Передплата 2024 ВЗ

Петренко: "Росія понесе кримінальну відповідальність за агресію в Україні"

  • 12.02.2016, 10:55
  • 1 638

Росія і російські чиновники, винні в агресії проти України, нестимуть не лише грошову, але й кримінальну відповідальність за скоєне.

Петренко: "Росія понесе кримінальну відповідальність за агресію в Україні"
Петренко: "Росія понесе кримінальну відповідальність за агресію в Україні"

Таку заяву у четвер ввечері зробив міністр юстиції України Павло Петренко під час публічного "звіту" уряду в ефірі каналу "1+1", передає Укрінформ.

"Росія точно, і російські чиновники, які розв’язали війну в Україні, будуть нести відповідальність, не тільки грошима, але ще й відповідальність кримінальну. Все рівно ті люди, які розв’язали війну, які фактично вчинили масові вбивства в Європі, вони понесуть кримінальну відповідальність", - сказав міністр.

Він зауважив, що війна з Росією — це не лише війна на фронті, але це й юридична війна. Україна вперше в історії міжнародного судочинства ініціювала низку позовів, по яким не було практики розгляду в міжнародних судах.

"Це і Європейський суд з прав людини, який розглядає зараз три великі справи України проти Росії. Це і міжнародні апеляційні арбітражі, куди пішли наші державні компанії, державні банки й приватні компанії для того, щоб компенсувати збитки, пов’язані з окупацією Криму, Донецька та Луганська. Це і великий позов, який зараз готується й буде поданий до міжнародного суду ООН", - нагадав Петренко.

Міністр наголосив: Україна свідома того, що Росія буде намагатися чинити правовий опір.

"Росія буде максимально процедурно захищатись, тому що в неї немає аргументів того, що вони праві. По всім законам справедливості, міжнародного права і по всім людським законам ми праві, тому що це наша територія, це наша земля, вони її захопили й вони є агресорами і варварами, які фактично в 21 столітті на території Європи зробили те, що було в 20 столітті під час Другої Світової війни", - зауважив Петренко.

Петренко також висловив переконання, що за злочини, повязані із збиттям літака МН-17, нестимуть відповідальність "перші особи" Росії.

"По Гаазі — питання дуже правильні. МН-17, катастрофа літака. Декілька країн вже заявили про створення міжнародного трибуналу. Розслідування зараз закінчується і цей трибунал оголосить прізвища винуватих осіб у цій катастрофі, і це будуть перші особи Російської Федерації", - заявив урядовець.

Схожі новини