Передплата 2024 «Добрий господар»

«Дипломатична» контрабанда

Мікроавтобус, ущерть набитий цигарками, намагався доправити в ЄС чоловік Першого секретаря Посольства України у Словаччині

У Закарпатській області на українсько-угорському кордоні в пункті пропуску «Лужанка» силовики затримали контрабандиста з дипломатичним паспортом. “Водій мікроавтобуса «Фольксваген Транспортер» із дипломатичними номерами, житель Києва Сергій Ліщишин, який є чоловіком Першого секретаря Посольства України у Словаччині Оксани Ліщишин, намагався вивезти за кордон понад п’ять із половиною тисяч блоків сигарет, - розповів голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. - При цьому надав митникам і прикордонникам дипломатичний паспорт і підписаного власною дружиною листа, згідно з яким із 21 по 24 травня мікроавтобус перевозить дипломатичний вантаж і не підлягає контролю”.

Як повідомив Геннадій Москаль, митники запідозрили наявність контрабанди після того, як службовий собака дав сигнал про цигарки, - і почали наполягати на огляді. Пан Ліщишин вчинив скандал, погрожував викликом консула... Митники зв’язалися з МЗС України, розповів закарпатський губернатор, і після отримання дозволу на огляд мікроавтобуса виявили 5 тисяч 685 блоків сигарет вартістю 620 тисяч гривень. Сигарети й мікроавтобус вилучено.

За повідомленням прес-служби Мукачівського прикордонного загону, на чиїй ділянці відбулося затримання, у суботу, 21 травня, близько 19-ї години, контрабандист із дипломатичним паспортом заїхав на пункт пропуску мікроавтобусом “Фольксваген Транспортер” зі словацькими номерами.

Прикордонники кажуть, контра­бандиста виказало те, що під час прикордонно-митного оформлення водій поводився зухвало та відмовився надати транспортний засіб для поглибленого огляду. Далі чоловік, здійснивши автівкою розворот, спробував втекти від правоохоронців. Прикордонники затримали автобус біля шлагбаума та повернули його до місця проведення огляду. І тут службовий собака дав сигнал, що в авто можуть перевозити сигарети.

Своєю чергою, у прес-службі закарпатської ДФС «ВЗ» поінформували, що водій «Фольксвагена» обрав «зелений коридор» і надав листа одного з посольств України - про те, що автомобілем перевозять дипломатичний вантаж, який не підлягає контролю.

Однак на посту авто пропустити відмовилися, оскільки працівники КПП не змогли провести бодай візуальний огляд крізь повністю затоноване скло. Водію запропонували провести огляд авто. Той заявив, що в транспортному засобі дипломатичний вантаж, і без дозволу та присутності представника МЗС доступ надати відмовляється... Спільними зусиллями прикордонників, митників та співробітників СБУ вдалося відчинити задні двері “Фольксвагена”, ущерть забитого цигарками з українськими акцизами. Загалом було виявлено 56890 пачок цигарок українського виробництва з акцизними марками — 25090 пачок LD RED, 24610 пачок LD BLUE, 490 пачок LD BLUE LIMITED, 6700 пачок PALL MALL.

Голова Закарпатської ОДА звернувся з листами до вищого керівництва митниці, прикордонної служби та СБУ - з проханням заохотити тих працівників, які проявили принциповість при затриманні контрабандистів. Паралельно Москаль звернувся і до МЗС - із критикою відомства, яке очолює закарпатець Олег Гаваші, Надзвичайний і Повноважний посол України у Словаччині. А також із проханням дати оцінку діям осіб, які, «прикриваючись дипломатичною недоторканністю, банально намагаються заробити на сигаретах, компрометують Украї­ну і виставляють весь дипломатичний корпус на посміховисько».

Схожі новини