гаряче централізоване водопостачання. Для таких будинків та абонентів норма споживання застосовується у сумі 7,1 кубометра на людину на місяць, - сказала Оксана Горак. - Відтак мінімальна сума за підігрів води на одного мешканця — 48,28 гривні. Якщо в квартирі зареєстровано п’ятеро осіб — 241 гривня”.

А тим часом…

Львівський публіцист, письменник-гуморист Богдан Волошин у гумористичному тоні відреагував на відсутність гарячої води. Запропонував оголосити у Львові надзвичайний стан. “Пропоную відкрити для спраглих теплої води усі громадські лазні і душові кабінки, облаштувати мийні місця в парках, скверах та інших затінених закапелках, попередньо вигнавши звідти ексгібіціоністів, - сказав пан Богдан. - Купання у міських фонтанах та артезіанських свердловинах має стати доброю традицією та обов’язком кожного львів’янина відкритого для світу, але злегка підсмерділого міста”.

Схожі новини