Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи потягне Луценко генпрокурорського воза?

Під збільшувальним склом вітчизняний політикум і громадянське суспільство стежать за кожним кроком нового генерального прокурора Юрія Луценка.

Увага до нього більша, ніж до будь-кого з попередників. Бо Луценко — перший в історії країни очільник ГПУ без юридичної освіти і прокурорської практики. Сам він каже, що це не велика біда, бо має іншу перевагу - політичну волю до реформ. Його появу в офісі на Різницькій,13, тамтешні клерки, як і опоненти у парламенті, зустріли з холодком, і це обіцяє неминучі “виробничі” і світоглядні дербі за його участі. Цікавість до нової роботи Луценка підсилюється тим, що разом з президентом аванси собі він видав щедріші від інших: зламати хребет корумпованій прокурорській системі. Відводить для цього півтора року, а далі планує поступитися місцем представнику нової генерації з цього середовища.

Перед входженням у генпрокурорський кабінет колишній голова фракції “Блок Петра Порошенка” дав слово на прикладі своїх підлеглих втілити правило: закон один для всіх. Планує люструвати чотири сотні скомпрометованих працівників прокуратури, які раніше не пройшли через сито очищення. Водночас захищатиме від політичного тиску чесних представників свого відомства.

Луценко вважає 4%-ий рівень розкриття злочинів катастрофічно низьким. Щоб кардинально змінити такий стан справ, планує відновити офіс реформ ГПУ, залучити до “всеобучу” вітчизняних прокурорів “шерлоків-холмсів” з Федерального бюро розслідувань США. А ще до компанії чесних професіоналів увіллє “свіжу кров”: кооптує в органи прокуратури нових людей-правників, які раніше не працювали у цій системі, але своїм приходом здатні оздоровити її. На думку Луценка, лише так можна змінити “генеральний могильник”, перетворити ГПУ у “справжнього адвоката держави та людей”.

Є, однак, сумніви щодо новаторського підходу Луценка у кадрових питаннях, позаяк, за даними з багатьох джерел, він намагатиметься “влити у нові міхи старе вино”. Як приклад, наводять ідею нового генпрокурора повернути у ГПУ одіозного Олексія Баганця, який свого часу захищав Луценка у суді...

“Завдання завдань” для Луценка — під час відкритого (нехай і заочного) суду притягнути до відповідальності екс-президента Януковича і членів його корумпованої команди, усіх, хто причетний до злочинів проти Майдану, повернути у державний бюджет кошти, нажиті злочинним шляхом. Новий генпрокурор сказав, що сам представлятиме звинувачення Януковичу у суді. Окрема тема для Луценка — покарання зрадників Батьківщини, які сховалися в окупованому Криму і Донбасі.

Водночас новоспечений очільник ГПУ каже, що не прислухатиметься до “порад” політиків, кого посадити, а кого “не чіпати”, не дозволить політикам втручатися у роботу слідчих. У жодному разі не керуватиметься почуттями помсти, а у своїх рішеннях виходитиме з фактів. При цьому не дивитиметься у паспорт підозрюваного, на колір його партійного квитка, не зважатиме на статус.

Після таких запевнень вдова загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе через соціальні мережі нагадала Юрієві Луценку, що він колись був лідером протестного руху “Україна без Кучми”. Тож, сподівається, доведе до кінця розпочату справу, мовляв, має тепер для цього усі повноваження. Як відомо, активісти згаданого руху, Мирослава Гонгадзе і сам Юрій Луценко, вважали екс-президента Леоніда Кучму, екс-спікера Верхов­ної Ради Володимира Литвина (він голосував за призначення Луценка генпрокурором) причетними до розправи над її чоловіком.

У суспільстві вважають, що, попри свої гучні заяви про громадянську принциповість, на новій посаді Луценко все ж не стане на стежку війни з олігархами. Хоча б тому, що за нього у Верховній Раді голосували багато нардепів, які підконтрольні цим багатіям.

Аналітики прогнозують, що у своєму бажанні дати бій корупції Луценко наштовхуватиметься на спротив судової системи, з якою у нього складна історія відносин. З іншого боку, тепер ця сфера відповідальності, значною мірою, лежить на Національному антикорупційному бюро, тож всі його промахи у викоріненні корупції за інерцією можуть списувати на відомство, очолюване Луценком...

На відміну від чинного президента Петра Порошенка, який бачить у Луценку ген­прокурора-реформатора, колишній керівник Секретаріату президента Олег Рибачук сумнівається, що новий керівник ГПУ впорається з поставленим завданням. “Луценко точно найкраще мотивований, — заявив Рибачук в інтерв’ю одному з видань, - щоб зруйнувати старі принципи у прокуратурі, розібратися з тими, хто незаконно саджав його і автомайданівців, з частиною прокурорсько-суддівської мафії, яка за часів Януковича творила безчинства, а через два роки після Майдану далі працює. Але для країни це не є головним аргументом. Луценко не зможе зробити основного - боротися з корупцією теперішньої влади...”. На переконання Рибачука, “особисті якості Луценка йому ніяк не допоможуть. Він залежний від правил гри. І не може діяти без повної політичної підтримки президента і тих еліт, на мозолі яких міг би наступати. Чи може він якось діяти по офшорному скандалу, де є прізвище Порошенка, Кононенка? - суспільство цього дуже очікує. Якби Луценко був готовий, він зробив би це”. На думку експерта, поки що у Луценка репутація “політичного виживали”. Тож за таким принципом, швидше за все, і діятиме на посаді генпрокурора...

Коментар для “ВЗ”

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Луценко прекрасно розуміє складність поставленого завдання. Він пішов у генпрокурори, а це вказує на його відповідальність, рішучість, одержимість, бажання домогтися поставленої мети. Намагатиметься реформувати ГПУ і, вірю, дечого доб’ється.

Щодо особистого досвіду “спілкування” Луценка з право­охоронною системою, то це, радше, позитив, тому що не дасть йому розслабитися. Прокурори виступили проти його призначення - теж позитив, значить, “мітла” Луценка буде густою... Що стосується притягнення до відповідальності “колишніх”, то тут справді може зіграти роль особистісний чинник. Свого часу Луценко заарештовував “регіонала” Колеснікова, однак політики не дали тоді довести цю справу до кінця. Тепер Луценко спробує надолужити нереалізоване. Та й увага громадськості до резонансних справ значно більша...

Знаю Луценка як досить зважену людину. Сподіваюся, що на посаді генпрокурора він вмітиме брати під контроль свої емоції.

Фото Михайла МАРКІВА

Схожі новини