Передплата 2024 ВЗ

«Як можна мати зарплату 5 тисяч і бути мільйонером?»

Головним антикорупціонером Львівщини став адвокат Тарас Лопушанський.

Конкурсна комісія Національного антикорупційного бюро України обрала керівника Львівського територіального управління НАБУ. Переможцем конкурсу став львівський юрист, 33-річний Тарас Лопушанський (на фото). Досі Лопушанський займався суто адвокатською діяльністю — був головою (керуючим партнером) адвокатського об’єднання «Ордер». Має три вищі освіти за фахом «Право», «Правознавство» і «Німецька мова та література». Одружений, має двох синів.

Новопризначений керівник теруправління НАБУ розповів “ВЗ”, що уявляв собі весь процес по-одному, але реалії виявилися дещо іншими. Але він радий, що випробував себе і довів собі власну фаховість. Пан Тарас розповідає, що ніколи не працював у державних органах, не вступав у жодні партії. На виборах у Верховну Раду у 2014 році був довіреною особою Лідії Котеляк (ВО “Батьківщина”), але лише супроводжував кандидата у юридичному плані, допомагав документами на реєстрацію. Новопризначений антикорупційний очільник запевняє, що не є родичем з олігархом зі Старосамбірщини, політичним і громадським діячем, нардепом V та VIII скликань Андрієм Лопушанським (член фракції БПП “Солідарність”), хоча знайомий з ним. Тарас Лопушанський - із професорської сім’ї: батько — завідувач кафедри німецької філології Дрогобицького нацуніверситету, мама — лікар-реабілітолог.

“Коли закінчив університет з відзнакою і аспірантуру, міг піти працювати у правоохоронні органи, - розповідає Тарас Лопушанський. - Але, знаючи, як там люди працюють — на низьких зарплатах, але їздять на дорогих машинах, живуть у дорогих особняках — зрозумів, що це не для мене. Як можна бути мільйонером, а мати офіційну зарплату 5 тисяч гривень? Значить, людина має інші джерела прибутку. Зарплата керівника територіального відділення НАБУ - 41 тисяча гривень. Плюс можливість спробувати себе у чомусь новому, вдосконалити свої знання, є можливість кар’єрного росту”.

Тарас Лопушанський розповідає, що у 2010 році разом із друзями “з нуля” створив юридичну компанію, яка пізніше переросла в адвокатське об’єднання. Компанія працює повністю прозоро — усі працівники оформлені на офіційну зарплату. “Я певний час працював за кордоном і зрозумів, що перспектива є саме в адвокатурі, - розповідає пан Тарас. - Це чесні гроші — прийшов клієнт, я його проконсультував, він мені заплатив. Ми навіть не рекламувалися, бо вважали, що найкраща реклама для юриста, адвоката — задоволений клієнт”.

Новопризначений директор Львівського теруправління НАБУ розповів, що, мабуть, останній з усіх кандидатів (а їх було аж 47) подав документи на цю посаду - в останній день і в останню годину. Вагався, бо не дуже вірив, що відбір відбудеться неупереджено. Мав перед очима свіжий приклад “реорганізації” в органах прокуратури - 99% “старих” працівників залишилися на своїх місцях.

В адвокатському середовищі Тарас Лопушанський не є дуже знаним. “ВЗ” опитав кількох досвідчених львівських адвокатів, і вони нічого про нього не чули. Одні кажуть, що він ще молодий (у “віці Христа”) як для адвоката і, можливо, тому малознаний. Інші — якраз і добре, що молодий, бо “не зіпсований”. Однак усі колеги по цеху сприймають факт призначення саме адвоката керівником місцевого антикорупційного бюро позитивно. “Добре, що призначили не з прокурорського, не з міліцейського і не з судового середовища, - каже співрозмовник “ВЗ”. - Як бачимо, реорганізація прокуратури так і не відбулася, майже усі залишилися на своїх місцях. Подібна ситуація — в інших державних право­охоронних структурах. А адвокатура не є державною структурою. Оцінку роботи адвоката дає лише його клієнт. Головне — щоб новопризначений очільник Антикорупційного бюро вистояв на цій посаді...”.

А тим часом...

У Львівського територіального відділення НАБУ будуть такі повноваження: зв’язки з громадськістю, комунікація, виявлення корупційних випадків — приймання від людей заяв і звернень. Наразі на місцях не буде детективів. Якщо треба буде, вони приїжджатимуть із Києва. Штат тервідділення буде у межах 15 осіб. Ця кількість має працювати на Львівську, Волинську, Закарпатську, Чернівецьку, Тернопільську, Івано-Франківську, Рівненську, Хмельницьку області.

Фото з приватного архіву Тараса Лопушанського