Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І Маршали Гречки будуть, і пряники з Палицею...

За мандати у вакантних округах Банкова горлянки гризтиме

Поки одні, дивлячись на полиці з гречкою, ледь не хрестяться від жаху (ціни на цей продукт вже за «сороковник» перевалили), інші облизуються у передчутті гречаної халяви. Центрвиборчком дав старт проміжним виборам у семи «осиротілих» округах (голосування призначили на 17 липня), а значить, у кандидатських «закромах» вже розфасовують виборчу гречку. Хтось прокладатиме шлях до серця виборців через шлунок, хтось — через кишеню чи адмінресурс. Бійня за мандати у вакантних округах обіцяє бути такою, що навіть торішні скандальні вибори у Чернігові можуть квіточками здатися. На кону — не лише персональні апетити охочих осісти у Верховній Раді, а й питання парламентської коаліції. Щодо кількості коаліціонерів-підписантів і так сумніви були. А тепер арифметика точно не сходиться: після того, як п’ятеро депутатів-мажоритарників з пропрезидентської фракції залишилися без мандатів (Владислав Атрошенко пересів у мерське крісло, Юрій Гарбуз і Андрій Гордєєв — у губернаторські, а Тарас Кутовий та Ігор Насалик — у міністерські), більшість у складі «БПП» і «Народного фронту» залишилася у меншості. Замість мінімально необхідних 226 штиків у них лише 223. План-мінімум для Банкової — отримати на проміжних виборах хоча б три зі семи можливих мандатів.

Чернігів: порошенківські вигнанці — проти Банкової

Якщо у вакантних округах на Полтавщині, Луганщині й у Херсоні передвиборча картина наразі мало вимальовується (подейкують хіба що про активність у полтавській вотчині міністра Кутового, який буцімто лобіює округ для когось зі своїх ставлеників, та про можливе балотування на херсонських виборах скандального екс-начальника поліцейського Департаменту протидії наркозлочинності Іллі Ківи), то в інших потенційних кандидатів вже зо два десятки назбиралося. Чи не найбільше на слуху — передвиборчі розклади у 206-му чернігівському окрузі. І не лише через відомі прізвища, які можуть з’явитися у тамтешньому бюлетені. «Підперчила» увагу до липневих виборів у Чернігові «засвітка» у виборчих перегонах нардепа від «БПП» Сергія Березенка. Того самого, який улітку 2015-го разом зі своїм конкурентом Геннадієм Корбаном «прославився» брудною кампанією на проміжних виборах у сусідньому, 205-му окрузі. Чого тільки там не було: і гречка, і гроші, і зброя, і фальшиві виборчкомівські печатки... Переможцем «чорних перегонів» оголосили Березенка. Не минуло і року, як він знову на чернігівських виборах намалювався. Тільки цього разу — не у кандидатських списках, а як проштовхувач потрібного Банковій кандидата. Судячи з активної піар-кампанії, яку розгорнули ще задовго до офіційного старту виборчої кампанії, у «БПП» роблять ставку на скандального столичного забудовника, президента корпорації «Укрбуд» Максима Микитася. За куратора у нього — Березенко, за виборчого «продюсера» - чернігівський мер Владислав Атрошенко, який переїхав у ратушу з Верховної Ради (у парламенті екс-«регіонал» осів у «БПП»). «Атрошенко збирає під Микитася цілі зали й організовує різні заходи, - написав у своєму Facebook про цей виборчий тандем «неугодний» екс-нардеп Єгор Фірсов, в якого після виходу з фракції «БПП» відібрали мандат. - До Микитася «у спадок» перейшов благодійний фонд Атрошенка. Це стандартна «ригівська» форма, яку я часто бачив на Донбасі. Замість прозорого фінансування через офіційний рахунок вдаються до різного роду «прокладок». Саме ці псевдоблагодійні фонди і займаються тим, що роздають гречку і тушонку. ЦВК на це ніяк не реагує, правоохоронці теж. Так можна вкрасти кілька мільйонів, злити їх через фонд на округ й отримати мандат для подальшого збагачення».

Сам Єгор Фірсов спробує повернутися у Верховну Раду по тому ж 206-му округу (ЦВК вже зареєструвала його кандидатом у депутати). Каже, обрав його, сподіваючись, що з допомогою чернігівчан вдасться завадити черговій спробі Банкової перетворити Чернігів на «портал для телепортації у парламент ручних пройдисвітів».

Приглядається до чернігівських виборів й інший вигнанець з Верховної Ради — Микола Томенко (його позбавили мандата разом з Фірсовим). Балотуватися, каже, згоден з однією умовою: якщо «здорові політсили» дружно протистоятимуть протеже Банкової. «Якщо ж буде десять кандидатів-демократів й один, який роздаватиме гроші і за яким влада возитиме міліцію, аби ніхто йому не заважав, то я в цій історії участі не братиму, оскільки вона може трагічно закінчитися», - заявив Томенко.

Ходили чутки, що опозиціонери з «БПП» вирішили насолити Банковій, виставивши проти її кандидата у 206-му окрузі свого — колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська. І хоча Касько від участі у виборах відхрестився («згоди нікому не давав, нікуди не збирався»), зробив це непереконливо. «Може, завтра прокинуся з думкою про це», - проговорився, екс-зам «генерального», коментуючи розмови про свій можливий похід у Верховну Раду.

Округ Єремеєва Палицею вибиватимуть?

Із проміжними виборами у 23-му окрузі на Волині майже на рік прострочили. Звільнився він після смерті Ігоря Єремеєва у серпні 2015-го (нардеп помер від травм, отриманих після падіння з коня). Але до середини травня покійний депутат значився у базі Верховної Ради і Центрвиборчкому живим. У ЦВК виправдовувалися, що не можуть оголосити вибори в окрузі Єремеєва, оскільки не отримали з парламенту довідки про смерть. У ВР же продовжували тягнути час: то свідоцтво про смерть не потрібне, то воно загубилося (знайшлося, вже коли спікером Андрій Парубій став). І неекспертам було зрозуміло: з виборами затягували свідомо. Пояснення одне: оцінивши шанси близького до Коломойського Ігоря Палиці і власну програшну позицію в окрузі Єремеєва, з Банкової спустили стоп-сигнал. Посилювати позиції свого «заклятого друга» Коломойського у ВР ще одним депутатським багнетом президентові ні до чого було.

Тепер же, коли зійшлися на мировій, очевидно, і про комбінацію на волинських виборах домовилися. Чи означає це, що Палиця таки балотуватиметься в окрузі, про що заявляв ще минулої осені? Подейкують про можливий бартер між Банковою і Коломойським: «БПП» не заважає «УкрОПу» на Волині, натомість «укропівці» зливають під провладного кандидата округ у своїй іншій виборчій вотчині — Дніпрі. Той самий, який звільнився після обрання нардепа Бориса Філатова дніпровським мером і який збиралися «відписати» Геннадію Корбану. Тепер Корбан — у прольоті, оскільки має півтора року умовно (у справі щодо викрадення екс-голови Держкомзему Сергія Рудика) і не зможе балотуватися з непогашеною судимістю. Але його неучасть у виборах ще не гарантує Банковій перемогу у Дніпрі. «БПП» потрібен «шансовий» кандидат. Як варіант — можуть задіяти «укропівську» тактику, тиснучи на патріотизм. Серед кандидатур від «БПП», які розглядають з прицілом на вибори у Дніпрі, вже озвучили прізвище відомої волонтерки і радниці міністра оборони Тетяни Ричкової.

Якщо чутки про «мах за мах» небезпідставні, «УкрОП» має шанси отримати мандат в окрузі Єремеєва. Навіть якщо балотуватиметься не Палиця (навіщо втрачати крісло голови обласної ради?), а хтось з його «вихованців». А що, коли домовленість не спрацює? Тоді вимальовується варіант, як на минулих мерських виборах у Луцьку, коли у дружбі проти висуванця Палиці «БПП» об’єднав зусилля з фінансово-промисловою групою «Континіум» (Єремеєв був її співзасновником). Зважаючи на те, як Банковій вдалося приручити єремеєвську «Волю народу» у Верховній Раді, такий запасний сценарій цілком імовірний. Кого можуть висунути по округу Єремеєва? Єремеєва. За версією, яка прозвучала у волинських ЗМІ, дует «БПП»-«Континіум» може зробити саме «фамільну» ставку, висунувши кандидатом сина чи брата Ігоря Єремеєва. Або ж — дружину.

Де «бойовик» Сєня не пройде, туди «клонованого» Насалика зашлють

Може «сфамільярнічати» Банкова і в окрузі нинішнього міністра Ігоря Насалика, виставивши на проміжних виборах його молодшого брата, рогатинського мера Сергія Насалика. За формулою: адмінресурс + прізвище = перемога. Але, зважаючи на те, як зміліла народна любов до Насалика-старшого у Калуші (де він був мером і звідки отримав путівку до парламенту), розрахунок на «вдячність» виборців калуського округу цього разу може і не спрацювати. Як і запасна ставка на ставленика Ігоря Насалика, нинішнього мера Калуша Ігоря Матвійчука (його кандидатуру теж обговорюють серед імовірних кандидатів на 85-му окрузі).

Приглядаються до калуських виборів і в «Свободі». У кандидати навіть її керманича, Олега Тягнибока, сватали. Але поява його прізвища у бюлетені малоймовірна. Банкова горлянку за потенційно виграшний для себе округ Насалика перегризе. І шанси переграти її у «Свободи» мізерні. А навіщо Тягнибокові програшна кампанія, та ще й не будь-де, а на електорально прихильній до «Свободи» Івано-Франківщині? Але ігнорувати вибори для «тягнибоківців» - теж не вихід. Привид дострокових парламентських перегонів ніхто не розвіяв, тож треба користатися навіть найменшим шансом нагадати про себе виборцям. Для нагадування згодиться і хтось з партійних «підполковників». Наприклад, колишній віце-спікер Руслан Кошулинський чи голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Ходили чутки про можливу «реінкарнацію» у парламенті через вибори на калуському окрузі відставного прем’єра Арсенія Яценюка. Аж поки його речниця Ольга Лаппо не спростувала такі розмови постом у Facebook. «Офіційно повідомляю: це неправда», - написала Лаппо.

32,2 млн. грн.

Таку суму запросила ЦВК на організацію і проведення проміжних виборів у семи вакантних округах.

Схожі новини