Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові відзначили 26-ту річницю підняття Державного прапора над Ратушею

  • 31.03.2016, 12:33
  • 3 119

З цієї нагоди сьогодні о 9.30 год. у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла відбувся загальний молебень за львів’ян.

Молитву очолив настоятель храму о. Степан Сус, Голова Центру Військового Капеланства, спільно з капеланом Львівської міської ради о. Павлом Дроздяком. Перед львівською Ратушею відбулося коротке віче з нагоди 26-тої річниці підняття національного стяга в місті, а опісля — церемонія підняття прапора над Ратушею та спільне виконання гімну України.

«Коли в ті буремні роки піднімався стяг над Ратушею, це був великий подвиг, це була велика мужність і сила волі тих обранців громади, які були гідними, які мали Бога в серці. Час пролетів достатньо швидко. І сьогодні колеги-депутати згадують цю мить, і кожного року вже традиційно тут, на площі Ринок, в Ратуші, ми збираємося і маємо цю хвилюючу мить підняття нашого українського національного прапора.

За ці 26 років прапор пройшов складні випробування. Сьогодні під час молитви згадували і всіх тих хлопців, яких ми покривали нашим прапором, коли проваджали в останню путь на Личаківський цвинтар. Дуже багато українців загинуло і віддало своє життя, щоб ми тут з вами могли вільно жити і вільно працювати. Але пам'ять і велика сила нашого прапора повинні давати нам стимул, показувати якісний приклад для всієї України не тільки в тому, що ми були перші, коли йшлося про національну ідею, про символи. Ми повинні бути перші і в питанні розвитку нашого міста, економіки, створення робочих місць. Це на сьогодні дуже важливо, бо маємо непросту ситуацію в країні. Синонімом нашої держави чомусь останніми роками є «політичні кризи». Тому я б дуже хотів, щоби Львів показав якісний приклад, був локомотивом для всієї України. Я дякую всім, хто сьогодні мав можливість прийти і разом з нами розділити цю хвилюючу мить підняття прапора. Бажаю всім здоров’я, успіхів і процвітання. Слава українському прапору! Слава Україні!

В нас є добра традиція, що депутати першого скликання також покладають квіти на могилу Богдана Котика, який в той час брав на себе найвищу функцію в місті», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Участь у заході взяв капелан ЛМР о. Павло Дроздяк, депутати першого та сьомого скликань, працівники міської ради, міський голова Львова Андрій Садовий та голови Львова минулих каденцій.

«Сесія — не символічна, а справжня. Символом є те, що ми об’єднані довкола нашого знамена. Декілька хвилин тому ми провели спільну молитву у Гарнізонному храмі, де це знамено відчитується по-особливому, в храмі, де це знамено по-особливому до нас промовляє. Адже саме під тим знаменом йдуть у бій, охороняючи наше з вами життя, наші захисники, наші воїни, для яких цей прапор став прапором життя. Сьогодні хочу подякувати депутатам першого демократичного скликання, які присутні між нами, за їхню відвагу та рішучість. За ту відвагу, яку вони 26 років тому зуміли, можливо, в собі відродити. Ту відвагу, яку вони зуміли посіяти через цей благословенний прапор, який сьогодні продовжує майоріти над нашою державою. Дякую, дорогі депутати, що передали нам справді важливу місію — берегти, любити свою державу, йти до кінця, незважаючи на різного роду перешкоди чи труднощі, але завжди вірити в те, що наша держава є благословенна Богом.

За декілька хвилин цей прапор, благословенний Богом, знову замайорить. Дай нам, Боже, жити в нашому місті, в нашій країні, вільній, незалежній, дай нам, Боже, так завжди проводити сесію — відкрито, не у стінах міської ради, а посеред львів’ян, відкрито перед усіма. Бо Львів — відкрите місто для світу і ця відкритість має бути в усьому. Відкриваймо наші серця до Господа Бога і йдімо до кінця, борімося за наше знамено, за наш державний прапор. Дай нам, Боже, ніколи в житті не зрадити Бога і свою державу», - зазначив капелан Львівської міської ради отець Павло Дроздяк.

«Таке вже покликання, така місія Львова — бути першим. Власне, в 90-ті роки депутати Львівської міської ради не побоялися, а першими підняли прапор на Ратуші. Вже 26 років на нашій вежі майорить український прапор. Це, фактично, було в передчас оголошення незалежності держави. Тому ми сьогодні дякуємо депутатам, які зробили цей мужній чин. Мені приємно, що сьогодні всі депутати міської ради також є присутні. Перед нашою робочою сесією ми сьогодні спільно згадали ці дні, згадали у молитві, посвятили цей прапор і ще раз урочисто підняли. Це, власне, сила нашого міста — традиції, і ми кожного року вшановуємо пам'ять і нашого прапора, і наших депутатів, які зробили такий мужній чин», - додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, 3 квітня 1990 року на сесії Львівської міської ради депутати першого демократичного скликання під головуванням Богдана Котика прийняли рішення підняти жовто-блакитний прапор на будівлі міської Ратуші.

Джерело: Прес-служба ЛМР.

Схожі новини