Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іспанські канікули українського президента

Відпочинок Петра Порошенка на власній віллі у Марбельї викликав чимало запитань морально-етичного  характеру.

За дві декади квітня президент України Петро Порошенко тричі потрапляв у майново-грошові скандали. Спочатку Міжнародний консорціум журналістських розслідувань сповістив, що разом з 11-ма керівниками інших країн український лідер причетний до створення офшорних компаній за кордоном, зокрема у Панамі (ці компанії зазвичай використовують для ухилення від сплати податків на батьківщині). Всупереч вимогам антикорупційного законодавства, відомості про ці компанії Порошенко не вніс у свою декларацію ні минулої, ні цієї весни. Це й викликало у суспільстві підозри про приховані оборудки. Скандал набув ще більшого розголосу, коли стало відомо, що чинний президент використовував офшорні зони і давніше, від 2003 року, у часи президентства Леоніда Кучми — проти “шоколадного короля” навіть порушували кримінальну справу, звинувачували у завданні збитків державі на 25 млн. грн. Порошенко користувався послугами офшорних фірм тоді, коли працював на державних посадах (був нардепом, міністром), перебування на яких забороняє ведення бізнесу. І ось минулими вихідними українці почули новий “компромат” на першу особу держави: Петру Олексійовичу дорікають за те, що не показав у своїх фінансових звітах закордонного майна. А саме — віллу і яхту в Іспанії, де відпочивав 8 березня цього року…

Якісь російськомовні туристи (або ті, що видавали себе за них) зафіксували, як у Міжнародний жіночий день президент України у джинсах, кросівках, джемпері заходить в одну з іспанських аптек, купує там ліки і вітаміни. Після того, як відвідувачі упізнали його і звернулися із запитанням, він швидко сів за кермо білого “Порше” і поїхав геть.

Так виглядає вілла українського президента Порошенка...
Так виглядає вілла українського президента Порошенка...

Крім цих фото, у ЗМІ з’явився знімок розкішних, з фігурами сфінксів, апартаментів Петра Олексійовича, де він відзначав 8 Березня. А ще — пірс, до якого пришвартовано яхту, яка начебто належить йому. До речі, за деякими даними, у тій же Марбельї, неподалік “фазенди” українського президента, розташовано іспанську мега-опочивальню президента Росії Путіна...

Після того, як ці фото потрапили у ЗМІ, на Банковій визнали, що президент на початку березня, “в офіційний вихідний”, відпочивав на віллі в Іспанії. Мовляв, перебував там з приватним візитом. В АП дали зрозуміти, що не повідомляли про цю поїздку з міркувань безпеки. Чиновники заявили, що Петро Порошенко є інвестором фонду Prime Assets Capital, компанії якого функціонують у Литві, Угорщині, Іспанії. І запевнили, що усі джерела його коштів оподатковують, все майно, яке належить Петру Порошенку як фізичній особі, відображено в його декларації. Тож які претензії?

...А так — дача німецького канцлера Меркель...
...А так — дача німецького канцлера Меркель...

Журналісти так і не могли второпати, де у згаданому звіті йдеться про віллу і яхту Порошенка у Марбельї, чому їх старанно зашифровано? А у пересічних українців у зв’язку з іспанськими вакаціями Петра Олексійовича виникає до нього кілька інших закономірних питань. Поза сумнівом, президент — жива людина, як і всі ми, має право на відпочинок. Два останні роки для глави держави через війну та внутрішню політичну та економічну кризи були вкрай виснажливими. Тож, зрозуміло, повинен відпочити, відійти від цих стресів, набратися здоров’я. Але чому ми, громадяни, виборці, які з тривогою вслухаються у зведення про події на Донбасі, дізнаємося про відсутність у країні обраного нами лідера, Верховного головнокомандувача, більше як через місяць - лише після того, як зчинився рейвах у пресі? Якщо у канцелярії президента так переймалися питаннями безпеки, то чому не повідомили про відпочинок першої особи відразу по закінченні “приватного візиту”.

Зрештою, про яку безпеку державного діяча йдеться, якщо в іспанську аптеку Петро Порошенко ходив без охорони?! Хіба це припустимо, коли йдеться про носія державних, військових таємниць, людину, на плечах якої відповідальність за долю країни, яка третій рік потерпає від агресора?

Якщо на те пішло, у різних місцях України є чимало прекрасних місць для відпочинку — Петро Олексійович міг “переключитися” у Карпатах, в Одесі, на Волині. Для цього не обов’язково літати на заморські курорти. Та головне питання: чи етично, чи морально ніжитися під пальмами у період війни, коли твої солдати стримують атаки знавіснілого ворога?

І ще одне. Звітуючи про “приватний” візит президента, на Банковій забули уточнити, чиїм коштом відпочивав президент? Яким транспортом - службовим бортом чи комерційним чартером? - літав до Іспанії. На фоні недавніх офшорних скандалів, які для багатьох високопосадових іноземців закінчилися відставкою, на тлі звинувачень у згортанні боротьби з корупцією президент мав би дати публічні відповіді на ці запитання.

Думка з приводу

Володимир БОЙКО, журналіст-розслідувач

Про цю віллу Порошенка на середземноморському узбережжі широко відомо у вузьких колах завдяки нинішньому «інформаційному» міністру Юрію Стецю, який якось відпочивав в гостях у Порошенка разом зі своєю дружиною, ведучою «5-го каналу» Яною Конотоп, і здуру виклав на Фейсбуці фотографії цієї вілли. Схаменувшись, Стець ті світлини видалив. Але їх встигло передивитись і «скачати» чимало зацікавленого народу...

Адміністрація президента була змушена підтвердити достовірність оприлюдненої інформації, хоча й заперечує, що Порошенко є власником вілли.

Звісно ж, номінально іспанська нерухомість записана не на Порошенка, а на належну йому компанію Prime Assets Capital, яка здійснює речове право на віллу. У той час як Порошенкові належить майнове право на іспанський маєток, він є його повновладним хазяїном і здійснює тріаду власності — володіє, користується та розпоряджається. По суті, купівля вілли від імені належної Порошенку інвестиційної компанії була удаваною угодою, яка мала на меті приховати справжні правовідносини. А відтак, згідно з українським законодавством, повинні застосовуватись ті норми, які регулюють справжню угоду, хоча вона й не викладена на папері.

Більш того, оскільки Порошенко є президентом України, він був зобов’язаний не просто задекларувати садибу на узбережжі Іспанії. Відповідно до статті 36 Закону України «Про запобігання корупції», Порошенко мав до 5 вересня 2015 року (дата визначається тим, що цей закон набрав чинності 6 серпня 2015 року) передати цю нерухомість разом з усіма своїми офшорними компаніями та інвестиційними фондами в управління суб’єкту підприємницької діяльності, який зареєстрований в Україні та який має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на провадження діяльності з управління цінними паперами. Всі розповіді Порошенка про якісь «сліпі трасти» є прикладом кричущої корупції та неповаги до законів України, оскільки питання запобігання конфлікту інтере­сів президента-комерсанта вирішено на законодавчому рівні...

Можливо, на вулиці Банковій про це не знають, але в Україні встановлено відповідальність президента за невиконання антикорупційного законодавства. Звісно, ця відповідальність не може бути кримінальною — президент на час виконання своїх повноважень має імунітет від кримінального переслідування. Вона є адміністративною. А саме: уповноважена на те особа Служби безпеки України повинна скласти відносно громадянина Порошенка П.О. адміністративний протокол про скоєння ним корупційного правопорушення й направити протокол на розгляд Печерського райсуду Києва. Якщо суд дійде висновку, що Порошенко після 5 вересня 2015 року не передав свої корпоративні права суб’єкту підприємницької діяльності, який зареєстрований в Україні та який має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на провадження діяльності з управління цінними паперами, суд зобов’язаний накласти на Порошенка П.О. штраф і конфіскувати доходи, отримані Порошенком П.О. від діяльності належних йому компаній. А також внести Порошенка П.О. у базу даних корупціонерів із забороною обіймати будь-які посади на державній службі...

Фото “Української правди”

Схожі новини